שתף קטע נבחר

התוכנית הכלכלית: קיצוץ נוסף של 11 מיליארד שקל

בתוך תוכנית החירום החדשה של האוצר שלל של גזרות חדשות ובהן: ייקור הארנונה ב-5% נוספים, יקור המים, דחיית הבחירות לרשויות המקומיות בחצי שנה, העלאת גיל הפנסיה ל-67, מס על הגרלות והימורים ועוד ועוד. עוד בתוכנית: יותר לערוץ 1 לשדר פרסומות מסחריות ובמקביל תבוטל האגרה

הגזירות הכלכליות החדשות יוצאות לדרך. לאחר שבועות של ספקולציות אודות פרטיה של תוכנית החירום של שר האוצר בנימין נתניהו והשר הנוסף במשרדו מאיר שטרית, מתפרסמים הפרטים המלאים (לתוכנית המלאה לחצו כאן) והם עולים כמעט על כל דימיון.
בראש התוכנית שהציג נתניהו קיצוץ תקציבי נוסף של 11 מיליארד שקל, קיצוץ שמשמעותו השארת יעד הגירעון הנוכחי על כנו ברמה של 3%-3.5% מהתוצר (בין 15 ל-18 מיליארד שקל). לדברי נתניהו, התפתחות התקציב בחודשים הראשונים של השנה מצביעה על גירעון כפול מיעד זה, בשיעור של כ-6% מהתוצר (כ-30 מיליארד שקל).
לדבריו, כדי לעמוד ביעד הגירעון הקיים היה צורך לקצץ 15 מיליארד שקל, אולם הקיצוץ עליו הוחלט יהיה קטן יותר, "משום שאנו מצויים עדיין בתחילת השנה". נתניהו גם ציין כי 2 מיליארד שקל מהסכום שיקוצץ יועברו לתקציב הביטחון בהתאם לסיכום עם ראש הממשלה ושר הביטחון. התוכנית הכלכלית כולה תובא לדיון בממשלה ביום ב' בשבוע הבא. עד אז יקיים השר שיטרית שורה של דיונים עם יו"ר ההסתדרות עמיר פרץ, בניסיון להגיע להסכמות.
עניין אחר הנחוץ להצלחת התוכנית הוא קבלת הערבויות האמריקאיות, עליהן אמר נתניהו כי הממשל לא הציב כל התניות פוליטיות לקבלת הערבויות, אבל התנה אותן בביצוע מהלכים כלכליים כמו אלה המצויים בתוכניתו.
במהלך הצגת התוכנית אמר שר האוצר ביחס למצב המשק כי: "שרי אוצר מחויבים לזהירות, אך האמת היא שהמשק חולה, חולה מאד. עם כניסתי למשרד לפני שבועיים גיליתי שאין כסף בקופה. גירעון של 30 מיליארד שקל - 6% מהתוצר והוא עדיין גדל. הדבר מחייב אותנו לצעדים מיידייים, הכואבים לי באופן אישי וגם לרבים מאזרחי המדינה.
"עלינו, ראשית, לעצור את הדימום, אחר כך לשקם את החולה ולבסוף לשפר את כושר התחרות שלו כדי שיתמודד עם אחרים בעולם".

הבעיה העיקרית: סקטור ציבורי מנופח

לדברי נתניהו, הבעיה העיקרית של המשק הנה, חוסר האיזון בין הסקטור הציבורי לסקטור היצרני. הוא הסביר כי היום מהווה הסקטור הציבורי 55% מהתוצר, לעומת 45% של הסקטור העסקי. "דמיינו אדם השוקל 45 קילוגרם סוחב על גבו אדם השוקל 55 קילוגרם וכל שנה זה שלמעלה מוסיף עוד קילוגרם. הוא פשוט לא יכול עוד: קודם כל הוא מאט, אחר כך נעצר ובסוף קורס". לדבריו, זהו מצב שלא קיים בשום כלכלה מתקדמת. "הכלכלה לא עומדת בכך ומגישה לנו את החשבון", סיכם נתניהו.
לאור זאת, ציין שר האוצר, יש להקטין את הסקטור הציבורי, דבר שיעשה על ידי הפחתת שכר בגובה של 8% לעובדים, כאשר שכרם של הבכירים ביותר יקוצץ בשיעור של 20%. שכרם של מקבלי שכר מינימום בשירות הציבורי לא ייפגע.
בניסיון לעודד את חידוש ההשקעות של זרים בארץ, אמר נתניהו כי הורה לצוות ממשרדו בראשות המנכ"ל להגיש תוך 30 יום חבילת תמריצים להשקעות. בנושא ההשקעה בתשתיות אמר נתניהו, כי "הקבינט הכלכלי, שאני עומד בראשו ויהיה חבר בו גם השר שיטרית, ייפגש מדי שבוע ויהיה אחראי ליצור פרויקטים. מדובר על השקעות כמו הקמת רשת רכבות ארצית והשלמת כבישי הרוחב".
בניסיון לעודד העסקת ישראלים יוטל מס על מי שיעסיק עובדים זרים ובמקביל יינתנו תמריצים למעסיקים שיגייסו לשורותיהם ישראלים. בעניין הפרטת החברות הממשלתיות אמר נתניהו שאותן חברות שגרעין השליטה שלהן מצוי בידי הממשלה יופרטו דרך הבורסה, כולל מכירת גרעין השליטה עצמו.
באוצר אומרים כי הכוונה היא להפיק מניות של חברות ממשלתיות בשווי של 7 מיליארד שקל עד שנת 2005. בין החברות עליהם מדובר: אל על, בתי זיקוק, התעשייה האווירית, חברת החשמל ובזק.
עיון מדוקדק יותר בספר עב-הכרס שהוכן באוצר לרגל השקת התוכנית הכלכלית, מגלה שלל של רעיונות שחלקם, כך נראה, ספק אם יצאו אל הפועל. להלן חלקם:

פנסיה, גמלאות וקצבאות

* הקטנת מספר הפורשים לגמלאות מצבא הקבע, עד 800 חיילים השנה, ו-400 לכל שנה מהשנתיים הבאות.
*העלאת גיל הפרישה לפנסיה לגברים ונשים באופן הדרגתי ל-67. על פי התוכנית, יעלה בשנים 2004-2009 גיל הפרישה ב-4 חודשים מדי שנה.
* תופסק הנפקת אגרות חוב מיועדות לקרנות הפנסיה החדשות.
* קצבת הילד הראשון והשני תקוצץ ב-16% ויושווה גובה הקצבה לכל הילדים שיוולדו החל מ-1 במאי השנה.
* תלמידי ישיבות שתורתם אומנותם ועברו את גיל 22 יהיו רשאים לעסוק בכל עבודה.
* תוגבר האכיפה בתחום המיסוי: יוחמרו הקנסות המינהליים, ותוחמר הענישה על מסירת מידע כוזב.
* השלב הבא ברפורמה במס יוקדם בשנה וחצי ויבוצע ב-1 ביולי השנה. הרפורמה כולה תושלם ב-1 ביולי 2005, במקום בראשית 2008. בעלות הכוללת של הקדמת הרפורמה נאמדת ביותר מ-8 מיליארד שקל.
* יבוטל המהלך של שר האוצר לשעבר סילבן שלום במסגרתו בוטלו תקרות התשלומים לביטוח לאומי ומס בריאות. התקרות יוחזרו כבר ב-1 ביולי השנה, במקום בסוף 2003.
* קצבאות הביטוח הלאומי שלא עודכנו במסגרת הקיצוצים הקודמים, לא יעודכנו עד סוף 2006. לא יעודכנו גם מספר תשלומי העברה נוספים, שעד עתה לא הוקפאו בחוק, בתחומי קצבאות הזקנה והנכות.
* תוטל אגרה על הגשת תביעות כנגד הביטוח הלאומי, שתוחזר במקרה שהתביעה מוצדקת.

שלטון מקומי

* צמצום מספר הרשויות המקומיות מ-268 היום, ל-150-200 בלבד, וזאת באמצעות חקיקה ואיחוד רשויות.
* דחיית הבחירות לרשויות המקומיות מסוף אוקטובר 2003 לסוף מארס 2004.
* צמצום מספר הסגנים בשכר ברשויות המקומיות, מ-400 כיום, ל-33 בלבד.
* בהוראת שעה יקבע כי הארנונה תעודכן השנה ב-5% לעומת 2002.

תבוטל האגרה, תוגבר התחרות

* הערוץ הראשון בטלוויזיה יוכל למכור פירסומות, בדומה לערוצים המסחריים. אגר רישיון השידור על הרדיו תבוטל מיידית, ואגרת הטלוויזיה תבוטל החל מ-2004. במקביל תבוטל השתתפות המדינה בתקציב רשות השידור בסך 10.8 מיליון שקל.
* תוגדל המכסה לייצור חשמל על ידי יצרנים פרטיים מ-20% כיום ל-30% מסך ייצור משק החשמל.
* יינתנו רישונות לשירותי טלפון ואינטרנט ללא אזורי ביקוש מוגדרים, לא יאוחר מ-1 באפריל.

ביטול הטבות ייחודיות במס

* קיצוץ של 20% בהיקף הטבות המס בכלל אזורי הפיתוח. חלוקת סכום הקיצוצים, בהיקף של כ-300 מיליון שקל, בין היישובים השונים, תיקבע על ידי שר האוצר.
* מענקי הדיור לרוכשי הדירות בנגב יוחלפו בהלוואות בתנאים בהם ניתנות ההלוואות כיום לזכאים.
* יוטל מס של 25% על זכיות בהגרלות פרסים והימורים.
* תבוטל הטלת המס הניתנת כיום לנכים זמניים. הטבת מס תינתן מעתה רק לנכה שנקבעה לו מכות לתקופה העולה על 12 חודשים.
* יבוטל הפטור ממס לרכישת רכב לעולים חדשים.
* יבוטל הפטור ממע"מ לרכישת רהיטים לעולים חדשים ולתושבים חוזרים.
* יבוטל הפטור ממסים על ציוד לבית לתושבים חוזרים.

קיצוצים שונים ומשונים בתקציב

* תקציב החטיבה להתיישבות יקוצץ השנה ב-30 מיליון שקל וב-20 מיליון שקל נוספים בשנה הבאה.
* יופסק סבסוד הממשלה לפוליסות ביטוח לנזקי טבע לחקלאות.
* תעריפי הנסיעה בתחבורה הציבורית יעלו באפריל ב-5%.
* המדינה תקטין ב-100 מיליון שקל את המימון שהיא מעניקה לקואופרטיבים אגד ודן לקניית אוטובוסים חדשים.
* תקציב הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים יקוצץ השנה ב-40 מיליון שקל.
* יופחת מספר מיטות האישפוז בבתי החולים. יצומצמו וייסגרו מחלקות בבתי החולים. מספר המיטות והמחלקות שיצומצמו יקבעו ע"י ועדה בראשות מנכ"ל משרד הבריאות. יאוחד הניהול של בית החולים נהריה עם בית החולים רבקה זיו, ושל בית החולים רמב"ם עם בית החולים בני-ציון. העברת חלק מבתי החולים הגריאטריים הממשלתיים לידי הסקטור הפרטי. קביעה בחקיקה להעברת ניהול בתי החולים הממשלתיים ובתי החולים של שירותי בריאות כללית לחברות מנהלות.
* ביטול ההסכמה על הפחתת שכר הלימוד באוניברסיטאות, והשארתו החל משנת הלימודים תשס"ד ברמה ריאלית של שנת הלימודים תשס"א.
* תקציב משרד הדתות יקוצץ השנה ב-30 מיליון שקל, ובשנה הבאה ב-50 מיליון שקל נוספים.
* מימון המפלגות השוטף יקוצץ השנה ב-40 מיליון שקל.
* מספר השליחים של ישראל בחו"ל יקוצץ ב-10%.
* תבוטל השתתפות המדינה בתקציב החברה למפעלי כלכלה ותרבות השנה ובשנה הבאה.
* יועלו תעריפי המים לכל סוגי הצרכנים. ייקור התעריפים יתפרס על פני 3 שנים. תוספת של 25 אגורות ב-1 במאי, 20 אגורות נוספות ב-1 בינואר 2004, ועוד 20 אגורות ב-1 בינואר 2005.
* קיצוץ אחיד בשיעור 10% בתקציבי הקניות של כל משרדי הממשלה, פרט לתקציב הביטחון - חיסכון של 3 מיליארד שקל.
* תקציב המדינה לא יעודכן בהתאם להתייקרויות משנת 2004 ועד 2006.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
נתניהו. משק חולה
צילום: רויטרס
צילום: ארכיון ידיעות אחרונות
שטרית. הקבינט יתכנס כל שבוע
צילום: ארכיון ידיעות אחרונות
מומלצים