שתף קטע נבחר

האמריקנים החלו בפריסת סוללות הפטריוט בגוש דן

הסוללות מוצבות בין היתר בצפון תל אביב וביפו. במקביל, באזור חיפה יתפרסו בימים הקרובים סוללות פטריוט ישראליות, ושתי סוללות הפטריוט הגרמניות

כוחות הנ"מ האמריקנים השוהים בישראל החלו היום (ג') בפריסת שלוש סוללות טילי "פטריוט" נגד מטוסים וטילים באזור גוש-דן. פריסת הסוללות, בין היתר ביפו ובצפון תל אביב, אמורה להסתיים עד סוף השבוע.
במקביל, באזור חיפה יתפרסו בימים הקרובים כמה סוללות פטריוט ישראליות של חיל האוויר, וכן שתי סוללות הפטריוט הגרמניות שהגיעו ארצה לפני כחודש. הסוללות הישראליות יגנו על אזור חיפה באופן דומה להפעלת הסוללות האמריקניות באזור תל אביב. בנוסף, מוצבות כבר כעת כמה סוללות פטריוט ביעדים ישראלים אסטרטגיים, כדי להפיל מטוסי אויב שיחדרו למרחב האווירי של ישראל, וינסו לתקוף יעדים אלה.

במקרה ש"החץ" יאכזב

גורמים בצה"ל מסרו כי הסוללות האמריקניות נפרסות זמן מה לפני תחילת המתקפה האמריקנית הצפויה בעיראק, הן כדי להתאמן באתרי הפריסה שמהם יצטרכו אנשי הפטריוט לתפעל את מערך ההגנה, והן כדי למנוע מן העיראקים זיהוי מדויק של תחילת המתקפה, במקרה שהפטריוט האמריקני היה נפרס זמן קצר לפניה.
שלוש סוללות הפטריוט האמריקניות של אגד הנ"מ ה-69, יהיו אמונות על ההגנה האזורית של גוש-דן מפני טילים בליסטיים. זאת, במקרה שמערך טילי ה"חץ" שאמור להגן על כל שמי המדינה מפני טילים לא יצליח להתמודד עם האיום כנדרש.
טילי הפטריוט האמריקנים הם מדגם מתקדם יותר מן הטילים המקבילים הישראלים, הקרוי PAC-3JAM. הטילים האמריקנים, כמו גם הישראלים, מתוכנתים כדי להתמודד עם טילים בליסטיים המתפרקים במהלך החדירה לאטמוספירה. לעבר כל זיהוי של טיל בליסטי יורות סוללות הפטריוט שני טילים כדי לפגוע בסבירות גבוהה יותר בטיל החודר, גם אם יתפרק לכמה חלקים.
טילי הפטריוט אף מצוידים במצב הפעלה עירוני, שבמסגרתו הטיל מתוכנת להשמיד את עצמו במקרה שהוא יורד מתחת לסף גובה מסוים, כדי שלא יפגע בבתי מגורים, או יתרסק על הקרקע. הטיל מתוכנן לתקן את מעופו במקרה כזה, לטפס לגובה רב, ולהתפוצץ באוויר.

הוקמה מפקדה משותפת

בין השאר הקימו לאחרונה חיל האוויר וצוותי הנ"מ האמריקנים מפקדה משותפת, המחוברת ללוויני ההתרעה האמריקנים. לויינים אלה מרחפים באופן קבוע מעל המזרח התיכון, בניגוד ללוין הריגול הישראלי אופק 5 שמקיף את כדור הארץ מדי כמה שעות ומיקומו משתנה. הלויין האמריקני מסוגל לזהות ולמפות את כל התנועה האווירית בשמי עיראק, ובין השאר הוא מצויד בחיישנים המסוגלים לזהות שיגור של טילי קרקע קרקע לעבר ישראל.

מידע בזמן אמת

בניגוד למלחמת המפרץ, שבה עבר המידע מהלויין לארה"ב ומשם לישראל, מעבר שארך כ-4 דקות, כיום המידע עובר ישירות מהלווין למרכז הבקרה בישראל, ובכך מתאפשרת לישראל התרעה של לפחות חמש וחצי דקות על שיגור טיל לעבר ישראל. זמן קצר לאחר השיגור מצטרף למערך ההתרעה גם מכ"ם מערכת החץ, "אורן ירוק", המסוגל להבחין בטילים ממרחק של מאות ק"מ, ולמעשה מרגע שהם עולים לגובה מסוים מעל פני הקרקע. גם מערכת זו לא היתה קיימת בזמן מלחמת המפרץ.
מרכיב נוסף במערכת ההגנה המשותפת הוא אוניית המכ"ם AEGISׂ שתשייט מול חופי ישראל במרחק של עשרות ק"מ בים התיכון, ותספק תמונת מודיעין נוספת על זו שיספקו המכ"מים של מערכת החץ.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
סוללות טילי ה"פטריוט" בתל אביב
צילום: איי פי
מומלצים