שתף קטע נבחר

ניחוחות של אהבה

מסלט ועד אמבטיה: כמה דברים מדליקים שאפשר לעשות עם לבנדר, הריח הכי רומנטי שיש

אתמול בערב עשיתי אמבטיה עם סבון לבנדר, שמפו לבנדר ופילינג לבנדר, ואחר כך התמרחתי בקרם גוף לבנדר, וליתר ביטחון שמתי שתי טיפות שמן לבנדר מאחורי האוזניים, והרגשתי כמו מיליון דולר. כי לבנדר, אהובי, הוא אחד הריחות הכי משכרים וממכרים שיש.

 

המשיכה ללבנדר בת אלפי שנים. הרומאים היו ראשונים שהעניקו לו את השם "לבנדה" מהמלה "לבו", שפירושה לשטוף או לנקות. פרחי הלבנדר הסגלגלים החלו את דרכם כצמח בר בהרי פרס והים התיכון. עד היום הם מכסים שדות שלמים בספרד, איטליה וצרפת, בדיוק בתקופה זו, בחודשי הקיץ. לבנדר בר מהרי פרובאנס נחשב לזן הכי משובח ונדיר בעולם, וממנו מפיקים את תמצית שמן הלבנדר הכי יוקרתי, שמשמש גם לריפוי ולקוסמטיקה.

 

הלבנדר נחשב לחומר מאזן ומרגיע, המונע עצבנות, תשישות, דיכאון וריגוש יתר. בימי הביניים האמינו שהוא מדכא את התאווה המינית, ופיזרו פרחים על ראשי הבנות כדי לשמור אותן צדיקות ותמימות. אחר כך פיזרו אותם בין הבגדים, נגד עש, ובין הסדינים, כדי להקנות ניחוח נעים ושינה רגועה.

 

מלבד תמרוקיית הלבנדר הבייתית והעציץ בחצר, אני אוהבת להחזיק במטבח פרחי לבנדר מיובשים. לא תמיד אני משתמשת בהם לאוכל – לפעמים אני מפזרת קצת במעטפות שאני שולחת לאנשים שאני מחבבת. אם משלבים קצת לבנדר במאכלים מסויימים (לא בכל דבר, כמובן, כי הוא נוטה להיות דומיננטי), הוא יכול לתת רובד טעם נוסף למגוון רחב של מאכלים, מבשר וירקות ועד עוגיות חמאה.

 

נסו את המתכון לתערובת עשבי התיבול "הרבס דה פרובאנס", או תבלו סלט ירוק בחומץ לבנדר בייתי, ואם משעמם לכם ובא לכם להתפנק, ראו את הטיפים השונים בהמשך, כדי לבשם את החיים שלכם, או של מישהו אהוב, בלבנדר.

 

פריחת הלבנדר

 

הלבנדר של "תשבי": ביקבי "תשבי" הוסיפו לבנדר לחיים בדרך מקורית ויצירתית: מחלקה שלמה בשם "א-לה מאזון" שמנהלת סיגלית תשבי, מלבד מבחר פלייסמטים משגעים של "ג'ייסון" מניו זילנד, "תשבי" מייבאת מפרובאנס מערכות לקפה מקושטות ביד בפרחי לבנדר, מפות ואביזרי מטבח. יש אפילו "סשה" (כריות קטנות ורקומות לבישום מגירות או ארונות) יפהפיות, ממולאות בפרחי לבנדר.

 

פרחי לבנדר מיובשים: אפשר לקנות פרחים מיובשים בחנויות תבלינים. אם קונים אותם בתפזורת בשוק, יש לוודא שהם מיועדים לאכילה. צמח טרי: קוטפים רק ביום יבש. שוטפים בעדינות ומייבשים: קושרים את הצרור בחוט ותולים הפוך במקום מאוורר, אך לא בשמש, עד שהעלים מתייבשים. מורידים את העלים, מסלקים את הגבעולים ושומרים במיכל סגור.

 

צמחי לבנדר חיים: עכשיו שיא העונה של הלבנדר, והצמחים גדושים בפרחים סגולים. יש לגדל את הפרח בצורה אורגנית, אם אפשר, בלי דשנים כימיים וריסוסים. הצמח אוהב שמש וגם מים, ואינו מפונק. יש לשטוף את הפרחים בעדינות וגם את העלים.

 

הכל לבנדר

 

סוכר לבנדר: מניחים 2-3 עלי ופרחי לבנדר בצנצנת עם אבקת סוכר. מנערים פעמיים ביום. הסוכר יהיה מוכן לפיזור על עוגות או עם תה או לימונדה כבר למחרת.

 

לסלט ירוק: מורידים כמה ראשי פרחים ומוסיפים אותם כמות שהם לסלט.

 

לקישוט: כמה תפרוחות לבנדר יוסיפו מראה וניחוח לעוגת גבינה.

 

לחמאת לבנדר ורוזמרין: לרבע כוס חמאה בטמפרטורת החדר, מוסיפים 2 כפיות עלי לבנדר ו 2 כפיות עלי רוזמרין קצוצים דק מאוד. מגישים עם דג בגריל או על קלח תירס.

 

חומץ לבנדר: לסלט ירוק, למרינדה לפרוסות סלק או לפת, לרטבי ויניגרט ולתיבול דגים, בשרים או ירקות מבושלים.

 

מתכון לחומץ לבנדר: מערבבים כפית פרחי לבנדר ב 1.5 כוס חומץ בן יין אדום מחומם. מעבירים לצנצנת, מכסים ושמים במקום חשוך למשך שבוע. מנערים מדי פעם. אפשר לסנן אם רוצים.

 

חומץ לבנדר רוזמרין: ממלאים צנצנת 300 מ"ל בכמויות שוות של פרחי לבנדר ורוזמרין טריים (לא לדחוס) מכסים עם כוס יין לבן מחוממת, מכסים ושמים במקום חשוך (לא במקרר) לשבועיים. מסננים לפני השימוש.

 

שמן עיסוי: מוסיפים מעט שמן לבנדר לשמן חמניות או חריע או לכל שמן עיסוי אחר.

 

שמן עיסוי מיוחד: נגד סימני מתיחות או צלקות – 60 מ"ל שמן שקדים מתוקים, 15 טיפות שמן לבנדר, 10 טיפות שמן עשב לימון, רצוי גם 5 טיפות "פראנקינסנס". מערבבים ושומרים בצנצנת כהה. אופן השימוש: מוסיפים כמה טיפות לאמבטיה. כדיאודורנט: מערבבים כפית מים עם 4 טיפות שמן ומורחים על בית שחי נקי. מורחים על עקיצות דבורים. לבית: מוסיפים כמה טיפות שמן לבנדר לכביסה ידנית או אפילו לדלי הספונג'ה.

 

"הרבס דה פרובאנס"

 

תערובת עשבי תיבול מיובשים לדגים, למאכלי בשר ולרטטוי.

 

החומרים:

 

1-3 כף בזיליקום (ריחן)

 

1 כף מיורן (אפשר גם אורגנו)

 

1 כף זוטא לבנה

 

1 כף טימין (קורנית)

 

2 כפיות קליפת תפוז (לא הכרחי)

 

1 עלה דפנה כתוש

 

1 כפית לבנדר

 

1 כפית זרעי שומר

 

הכנה:

 

אם משתמשים בקליפת תפוז, יש לתת לה להתייבש לפני שמערבבים עם יתר התבלינים. שומרים במיכל סגור.

 

עוגיות לבנדר

 

מתכון מאת פנינה מס, בעלת המסעדה "חוות התבלינים" בגלבוע. לקבלת אבקת לבנדר, קונים פרחי לבנדר למאכל בחנות תבלינים, טוחנים בבית לאבקה ומוסיפים לפי הטעם

 

חומרים:

 

2 כוסות קמח

 

½ כוס אבקת סוכר

 

2 חבילות סוכר וניל

 

1 כף אבקת פרחי לבנדר

 

200 גרם חמאה

 

הכנה:

 

טוחנים את פרחי הלבנדר בממחה (בלנדר) ומודדים 1 כף (אפשר לשמור את היתר בכלי סגור). בקערה, מערבבים את כל החומרים יחד בסדר הנ"ל עד לקבלת בצק אחיד ורך. מרדדים על משטח מקומח וחותכים לצורות הרצויות. אופים בתנור מחומם מראש ל 150-160 מעלות כ - 30 דקות, רק עד שהעוגיות יציבות ויבשות, ומתחילות להזהיב.

 

טיפ: נסו כף פרחי לבנדר וכף רוזמרין. מיובשים בבצק הלחם הבא שלכם.

 

סלט טונה צרובה בלבנדר מפולפל

 

מתוך הספר "מהארץ לשולחן – מטבח ארץ היין של ג'ון", מאת ג'ון עאש וסיד גולדשטיין (הוצאת "דאתן", 1995).

 

חומרים (8 מנות ראשונות או 4 עיקריות):

 

4 חתיכות סטייק טונה טרי (בגודל 5 סמ"ר, בעובי 2.5 ס"מ)

 

1 כפית מלח גס

 

1 כפית גרגרי פלפל שחור

 

1 כפית גרגרי פלפל לבן

 

2 כפות זרעי שומר

 

½ 1 כפיות פרחי לבנדר מיובשים

 

3 כפות שמן זית כתית

 

4 כוסות עלים ירוקים (כמו "בייבי מיקס", או חסות, או עלים מעורבים)

 

רוטב זרעי חרדל (מתכון בהמשך)

 

הכנה:

 

כותשים מלח, גרגרי פלפל לבן ושחור, זרעי שומר ולבנדר יחד בעלי ומכתש (אפשר גם לשים בין שתי חתיכות נייר אפייה ולרדד במערוך). משמנים את חתיכות הטונה עם 1 כף שמן זית וטובלים אותן משני הצדדים בתערובת התבלינים. מורידים תבלינים שלא נדבקים.

 

במחבת ברזל או מחבת כבדה, מחממים את יתרת שמן הזית על אש בינונית נמוכה ומגבירים את האש לבינונית גבוהה. שמים את רצועות הטונה במחבת וצורבים למשך דקה. מורידים את האש לבינונית, הופכים בעדינות את הרצועות וצורבים מהצד השני לעוד דקה או שתיים (טונה שעדיין אדומה באמצע נחשבת למעדן. אפשר לבשל דקה נוספת, אבל לא לייבש). מוציאים מיד מהמחבת, שמים על צלחת מרופדת בניילון נצמד ומקררים 1-3 שעות.

 

להגשה, מחלקים את העלים הירוקים בין 4 או 8 צלחות ומטפטפים למעלה רוטב זרעי חרדל. בסכין חדה ומשוננת חותכים את חתיכות הטונה לפרוסות ומגישים מעל הסלט.

 

מגישים עם יין לבן כמו פומה בלאן, סוביניון בלאן או פינו נואר.

 

רוטב זרעי חרדל

 

חומרים:

 

1 כף חרדל דיז'ון עם גרגרים

 

4 כפות שמן זית כתית

 

1 כפית זרעי חרדל קלויים במחבת יבשה

 

2 כפות חומץ בן יין

 

3 כפות מים

 

1 כפית דבש (או יותר)

 

מלח גס ופלפל גרוס לפי הטעם

 

הכנה:

 

מחממים את זרעי החרדל במחבת יבשה וכבדה עד שנשמעים פיצפוצים. מערבבים מדי פעם ומקפידים לא לשרוף. בעזרת מטרף ידני מערבבים אם יתר החומרים. שומרים בצנצנת סגורה במקרר.

 

משקה קיץ: תה לבנדר ונענע

 

חומרים:

 

1 כפית פרחי לבנדר טריים או חצי כפית מיובשים

 

2 כפות עלי נענע

 

1 כוס מים רותחים

 

הכנה:

 

יוצקים מים רותחים מעל העלים ומשאירים ל 5 דקות. ממתיקים אם רוצים. אפשר גם להכין תמצית מחוזקת ולקרר. אפשר גם להוסיף מליסה, לואיזה או גרניום ריחני.

 

 

 


פורסם לראשונה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יוסי סליס
עוגיות לבנדר. למישהו אהוב
צילום: יוסי סליס
מומלצים