שתף קטע נבחר

פינס נגד איתן: באינטרנט

ח"כ אופיר פינס (עבודה) וח"כ מיכאל איתן (ליכוד) התעמתו בפורום "חדר החדשות" של ynet. לפניכם: עיקרי הדברים

מזכ"ל מפלגת העבודה, ח"כ אופיר פינס וסגן יו"ר ועדת הבחירות המרכזית, ח"כ מיכאל איתן, קיימו היום (ד') עימות במסגרת פורום "חדר החדשות" של ynet. השאלות שנשאלו חברי הכנסת נשלחו על ידי משתמשי האתר, כאשר ההנחייה היתה לשאול אותם שאלות זהות ככל הניתן ולאפשר להם להשיב כל אחד בתורו.

עם מי תשבו בממשלה?

פינס: "אם שרון ירכיב ממשלה, הוא הודיע שינסה להרכיב את הממשלה הרחבה ביותר שהוא יכול ולא יפסול אף מפלגה, גם לא מפלגות הימין הקיצוני והמפלגות הדתיות והחרדיות. לכן, באופן אוטומטי, שינוי לא תשב בממשלתו, אלא באופוזיציה".
"אנחנו", אמר פינס, "הודענו שעד ששרון לא יתנקה מהחשדות החמורים כנגדו, לא נוכל בשום אופן לשבת בממשלתו.. לכן תקום ממשלת ימין צרה. שהיא צרה צרורה".
עוד הוסיף פינס: "אם מצנע יקים ממשלה… הוא יציע לשינוי וגם לליכוד וכמובן למרצ להצטרף לממשלה שלו. לכן, הסיכוי היחידי להקים ממשלה רחבה בישראל דווקא טמון בסיכוי שמפלגת העבודה תנצח בבחירות. נכון שהסיכוי נראה כרגע לא גדול, אבל אני מקווה שבסופו של דבר הציבור יבין שזו האלטרנטיבה הטובה עבורו ועבור המדינה".
ח"כ איתן אמר: "ברצוני להדגיש כי החשדות שדיברת עליהם אופיר, הם בינתיים רק בתקשורת ואין בהם ממש".
"ברור שלמצנע אין כל אפשרות להרכיב ממשלה", הוסיף איתן, "ועדיף שיסייע במאמץ להקים ממשלה יציבה בראשות הליכוד, שתייצג את מרבית העם ולא תיכנע לקבוצות שוליים. צריך לחזק את הליכוד כגורם מרכזי ובכך לצמצם תביעות של מפלגות קטנות שיהיו בקואליציה שלו אם מפלגת העבודה לא תצטרף".

העבודה מדשדשת - מדוע?

פינס: "זה משום שמערכת הבחירות התחילה רק אתמול. אתמול הליכוד הודה בפה מלא שהוא לא ילך לממשלת אחדות חילונית. לכן, אני מאמין שמהיום הציבור הישראלי יתפכח מהסיסמאות האלו ויבין שצריך להכריע בין אלטרנטיבות ברורות".
איתן: "זה מוזר; שרון והליכוד פסולים, אז איך מצנע ירכיב ממשלה? עם אחמד טיבי ובשארה? זה מגוחך. זה לא יתקיים כי הציבור בישראל יגיב בחומרה נגד שלילת רעיון האחדות הלאומית, ויתן לליכוד כוח להרכיב ממשלה חזקה, עם או בלי מצנע ומפלגת העבודה. עדיף עם".

מאיזה נקודה יתחיל המו"מ עם הפלסטינים?

פינס: "המו"מ לכשיתחדש… לא יוכל להתחדש אלא במסגרת אותם נושאים שהם על השולחן. שאלת זכות השיבה שהפלסטינים רוצים ואנחנו מתנגדים לה… ושאלת הפשרה הטריטוריאלית ופינוי רוב ההתנחלויות. אנחנו מאמינים שאפשר וצריך להגיע לפשרה טריטוריאלית ולפנות את רוב ההתנחלויות ולהשאיר רק את ההתנחלויות הגדולות שהן צמודות לקו הירוק ולהכיל עליהן ריבונות ישראלית בהסכם עם הפלסטינים והעולם. בשאלת ירושלים אנו מאמינים שאפשר לפתור את הבעיה תחת הנוסחה של קלינטון שאומרת - מה שהוא ערבי - לפלסטינים. מה שהוא יהודי - לישראלים".
"המדיניות של הליכוד אשר אומרת שעד שלא נפסק הטרור לא מדברים, היא מעבירה את היוזמה לאחרון הטרוריסטים הפלסטינים שלוקחים בשבי את כל המדינה".
איתן: "קנס או בונוס לטרור. זו השאלה! מצנע הודיע שיחדש את המו"מ עם הפלסטינים מהנקודה שבה הפסיק ברק, כלומר ויתור על ירושלים, על נכסים ביטחוניים והסכמה לזכות שיבה חלקית. ערפאת השיב במלחמת טרור, ועכשיו עלינו להמשיך ולוותר ולהראות לפלסטינים שדרך הטרור של ערפאת הייתה נכונה, או לחילופין - למגר את הטרור ולהודיע שהמו"מ יחודש רק לאחר שהטרור יקבל מכה אנושה. אז יחל המו"מ מחדש מנקודת המצב הנוכחית: לפלסטינים יהיה ברור שערפאת המיט עליהם אסון בכך שניסה לכופף את עמדות ישראל בכוח הטרור. מי שרוצה לתת בונוס לטרור, יבחר בדרכו של מצנע והעבודה. מי שרוצה לקנוס את הטרור, יבחר בדרך שרון והליכוד".

מה דעתכם על הזינוק של שינוי?

איתן: "בעבר, היו תופעות של הצבעות מחאה, והצבעות עבור מפלגות חדשות שהבטיחו הרים וגבעות והולידו אכזבות ותסכול".
פינס: "דווקא שינוי בולמת את הסיכוי לשינוי והורדת הליכוד. ברור להם שהליכוד לעולם לא יפסול את המפלגות החרדיות, הדתיות והימניות. ולכן, הדיבור על ממשלה חילונית הוא אשלייה וירטואלית.. אני מאמין שבוחרי שינוי, בסופו של דבר אלה ששייכים למחנה השלום יצביעו עבודה ואלה השייכים למחנה הימין יצביעו ליכוד".

ומה דעתכם על התרבות הפוליטית בישראל?

"הרושם שמתקבל הוא כי כל מטרתה של מפלגה זו או אחרת היא להכשיל את השנייה… האם לא הגיע הזמן לשינוי משמעותי בכללי המשחק כדי שבאמת העם הזה יזכה לאמון בנבחריו?", שאל המשתמש כפיר.
פינס: "זה נכון שתרבות הוויכוח בישראל לוקה בחסר, גם בכנסת וגם בכלל. יחד עם זה, צריך גם לעסוק במהות ולא רק בסגנון. במהות הויכוח הוא באמת נוקב, ולא כדאי לטייח אותו… אני חושב שצריך להעלות את אחוז החסימה, צריך לצמצם את מס' המפלגות ואני חושב שאז הכנסת תייצג את האינטרס של כלל ישראל, יותר טוב לעומת המצב הנוכחי שהמפלגות מייצגות לצערי, אינטרסים סקטוריאליים וכיתתיים".
איתן השיב בקצרה: "אולי האשמה נעוצה בתרבות הכללית שלנו. האמנם אין המפלגות בבואה של החברה לטוב ולרע"?

התעמולה - למי היא מועילה?

"תשדירי הבחירות והתעמולה מלאים בהכפשות והסתה של צד אחד למשנהו - האם מפלגותיכם לא יכולות למשוך בוחרים בלי ללכלך ולזרוק רפש על הצד השני?", שאל המשתמש mccoy.
פינס: "לצערי, גם אני לא ראיתי את רוב התשדירים, יחד עם כך אני לא חושב שהם שטויות. בתשדירים אפשר לחשוף את הדברים המרכזיים שיש למפלגה להציע ואת הביקורת שיש לה נגד הצד השני. אני סולד ממפלגות שמשקרות בתשדירים שלהן במצח נחושה, אבל כל אחד שרואה את התשדירים, יודע להפריד בין עיקר לטפל, את החשוב ואת השולי. אני בכל זאת ממליץ לצפות בתשדירים".
איתן: "אני חייב להודות על האמת, שלא ראיתי שום תשדיר בחירות. אפילו אחד לא. לא שלנו ולא של מפלגת העבודה. לדעתי זה לא משפיע על אף אחד, ולא רציני".

ודעתכם על ההצעה לשינוי שיטת הבחירות המקדימות?

על נושא אחד הביעו השניים הסכמה. הם נשאלו לדעתם על הצעת החוק שמתכוון שר המשפטים להגיש לכנסת בנושא פריימריס במפלגות הגדולות.
פינס אמר שמדובר בגימיק. "בליכוד נהוגה שיטת בחירות פסולה שצריך להחליף אותה, אבל מה ששטרית מציע זה פתרון לעוד 4 שנים, השאלה היא מה קורה היום".
איתן אמר: "אני מסכים עם אופיר, כי על מנת לחולל שינוי בחקיקה בנושא כה מורכב, שיש לו השלכות לא רק על הליכוד אלא גם על מפלגות נוספות, צריך חקיקה יסודית שתמשך על פני זמן לא קצר".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אתר הכנסת
ח"כ אופיר פינס. הדגיש אלטרנטיבה
צילום: אתר הכנסת
צילום: אתר הכנסת
ח"כ מיכאל איתן. הדגיש אחדות
צילום: אתר הכנסת
מומלצים