הכי מטוקבקות
    פרופסור משיח - שאלות ותשובות ממפגש ב- 7.1.03
    פרופסור שלמה משיח, מנהל המכון להפריה חוץ גופית ב'אסותא', ומי שעמד בראש המחלקה הגניקולוגית בתל השומר , הגיע לפורום 'הריון והתינוק' וענה לשאלות בנושאי פריון האישה, להלן תשובותיו.
    בדיקות לפני הריון טיפולי פריון בדיקות במהלך ההריון גידולים ברחם 
    בדיקות גנטיות הריון והפלות שונות בעיות זרע 
    מין העובר 

    בדיקות לפני הריון
    ש: אילו בדיקות חשוב לעשות לפני כניסה להריון, ומה הן בודקות? (ענבר)

    ת: לפני ההיריון כדאי להתייעץ עם רופא הנשים שיעקוב אחרייך בזמן ההיריון, בכל מקרה הבדיקות המומלצות הן דומות לאלו שנתתי בתשובה הקודמת, כלומר: בדיקות גנטיות לפי העדה, בדיקות כלליות ובעיקר המצב החיסוני למחלות ויראליות כגון: אדמת, CMV, הפטיטיס וגם טוקסופלסמוזיס. סוג הדם וה- RH, ספירת דם, דם לסוכר ועוד בדיקות פרטניות לפי ההסטוריה הרפואית והמשפחתית של האישה ובעלה.

    ש: באיזה שלב של ההריון יש לגשת לרופא נשים ? ומה הבדיקות שעושים בהתחלה? (איריס)

    ת: כדאי לפנות לרופא מוקדם ככל האפשר ואני ממליץ לפנות בשבוע 7, כלומר 3 שבועות לאחר האיחור בווסת. בשלב מוקדם של ההיריון ניתן לעשות תכנון של המעקב והבדיקות, בשלב זה ניתן לבצע אולטראסאונד ולקבוע אם ההיריון הוא תוך רחמי או חוץ רחמי, אם הוא מתפתח כשורה, אם לא מדובר בהיריון מרובה עוברים (חשוב בפרט לאחר טיפולי פוריות).

    בשלב זה יתן הרופא גם שורה של בדיקות כולל בדיקות כלליות, בדיקות חיסון לאדמת, CMV טוקסופלסמוזיס, הפטיטיס, סוג דם, תפקודי בלוטת המגן ועוד. וכן, לכוון אתכם לבדיקות גנטיות לפי העדה: בעדה האשכנזית יש צורך בלפחות 8 בדיקות גנטיות, בספרדית - 2 עד 3.

    הרופא יזמן אתכם בהמשך (בשבוע 11 או 12 לבדיקת שקיפות עורף) באותו מעמד, כדאי לשלוח גם דם לבדיקות כימיות שיצטרפו לבדיקות החלבון העוברי בשבוע 16 ואז ניתן לעשות חישוב כולל (integrated) באשר לסיכון לתסמונת דאון. כל הבדיקות האלו יכולות לתת מידע טוב שימנע ביצוע בדיקת דיקור שפיר מיותרת. לצערנו, היעדר מידע מספיק בנושא זה, מביא לביצוע בדיקות מי שפיר רבות ומיותרות ומסוכנות בארצנו. צריך גם לשקול את האישה ולמדוד את לחץ דמה ולעשות בדיקה גיניקולוגית בביקור הראשון.

    ש: שאלתי לפרופסור משיח: אני בת 36, לפני כ-6 שנים אובחן אצלי מצב של CIN 2-3, טופלתי בהצלחה. כיום ברצוני להכנס להריון, והרופא אמר לי שנשארו עקבות של הוירוס - נדמה לי HPV, בצוואר הרחם ושזה עלול להקשות על הכניסה להריון. מה דעתך בנושא? אשמח לתשובה- אני מאד רוצה ילד. (דפנה6)

    ת: לדעתי, ה- HPV בצוואר הרחם אינו משנה בצורה ניכרת את סיכוייך להרות. לא כתבת מה היה הטיפול ב- CIN, האם עברת כריתה חלקית של צוואר הרחם. כריתה של צוואר הרחם כן יכולה להקשות, בכל מקרה בגלל גילך, מומלץ מאוד לפנות בהקדם למומחה פוריות. ואפילו אם עברת כריתה חלקית של צוואר הרחם, יש בידינו אמצעים להתגבר על הבעייה כגון: הזרקת זרע ישירות לתוך הרחם.

    ש: ברצוני לדעת איזה בדיקות יש לבצע הן לאישה והן לחתול כדי להמנע מבעיות טוקסופלסמוזיס? (אסף)

    ת: טוקסופלסמוזיס היא מחלה טפילית המועברת בצואת חתולים וכן באכילת בשר בלתי מבושל. עלייך לבצע בדיקה לנוגדני טוקסופלסמוזיס בדמך ואם ימצא שאת מחוסנת, הרי שלא קיימת סכנה. באם אינך מחוסנת, יש לבדוק את חתולך ולקבוע שאינו נושא את המחלה, אבל גם אז רצוי להמנע ולשלוח אותו לפגישות עם חתולים אחרים, שמהם הוא עלול להדבק.

    ש: שלום רב, האם יש להפסיק לקיחת מלטונין (3 מ"ג ליום) לפני תכנון הריון ? במידה וכן, כמה זמן לפני הריון יש להפסיק לקיחת התרופה (המיועדת להקלה בהפרעות שינה).

    בתודה ובברכה. (רותי.ד)

    ת: אינני בטוח שמלטונין מסוכן בהריון. על מנת להיות בטוחה, הנני ממליץ שתפני לייעות טראטולוגי במחלקה לטראטולוגיה שבבית חולים הדסה בירושלים (טלפון-6243663/9- 02) והם יתנו לך סקירת ספרות רפואית מעודכנת.

    ש: שלום, אני נשואה +1לפני מספר שבועות בבדיקת דם פרולקטין 1050 בסיטי המצא מיקרואדנומה 4 ממ

    רציתי לדעת מה האפשרויות שלי בעתיד מבחינת פריון והאם כדאי להכנס להיריון בתקופה הקרובה? (לילך)

    ת: מיקרואדנומה הוא גידול שפיר של בלוטת יתרת המוח המפריש פרולקטין. הפרולקטין מפריע לביוץ. הטיפול במקרים אלו, הוא בתרופות המדכאות את הפרשת הפרולקטין (כגון: פארילק). בטיפול זה הסיכויים מצויינים להרות. הטיפול גם מקטין את הסכנה לגדילת הגידול. המתנה לא תשפר את הסיכוי מכאן שכדאי להגיע לטיפול בהקדם.

    חזור למעלה
    טיפולי פריון
    ש: לפני שנתיים ילדתי את בני הבכור לאחר טיפול בפרגונל וכוריגון. הבנתי כי קיימת גישה חדשה לטיפול בבעיות ביוץ באמצעות תרופות המשמשות חולי סכרת כמו גלוקופג'.

    למי מתאימה שיטה זאת? מה הם ערכי האינסולין ו/או הגלוקוז המצדיקים שימוש בשיטה? (טל)

    ת:קיימים טיפולים רבים ושונים לטיפול בביוץ, הכל לפי הסיבה: הטיפול בגלוקופז' מתאים לנשים הסובלות מתסמונת השחלות הפוליציסטיות. בקיצור, מדובר בנשים עם נטייה להשמנה, שיעור יתר, אקנאה והפרעות ביוץ. בחלק מנשים אלו קיימת תמדודת לאינסולין ורמתו בדם עולה.

    גלוקופז' הוא תכשיר לטיפול בסכרת והוא מתאים לכן לטיפול גם בנשים שיש בהן רמות אינסולין גבוהות. רצוי לבצע בדיקת סוכר ואינסולין בצום ואם האינסולין יהיה גבוה מהנורמלי, יתכן וזה מהווה אינדיקציה לשימוש בגלוקופז'.

    השימוש בגלוקופז' הוא בתחילת דרכו, בדר"כ הוא מצריך טיפול של מספר חודשים עד שישיג תגובה ויש לו תופעות לוואי ולכן, אם הרית די בקלות בטיפול בפרגונל וכוריגון, אני מציע לחזור לטיפול זה.

    ש: אני ואישתי כבר אחרי 6 טיפולי הפרייה חוץ גופית (לאחר שנבדקנו והכל תקין אצלי ואצל אישתי )מה הסיכויים שלנו להרות? (שי)

    ת: לאחרונה, ביצענו עבודה שמטרתה לענות בדיוק עלהשאלה הזאת והסתבר לנו שהסיכויים להרות אינם פוחתים משמעותית גם אם מדובר על 6 טיפולים קודמים.

    לאחר כל טיפול יש להפגש עם הרופא על מנת לנסות ולהסיק את המסקנות ולשנות לטיפול הבא. בבית חולים "אסותא" אנו נוהגים לאחר 5-6 כשלונות לעבור לשיטת ה- ZIFT שבה אנו מחזירים את העוברים לחצוצרות במקום לרחם.

    התוצאות שלנו מראות על 40% הצלחה גם לאחר 5-6 "כשלונות" קודמים. הסיבה להצלחת היתר נובעת מכך שהחצוצרה מהווה מקום טבעי ועדיף להתפתחות העוברים וגם "יודעת" להחזיר את העוברים לרחם בתזמון נכון. הסיבה שאיננו משתמשים בשיטה הזו כבר בטיפולים הראשונים נעוצה בכך שהיא מצריכה לפרוסקופיה, כלומר הרדמה נוספת וחדירה דרך דופן הבטן שיש לה סכנות (אם כי נדירות) יותר מאשר החזרה רגילה.

    לסיכום: הנני ממריץ אותך להמשיך את הטיפול, אולם לשקול שינויים המתבקשים מאי ההצלחות הקודמות.

    ש: אני כבר במהלך השנה האחרונה בטיפולי פוריות עם gonal f, היו תגובות אך לצערי לא היו הצלחות. לאחרונה הוחלט שאני אעבור טיפול פוריות במבחנה.

    אני מבינה שלאור זאת שאני אם לשני ילדים וחברה בכללית מושלם מגיע לי כיסוי הוצאות של 75% בעבר הוציאו מגבי מלנומה מה שמנעה ממני כניסת להריון מוקדם יותר. אני בת 36הייתי רוצה הסברים על טיפולי מבחנה והאם לפי ידיעתך זה המלנומה אכן השפיע על הפוריות שלי. (אנדי)

    ת: אינני חושב שיש קשר כלשהו בין המלנומה ואי הפוריות והראייה שהרית פעמיים קודם לכן. אני מסכים בהחלט שלאחר כשלונות חזורים בטיפול הורמונלי, ראוי לעבור לטיפול בהפרייה חוץ גופית. באשר לזכויותייך כדאי לפנות לסניף קופת החולים אליו את שייכת.

    ש: שלום רב. ברצוני לשאול שאלה בנושא טיפול IUI שעברתי.

    בתאריך 26+27/12 ביצועתי הזרעות לרחם לאחר שהאולטרסאונד הראה 13 זקיקים בשלים (טופלתי בפיורוגון 3 אמפ' ליום, בסיום הטיפול קיבלתי 2 זריקות של דקפפטיל).

    תצאות לפני ההזרעה : LH = 8.5 + E2=7997 תרופות לתמיכה - אסטרופם + אוטורוגסטן. ביום שבת - 9 ימים אחרי ההזרעה הופיע לי דימום - דומה למחזור חודשי אשר נמשך 4 ימים.

    מחר אני אמורה לעשות בדיקת הריון. האם הדימום מראה כי הטיפול לא הצליח? האם יש נשים שנכנסות להריון גם כשמופיע דימום?(שלומית)

    ת: דימום קל לאחר טיפול אינו שולל את הסיכוי להיריון, אולם דימום באופי של ווסת מקטין את הסיכויים. מכיוון שאת מבצעת בעוד מספר ימים בדיקת היריון, אני מקווה שהיא תהיה חיובית.

    ש: אני בת 35 ועוברת טיפולי הזרעה דרך בנק הזרע ובדרך להיות משפחה חד הורית. עד עכשיו עברתי כ-6 טיפולי הזרעה. בתחילה עם איקקלומין והשתיים האחרונות עם זריקות גונלF וכוריגון. כמו כן עברתי צילום רחם והכל תקין.

    השאלה שלי היא: מה יכולות להיות הסיבות לאי קליטה?

    מעבר לזה שזה מאוד מתסכל ועצוב, זה מעיק מאוד מבחינה כלכלית.

    ת: מקובל לתת טיפול של 3 חודשים באיקאכלומין ו- 3 חודשים לזריקות (כגון: גונל F) בצירוף הזרקות זרע לתוך הרחם.

    באם לא הושג ההריון, מומלץ מאוד לעבור לטיפול הפרייה חוץ גופית.

    ההמלצה הזאת חשובה בפרט בגילך היות והפוריות יורדת במהירות עם הגיל. באשר להוצאות, באם את חברה בקופת חולים מכבי או מאוחדת או לאומית, תוכלי לפנות ישירות למרפאת הפוריות באסותא (ללא תשלום) ושם תפגשי אחד הרופאים המומחים בתחום ותוכלי להתחיל בטיפול הפרייה בהקדם. גם הוא ללא תשלום.

    ש: אני נמצאת כעת בטיפולי IVF באחד מבתי החולים במרכז הארץ . עברתי כבר 4 שאיבות + 8 החזרות מוקפאים. ושום דבר אינו מצליח , יש לי שחלות פולטיצטיות והכל בסדר אצל בעלי מבחינת הזרע. אנו מנסים כבר 4.5 שנים. אנו לא מתייאשים ותמיד מנסים ואפילו בכל כישלון שעברנו תמיד אמרנו שאין דבר ובפעם הבאה זה מצליח. השאלה שלי היא האם זה באמת נכון שהחזרת עוברים טריים הם בסך הכל 30% והחזרת מוקפאים 20% ?

    ת: הנני שמח שאינכם מתייאשים כמו שתראו בתשובה לשאלה קודמת, אמרתי שהסיכויים לא פוחתים משמעותיים בין מחזור למחזור. נכון שהסיכויים בעוברים מוקפאים פחותים מאשר בטריים. קשה לקבוע אם מדובר ב- 30% סיכוי הצלחה כי התוצאות משתנות מיחידה ליחידה. בכל מקרה להערכתי הסיכויים אצלכם בעוברים טריים אינם נופלים מ- 30%.

    ש: לפני כשנה נכנסתי להריון, לאחר טיפול אחד בפרגונל. בשל בעיית התפתחות אצל העובר הפסקנו את ההריון בשבוע 17.

    התחלתי שוב בזריקות פרגונל, לפני כ- 4 חודשים. היום, אני לאחר 3 מחזורי פרגונל ועדיין ללא הצלחה בהריון. הרופא המליץ לי לקחת גלולות למניעת הריון למשך חודש, ובמהלכו לעשות צילום רחם. לאחר מכן, נתחיל שוב בפרגונל ובהשבחת זרע.

    האם לקיחת הגלולות בחודש הזה אינה מיותרת ומשגעת את הגוף לחינם (אחרי הכל יש דרכים אחרות לא להיכנס להריון).

    בתודה מראש! (א.)

    ת: הנני מסכים עם רופאך שיש לבצע צילום רחם, אולם אינני מסכים שצריך לקחת גלולות.

    ניתן לבצע צילום רחם גם ללא גלולות ובתנאי שהצילום יבוצע מיד לאחר הווסת. בכל מקרה, עצה נוספת שאם לא תהרי לאחר מחזור אחד או שניים נוספים, עדיף להפנותך לטיפול להפרייה חוץ-גופית.

    חזור למעלה
    בדיקות במהלך ההריון
    ש: שלום פרופ' יקר, בבדיקת התבחין המשולש שלי, היה תוצאת ה-HCG נמוכה במקצת: בשתי עשיריות פחות מהרצוי. הומלץ לי לעבור דיקור מי שפיר, אך סרבתי. במקום, ערכתי בדיקת אקו לב וסקירת מערכות נוספת. מהי דעתך האישית? האם נטלתי סיכון מיותר? אני בשבוע ה-29 כרגע. תודה מראש, (אתי גל)

    ת: בדיקת ה- HCG אינה עומדת בעצמה, אלא היא מלווה בבדיקות נוספות, כגון: חלבון עוברי ו-E3. בדיקות אלו בצירוף לגילך נכנסים לנוסחה הנותנת את מידת הסיכון לתסמונת דאון. לא מסרת לי מה הסיכון המשוקלל שנמצא בנוסחה זו. אם הסיכון היה קטן מ-1 ל- 320, הרי מקובל שהאינדיקציה לבדיקת מי שפיר אינה גבוהה.

    ש: פרופסור משיח היקר, 1. אתה יילדת אותי לפני כ 26 שנה.

    2. אישתי בשבוע 30 להריונה וההמוגלובין שלה ירד ל 8.4 למרות שהיא נוטלת ברזל (אקטיפרין) בהתמדה. (גל)

    ת: נחמד מאוד. המוגלובין של 8.4 הוא נמוך לכל הדעות. באם טיפול בברזל לא עזר, יש להפנות את אשתך לחוות דעת המטולוג כדי שיערוך בדיקות ויקבע מה הסיבה לאנמיה ומה הטיפול המתאים.

    חזור למעלה
    גידולים ברחם
    ש: אני בת 35 בהריון שני, שבוע 16 + 1. הריון תקין.

    בשבוע 7 גילו אצלי מיומה בקיר אחורי בגודל 20 X 30 ממ'. בדיוק שבועיים לאחר מכן המיומה הייתה בגודל 34 X 34 ממ'. בהמלצת הרופאה שלי עשיתי בדיקת אולטרסאונד בבי"ח מאיר כדי לבדוק את הגדילה המהירה של המיומה.

    הייתי אז בשבוע 13. גם הטכנאית וגם רופא שנכנס לחדר שללו את קיום המיומה ואמרו שכנראה מדובר בהתכווצויות של הרחם. נעשה בדיקה ארוכה (פנימית וחיצונית) ולא נצפתה כל מיומה. יומיים לאחר מכן, שבוע 13 + 2, הייתי בבדיקת שקיפות עורפית + סקירת מערכות. שם הרופאה שוב ראתה את המיומה (יש לי תמונה) כשהיא עתה בגודל 39 X 45 ממ'.

    נאמר לי ע"י הרופאה שהמיומה נמצאת מחוץ לרחם ואינה מפריעה לעובר. שאלתי : האם יש מקום לדאגה? מה הסיכוי שאצטרך לעבור הליך פולשני כלשהו לאחר הלידה להסרת המיומה? (ArielMom)

    ת: מיומה או בעברית "שרירן", זהו גידול שפיר של שריר הרחם. זהו גידול שכיח מאוד ולרוב אינו גורם להפרעות. מכיוון שהרחם גדל פי 1000 כמעט במהלך ההיריון, כך גם שרירן צפוי שיגדל בצורה משמעותית במשך ההיריון ויסוג לאחר הלידה.

    זה התהליך שאני מניח שיקרה גם במיומה שאובחנה אצלך.

    מסתבר שיש מחלוקת בין רופאי האולטראסאונד, אם קיימת מיומה אצלך או לאו. אולם האבחנה אינה משנה כל כך, כי ברוב המכריע של המקרים, מיומה שאינה בולטת לחלל הרחם, אינה מפריעה במהלך ההיריון או בלידה ונראה לי שזה המקרה אצלך. כך שהסירי דאגה מלבך.

    ש: בבדיקת אולטראסאונד שביצעתי התגלתה ציסטה המורגית ,לאחר כחודש ביצעתי שוב את הבדיקה הקוטר ירד קצת מאוד אך הדיאגנוזה טוענת כי סביר להניח שזו ציסטה שנדבקה לחצוצרה.

    אני בשבוע הבא עושה צילום רחם וכיוון שאני מאוד רוצה ילד נוסף (יש לי אחת שתהיה בריאה מדהימה ואוטוטו חיילת) רופא הנשים שלי הכין אותי למצב כי החצוצרה סתומה בנוזל ויהיה עליו לנתק אותה לפני שנתחיל IVF. אגב: יש לי רק אחת, ימנית, את החצוצרה השמאלית איבדתי בהריון מחוץ לרחם לפני 5 שנים.

    אני חשה שהתהליך אותו הוא מציע קצת פזיז, אבל אני יוצאת מנקודת הנחה שהחצוצרה היחידה הזו גם הלכה.

    קראתי מאמר על צינתור חצוצורות, האם יכול להתאים למצבי?

    אני בהחלט מבינה כי חסרים לך פרמטרים אבל מאוד אודה לך אם תוכל לייעץ לי בעניין גישה או גישות אחרות.

    בבדיקת E2 = 202 ובבדיקת פרוגרסטרון 18.7 וזה ביום ה-21 לאחר המחזור. במאמר מוסגר בהחלט: טיפלת באמי לפני שנים רבות ואני זו תוצאת הטיפול. אז תודה על הכל. יום נהדר לכולנו.

    ת: נעים לפגוש תוצאה של טיפול לאחר כל כך הרבה שנים, מקווה שעצותיי עזרו לך לדור הבא. אומנם חסרים לי נתונים על הציסטה: מתי אובחנה? כמה זמן היא קיימת? מה תוכנה?איך זרימות הדם אליה באולטרסאונד? בנתונים שמסרת, נראה לי שהרופא שלך חושב שמדובר בסתימה מרוחקת של החצוצרה, כך שהחצוצרה הפכה למעין שק מכיל נוזל.

    יש סיכויים גדולים שלא כך הדבר, אלא שמדובר בציסטה שחלתית, אם ציסטה "פונקציונלית", כלומר קשורה לביוץ ועתידה להיעלם בקרוב, או ציסטה מסוג "אנדומטריוזיס", שזה הכלאה של ריקמת רחם שאינה במקומה ושהיא יוצרת ציסטה עם תוכן "שוקולד". כלומר, דם ישן.

    במקרה הראשון, הציסטה עתידה להיעלם תוך חודש חודשיים, במקרה השני, היא תתמיד. לכן, עצתי הראשונה היא לחכות חודשיים עד שלושה מהזמן בו אובחנה הציסטה לראשונה.

    אם חלפה תקופת הזמן הזו, אני מסכים שיש לבצע צילום רחם ואז נראה אם מדובר בסתימה של החצוצרה או בציסטה שחלתית.

    אם מדובר בסתימה של החצוצרה שהפכה לשק מכיל נוזלים, אני מסכים עם הרופא שיש להסיר את החצוצרה לפני הפרייה חוץ גופית.

    מאידך, אם מדובר בציסטה שחלתית, צריך להתכונן לניתוח לפרוסקופי, שבו תוצא הציסטה בלבד, ואז יהיה סיכוי להיריון ללא הפרייה חוץ גופית. בהצלחה!

    חזור למעלה
    בדיקות גנטיות
    ש: ביתי עומדת להנשא. אילו בדיקות עליה ועל בן זוגה לעבור כי לשלול בעיות גנטיות? החבר שלה הוא ממוצא עירקי והיא אשכנזיה. (רונית)

    ת: בעדה האשכנזית שכיחות נשאות של מחלות גנטיות גדולה מאשר בעדה הספרדית. בנישואין של אשכנזיה עם ספרדי, התוצאה דומה לזו של נישואי שני ספרדים, כלומר: מספר המחלות הגנטיות האפשריות נמוך. כדאי לבדוק במקרה שלכם x שביר אצל האישה וציסטיק פיברוזיס אצלה או אצל בעלה.

    יתכן מאוד שבמכון הגנטי יאמרו שגם הבדיקה השנייה לא נחוצה, היות והמוטציות לציסטיקפיברוזיס אצל ספרדים הן נדירות מאוד ולא ניתנות לגילוי. דין דומה חל גם על בדיקת טייזקס, אולם במקרה זה, אני ממליץ לבצע את הבדיקה בכל זוג.

    ש: האם על בני זוג מהעדה האשכנזית אשר מתכננים להכנס להיריון לערוך בדיקות והוועץ ברופא לפני ההריון עצמו או שניתן לערוך את הבדיקות בשבועות הראשונים להריון? (מור)

    ת: אפשר להתייעץ בנושא הגנטי אם לפני ההיריון או בתחילת ההיריון, אבל רצוי מאוד לעשותו מוקדם בהריון כי ביצוע הבדיקות הגנטיות לוקח כ- 8 שבועות.

    חזור למעלה
    הריון והפלות
    ש: שלום רב, לאחר הריון ראשון, תקין (ורצוי), גילו בשקיפות עורפית (בשבוע 13) עורק טבורי בודד והוחלט להפיל את העובר (כמו כן נראתה "אומפולוצלה" - מקווה שאייתתי נכון, אשר למיטב הבנתי הינו פתח באזור הטבור אשר אמור להסגר עד שבוע 10 אך אצלנו עדיין היה פתוח - אשמח לקבל פירוט נוסף).

    5 שבועות לאחר הגרידה קיבלתי מחזור אך בביקורת אולטרה סאונד אובחן כי הרחם עדיין לא נקי. האם יתכן כי אלו "שאריות" מההריון הקודם? ביצעתי בדיקת דם להורמון HCGוהתקבלה תשובה "6". מה המשמעות של רמת הורמון זו?

    לאחר מספר ימים שבהם לא פסקו הדימומים (אמנם מעט מאוד), שוב עשינו אולטרה סאונד ואובחן כי הרחם עדיין לא נקי.

    קיבלתי כדורי פרוגילוטון למשך 21 יום אשר לאחריהם אני אמורה לקבל מחזור וביום השלישי למחזור שוב לבצע בדיקת דם ל-HCG. מהי התוצאה אשר לה אני אמורה לקוות? האם לאחר המחזור אוכל שוב מייד לנסות להכנס להריון? (אני17)

    ת: שאלתך ארוכה ומכיוון שעברת כבר את ההפלה, איני רואה טעם לפרט בנושא של המום שנמצא בעובר. באשר לאפשרות של שאריות שלייה לאחר ההפלה: שאריות שלייה לאחר ההפלה זאת תופעה לא נדירה, ועלולה להיות מסוכנת. שאריות שלייה עלולות לגרום להדבקויות בתוך הרחם (צלקות בתוך הרחם), שבהמשך עלולות להפריע הן בכניסה להריון ואף לגרום להפלות.

    לדעתי, בדיקת ה- HCG אינה יכולה להיות הבדיקה היחידה לאבחון שאריות שלייה משום שיש שאריות שלייה שאינן מפרישות הורמון זה.

    אם בבדיקות אולטראסאונד חוזרות קיים החשד לשאריות שלייה, ואת ממשיכה לדמם, עצמתי שתעברי בהקדם בדקיה שנקראת היסטרוסקופיה. זו בדיקה קלה יחסית, שבה מכניסים מכשיר אופטי דקיק דרך צוואר הרחם לתוך חלל הרחם וצופים בתוכן. הבדיקה נעשית ללא הרדמה ונמשכת דקות ספורות וכמעט שאינה כואבת. הבדיקה הזאת היא הבדיקה האמינה ביותר לגלות אם יש שאריות שלייה ברחם ואם נמצאות שאריות שלייה, הרי באותה פעולה ניתן גם להסירן.

    ש: עברתי 5 הריונות מתוכם 2 לידות (ז"א שיש לי 2 ילדים).

    בין הילדה הבכורה לילד הקטן עברתי 2 הפלות כבר בחודש הראשון של ההריון. לאחר הולדת בני עברתי הפלה נוספת כבר בסוף חודש חמישי - הנקרא "הריון מתקדם". בוצעה לי שאיבה בתל השומר. הבנתי מהרופאה שלי כי הדבר שכיח וקורה.

    אני מעונינת להכנס שוב להריון אך פוחדת שאפיל שוב (סטטיסטיקה). עשיתי בדיקה אחת בלבד שקשורה לפרקים (ע"מ להבין האם יש קשר להפלות המרובות שעברתי).

    שאלתי היא: האם אני אמורה לבצע בדיקות / לקחת תרופות/ ללכת לרופא פרטי / לחשוב על הפריה ע"מ ללדת שוב עובר חי

    תודה מראש, אגב - כיום אני בת 35. (דנה)

    ת: מאחר וילדת פעמיים בצורה טבעית והפלת פעם אחת לאחר הלידה האחרונה, סיכוייך להריון תקין גם ללא בדיקות, עולים על 80%. בדיקה אחת הייתי בכל זאת ממליץ לבצע וזאת בדיקת אולטראסאונד על מנת לקבוע אם הרחם שלך תקין או אפילו בדיקת היסטרוסקופיה שבה מכניסים מכשיר אופטי לתוך הרחם וקובעים האם יש בו פגם כגון מחיצה שגורמת לשכיחות גבוהה יותר של הפלות.

    חזור למעלה
    שונות
    ש: האם עדיין מתבצעות לידות פרטיות באסותא? אני יודעת שהדבר היה נהוג בעבר ואם לא, היכן ניתן ללדת עם הרופא הפרטי שלי ועם כמה מלווים? (ליאני)

    ת: לצערנו, חדרי הלידה באסותא נסגרו לפני מספר שנים ואין חדרי לידה פרטיים, מלבד בבתי חולים "מעייני הישועה" בבני ברק ו"לניאדו" בנתניה.

    בבתי חולים אלו, ניתן לבוא עם הרופא הפרטי, אולם היות ולבתי חולים אלו זיקה דתית, לא מותרת כניסה של הרבה מלווים בבת אחת.

    ש: האם כל גיניקולוג הוא גם מומחה לבעיות פוריות? אני לא מצליחה להכנס להריון מזה כמה חודשים ועברתי כמה מחזורים של טיפולים הורמונליים. האם הגיניקולוג שלי מספיק מומחה? האם לפני שני מתחילה בהזרעות מלאכותיות כדאי לי להיוועץ ברופא נוסף? (ש.)

    ת: כל מתמחה במיילדות וגניקולוגיה, כלומר ברפואת נשים, מקבל ידע גם בתחום הפוריות. אולם, עם השנים התפתחו מומחויות-על, כגון: באולטראסאונד, סיבוכי היריון, אונקולוגיה גיניקולוגית ופוריות. מרבית המומחים בפוריות, הם מומחים גם בהפרייה חוץ גופית. אני ממליץ לפנות לרופא הנחשב למומחה בפוריות, או לחילופין למרפאה המתמחה בטיפולי פוריות.

    ש: האם כדאי לעשות הפסקה בלקיחת גלולות אחרי שנים רבות? האם יש צורך לעשות בדיקות כלשהם אחרי הרבה שנים? (ג.)

    ת: כדאי לעשות הפסקה של כחודש עד חודשיים בגלולות עד הניסיון להרות. זאת בעיקר על מנת לאפשר למחזורי הווסת הטבעיים שלך לחזור לקדמותם. באם הווסת חזרה והיא סדירה ונורמלית, אין צורך בבדיקות מיוחדות רק בגלל שנטלת גלולות. הבדיקות תהיינה רלוונטיות רק אם הווסת לא תחזור לקדמותה.

    ש: אנחנו מנסים להכנס להריון מספר חודשים, אך מכיוון שהמחזור שלי לא מסודר, קשה לנו לחזות את מועד הביוץ. פנינו לגניקולוג והוא מיד המליץ על טיפול הורמונלי,

    לאחר נסיון של חודש עם הטיפול החלטנו לעצור ולנסות דרכים אלטרנטיביות לסידור המחזור והצלחנו לעשות זאת ע"י רפואה סינית. לאחר חודש של טיפול המחזור שלי הופיע לראשונה בזמן! האם לדעתך עלי לבדוק בעיות אפשריות אחרות שלי בזמן זה, שאולי לא קשורות להפרעה במחזור? בעלי נבדק ונמצא 100%.

    (ayeletr1)

    ת: באם מחזורי הווסת שלך נעשו תקינים וכך זה ימשך גם במחזורים הבאים, הרי שניתן לקבוע את הביוץ לפי ימי המחזור. לדוגמא: אם את מקבלת ווסת כל 28 יום, הביוץ שלך הוא בסביבות היום ה- 14 ואם הווסת כל 30 יום, הביוץ ביום ה- 16.

    רצוי לקיים יחסים יומיים לפני הביוץ המשוער, ביום הביוץ המשוער ויומיים אחרי. לקביעת הביוץ ניתן להעזר גם בערכה המשווקת בבתי המרקחת ללא מרשם רופא. באם קיימתם יחסים בתקופת הביוץ במשך שלושה חודשים ולא הרית, כדאי לחזור לרופא, על מנת לבצע בדיקות ובירור נוסף.

    ש: האם ידוע לך מהוא סיכוי ההצלחה בכניסה להריון בהחזרה של עובר מתרומת ביצית. האם יש מחקר כלשהו על הסיבות לכישלון הקליטה של העובר? (אדית)

    ת: הסיכויים להרות בתרומת ביצית אינם נופלים מהסיכויים של אישה צעירה להרות מביציותיה. הסיכויים תלויים בטיב העובר ובמספר העוברים המוחזרים. כמו כן, יש לבצע בדיקות של הרחם על מנת לקבוע האם בו אינה קיימת הפרעה לקליטת ההיריון.

    חזור למעלה
    בעיות זרע
    ש: אני גבר בן 30. נשוי כ 4 שנים. אנו מנסים להיכנס להריון כמעט שנתיים. בבדיקת זרע שנערכה לי נמצא שאחוז הזרעים הנורמלים עומד על כ-3%. בצענו כבר כ5 השבחות זרע ללא הצלחה. מה עלינו לעשות על מנת להגדיל את סיכויינו להיכנס להריון? בתודה מראש על התשובה. (ניר)

    ת: 3% זרע נורמלי זה פחות מהדרוש. באם בבדיקות זרע חוזרות, זאת הייתה התוצאה רצוי מאוד לעבור לטיפולי הפרייה חוץ גופית. בטיפולי הפרייה חוץ גופית, אנו מצליחים לעשות שימוש בזרע שאחוז הנורמליות בו נמוך, היות ואנו נוקטים בשיטת המיקרומניפולציה (ICSI) שבה מזריקים זרעונים בודדים לתוך הביציות ובכך משיגים הפרייה וגם סיכויי היריון מצויינים.

    ש: האם ספירת זרע נמוכה אצל בעלי יכולה להקשות עלי להכנס להיריון. אם כן, אז מה הטיפול? (עוד לא אימה)

    ת: לא מסרת פרטים מספיקים לשם אבחנה. יש דרגות של הפרעות בזרע וחשוב מה הריכוז של הזרע, התנועתיות והצורות הנורמליות. בלי מידע כזה לא אוכל לייעץ באשר לטיפול.

    חזור למעלה
    מין העובר
    ש: האם ישנן דרכים על מנת לקבוע את מין העובר? (אם לבנים)

    ת: נכתבו ספרים על הדרכים לקבוע את מין העובר. ניתן לומר שאף אחת מהדרכים אינה משמעותית או מוחלטת. הדרכים המדעיות כוללות הפרדת זרע במעבדה והיא מאפשרת סיכוי של כ-70% לקביעת המין או ביצוע הפריית מבחנה ואבחון גנטי של העובר המתפתח במעבדה. השיטה הראשונה מותרת בישראל לביצוע וזמינה, הבדיקה השנייה אינה מותרת עדיין.

    חזור למעלה
       תגובה חדשה
      הצג:
      כל התגובות לכתבה "פרופסור משיח - שאלות ותשובות ממפגש ב- 7.1.03"
      אזהרה:
      פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
      מומלצים