שתף קטע נבחר

עבדת בחו"ל? תוכל לדרוש החזרים ממס הכנסה

פסק דין שניתן באחרונה קובע, כי מס הכנסה גבה תשלומים מופרזים מנישומים ישראלים שעבדו בחו"ל

פסק-דין שניתן באחרונה על-ידי השופטת המחוזית ברכה אופיר-חכם, ועל-פיו התיקון שהוכנס לפני 17 שנים לחוק מס הכנסה קבע קריטריונים מרחיבים לחובת תשלום מס-הכנסה - תקף רק לגבי שלוש קבוצות של ישראלים העובדים בחו"ל. כך עולה מחוות דעת שהוכנה על-ידי עו"ד רונן ארוין, ממשרד עו"ד אברהם אלתר, שהוגשה לחברת רעיונות לאספקת מידע בנושאי מיסוי עבודה ושכר מקבוצת חשבים.
השלכות פסק-דין זה יהיו תקפות עד למועד כניסת הרפורמה במס לתוקף בשנת 2003, אז ימוסו כל ההכנסות בלי מבחנים כלשהם, ועל כן פסק-הדין רלוונטי רק עד לתום שנת המס 2002.
פסק-הדין (יאיר טאומן נגד פקיד שומה 5 תל אביב), קבע כי התיקון בפקודות מס הכנסה שנעשה לפני 17 שנה, ואשר הרחיב את חובת תשלום מס-הכנסה של ישראלים המפיקים את הכנסתם בחו"ל - אינו חוקי כל עוד לא התקין מחוקק המישנה כללים בעניין מיסוי הכנסותיהם של שכירים מעבודה אצל מעביד זר או עצמאים הנופלים בגדרו של החוק. מאחר שכללים אלה לא הותקנו - היתה גביית המס לא חוקית.
לפי חוות הדעת של משרד אלתר תקף פסק הדין הזה רק לגבי 3 קבוצות של ישראלים הפועלים בחו"ל ואשר שילמו מס הכנסה שלא כחוק.
שכיר ישראלי העובד בחברה זרה בחו"ל באותו משלח יד שבו עסק בישראל, ומקבל בה משכורת - אינו חייב בתשלום מס בישראל. במשך 17 שנים שילמו עובדים אלה מס שלא כחוק. עובד באינטל ישראל למשל, או עובד באמדוקס ישראל שנשלחו מטעם מקום עבודתם לאחת משלוחות החברות האלה בחו"ל הנחשבות לחברות זרות לצורך מיסוי, ועבדו שם באותו משלח יד שבו עבדו בישראל, היו והינם פטורים מתשלום מס הכנסה בחו"ל.
עצמאים העובדים בחו"ל באותו משלח יד שבו עבדו או עובדים בארץ רק כשכירים - פטורים מתשלום מס הכנסה בישראל בגין עבודתם בחו"ל.
מי שעובדים בחו"ל הן כשכירים והן כעצמאים במשלח יד כלשהו שעסקו בו בעבר, ואינם עוסקים בו בדרך כלל פטורים מתשלום מס הכנסה בישראל.
מסביר עו"ד רונן ארוין: לפי התיקון לחוק שהסתבר עתה כלא תקף, טענו שלטונות מס הכנסה כי כל עיסוק שאדם עסק בו בעבר בישראל, והוא שב ועוסק בו בחו"ל, חייב במס הכנסה. פסק הדין החדש ביטל את המצב הזה ומשמעותו היא כי המבחן לחבות המס הוא 'עיסוק בדרך כלל' ולא 'עיסוק כלשהו בעבר'. כך למשל כימאי שהיה בעברו הרחוק מרצה, ושב ללמד לפרק זמן באוניברסיטה בחו"ל היה חייב עד היום בתשלום מס הכנסה אף כי לא עסק בהוראה במשך שנים רבות.
מומחי רעיונות מוסיפים, כי לאחר פסק הדין אותם נישומים, הנמנים על שלוש קבוצות אלה, יכולים לדרוש ממס הכנסה החזרים בעבור תשלומים שנגבו מהם שלא כדין. עם כניסת הרפורמה במיסוי בשנת 2003 ימוסו כל ההכנסות בלא מבחנים כלשהם, ועל כן פסק הדין רלוונטי עד לתום שנת המס 2002.


לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלכס קולומויסקי, ידיעות אחרונות
דו"ח רבינוביץ'. פסק הדין תקף עד סוף השנה בלבד
צילום: אלכס קולומויסקי, ידיעות אחרונות
מומלצים