שתף קטע נבחר

הכל בגלל עקיצת יתוש

מטיילים בארצות אקזוטיות עלולים ללקות במחלות אופייניות שונות, כמו מלריה ובילהרציה. מה הם הסימפטומים שלהן, איך אפשר למנוע אותן וכיצד מטפלים בהן

מלריה בילהרציה שלשולים קדחת דנג'י 
לאישמניה 

מי מאיתנו לא חולם על טיול גדול במחוזות רחוקים? אלא שטיולים בדרום מזרח אסיה, אפריקה ודרום אמריקה טומנים בחובם גם סכנות, בין השאר מחלות שונות.
פרופסור גליה רהב מומחית למחלות זיהומיות ולמיקרוביולוגיה באוניברסיטה העברית ובבית החולים הדסה בירושלים מסבירה: "מטיילים, בעיקר הצעירים שביניהם, נחשפים למחלות האופייניות לאזורים אחרים בעולם. מדובר בדרך כלל במחלות שאפשר למנוע תוך נקיטת אמצעי זהירות ברורים, ולרוב גם ניתן לטפל בהן. אבל חלק מהן עלולות להיות מסוכנות, ובמקרים קיצוניים אפילו להסתיים במוות".

מלריה

נחשבת למחלת הטיולים השכיחה ביותר. היא נגרמת כתוצאה מעקיצת יתוש. במשך הזמן התפתחו שני סוגי מלריה עמידים לטיפול התרופתי הקיים, ולכן יש צורך בפיתוח מתמיד של תרופות חדשות. המחלה מתפרצת לרוב כחודש אחרי העקיצה, ולפעמים רק חודשים ושנים אחרי החשיפה לזיהום. "המלריה מתבטאת בחום וצמרמורות, ובהמשך גם בהרס כדוריות הדם האדומות, הרס הכליות, נזק לריאות ועוד," אומרת פרופ' רהב. "יש טיפול תרופתי למלריה, אך קל יחסית למנוע את ההידבקות."

אפשר למנוע מלריה (ומחלות נוספות שמקורן בעקיצת יתוש כגון קדחת דנג'י) על ידי שימוש קבוע בדוחה יתושים מסוג ,AUTAN לבישת בגדים שמכסים את כל הגוף, בייחוד בחשכה ושינה בתוך כילות עם חומרים דוחי יתושים.

בנוסף פרופ' רהב ממליצה למטיילים ליטול את תרופות המנע נגד מלריה חודש לפני הטיול, במהלכו וחודש אחריו. התרופות מונעות את הופעת המחלה במקרה שהמטייל נעקץ, או מצמצמות מאוד את הסימפטומים שלה, שיופיעו בצורה קלה. התרופות גורמות לעיתים לתופעות לוואי קשות, כמו דיכאונות וביעותי לילה.

חזור למעלה
בילהרציה

נהרות ואגמים גם הם מקור למחלות זיהומיות. לדברי פרופ' רהב, ההידבקות בבילהרציה, שמקורה בטפילי סכיזטוזומה, נפוצה במיוחד בקרב מטיילים במלאווי. הטפילים חודרים דרך העור וגורמים למחלה קשה, שפוגעת בעיקר בדרכי השתן ועלולה לגרום לסרטן שלפוחית השתן. בילהרציה מתבטאת בתחילה במחלת חום, ובהמשך מופיע דימום בשתן. המחלה מחייבת מעקב רפואי צמוד באמצעות בדיקות דם ושתן. מניעתה פשוטה: הימנעות מטבילה באגמים.

חזור למעלה
שלשולים

יכולים להופיע בעקבות זיהום מעיים ועלולים להימשך מספר שבועות. הטיפול התרופתי ניתן בהתאם לאבחון מקור השלשול. עד אז הטיפול הוא בעיקר תמיכתי.

חזור למעלה
קדחת דנג'י

מקורה בנגיף שמועבר בעקיצת יתוש. המחלה אופיינית בייחוד לתאילנד, וכרוכה במחלת חום קשה וכאבי שרירים. הידבקות חוזרת עלולה להיות מסוכנת, והטיפול מחייב לעיתים אשפוז ביחידות טיפול נמרץ לקבלת טיפול תמיכתי, שכולל איזון לחץ הדם ומתן נוזלים.

חזור למעלה
לאישמניה

ההידבקות בה אופיינית לדרום אמריקה. מדובר בטפיל שגורם למחלת עור שכרוכה בפצעים קשים שעלולים לגרום לדפורמציות, בייחוד בפנים. ברוב המקרים המחלה מותירה צלקות. הטיפול במחלה תרופתי. גם ממנה ניתן להיזהר, בדומה להימנעות ממלריה ומדנג'י. בכל מקרה, רצוי להתייעץ עם רופא לפני היציאה לטיול באחד היעדים שצוינו. הרופא ממליץ על נטילת תרופות וחיסונים נגד המחלות ומייעץ איך להתמודד עם הסימפטומים שלהן.

חזור למעלה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מלריה נגרמת מעקיצת יתוש והיא השכיחה מבין המחלות
ניתן למנוע מלריה על ידי מריחת דוחה יתושים
מומלץ ליטול את תרופות המנע לפני ואחרי הטיול
מומלצים