שתף קטע נבחר

יו"ר עמותת הצוללנים: "לנו הקשר ברור"

יובל תמיר ל-ynet: "אני לא רופא, לא איש מדע ולא סטטיסטיקאי - אבל לנו ברור הקשר בין הצלילה למחלות. אלמנת אחד הלוחמים: הססטיסטיקה מעוותת

חברי עמותת "אנשי הדממה" קיבלו בתדהמה את המסקנות של ועדת שמגר לבדיקת הקשר בין הצלילה בקישון לבין מחלת הסרטן.
העמותה מאגדת את לוחמי הקומנדו והיחידה לעבודות תת ימיות (ילת"מ) בצה"ל, שנפגעו ממחלת הסרטן ומחלות אחרות. יובל תמיר, יו"ר העמותה, אמר ל-ynet: "אני לא רופא, לא איש מדע ולא סטטיסטיקאי - אבל לנו ברור הקשר כמו שלמאיר שמגר ברור הקשר. עד היום לא הוכח הקשר גם בין עישון סיגריות ובין סרטן ראות".
תמיר הוסיף: "אנחנו הלכנו בטובנו לצלול במקום שידעו בדיוק מה קורה שם ואנחנו עשינו את זה ברצון. אם יבקשו מאתנו לעשות זאת שוב, נעשה זאת, אבל אנחנו רוצים שיכירו בכל החולים שנפגעו מהצלילות בקישון, ולא רק בחולי הסרטן. יש גם בחולים שחולים במחלות אחרות ולא רק בסרטן. אנחנו רוצים שיממשו את ההכרה גם באלמנות".
תמיר בירך על החלטת הצבא לסייע בטיפולים הרפואיים של החולים, אבל הזהיר כי אם ההכרה לא תהיה מלאה "אנחנו נצא לשטח".
תמיר תקף במרומז גם את הרכב הוועדה: "לגבי הצוות המקצועי יש לי הרבה מה להגיד, אבל אני אומר את זה לאחר שאעיין בדו"ח. הרופאים היו מטעם מערכת הבריאות שמבחינתנו ישבה על ספסל הנאשמים ולכן יש לי טענות קשות אליהם".
תמיר, בן 45, הוא קצין לשעבר בשייטת ובילת"מ. הוא לקה במקביל בסרטן המעי הגס ובסרטן העור. תמיר צלל שנים בקישון, ומשוכנע שזו הסיבה למחלתו. "אין לי הסבר אחר", הוא אמר בתחקיר שחשף את הפרשה.

"אני נסערת"

אירית לבנה, אלמנתו של הצוללן רפי ליבנה ז"ל, אמרה ל-ynet כי לא היה לה מושג על הדו"ח, עד שזה פורסם בכלי התקשורת. "אני מאוד נסערת", היא אמרה ל-ynet, "הבטיחו לנו בפירוש שיעדכנו אותנו בתוצאות הדו"ח לפני פרסומו, כפי שנהגו בתוצאות דו"ח הביניים. אז שמגר מסר את הדו"ח לרמטכ"ל, ובמשך חצי יום, בו נאסר עלינו להתראיין, למדנו את הדו"ח. הפעם אנחנו לומדים על התוצאות מהתקשורת. אפילו עורך הדין שלנו לא ידע שהוא עומד לצאת. זו שערוריה".
באשר לתוצאות הדו"ח עצמן, ליבנה שוללת אותן לחלוטין, אך אינה מופתעת. "מה הם רוצים, שיצללו עוד אנשים שיחלו בסרטן ואז ימצאו את הקשר?", היא מוחה, "כמה אנשים יצטרכו למות בשביל להוכיח את הקשר הזה?".
כן טוענת ליבנה כי הבדיקות שביצעה הוועדה היו שגויות מבחינה סטטיסטית. "הבדיקות כללו אנשים רבים שבכלל לא היה להם קשר לקישון. נבדקו 15,000 איש, נבדק כל מי שאי פעם נכנס לקישון, בעוד שהאנשים שבקישון צללו בצורה עקבית רק 750 איש. אז ברור שהקשר לא יהיה מובהק. אפשר לנפח סטטיסטיקה".
ליבנה הוסיפה כי עמדתה נתמכת בהחלטת צה"ל לממן את טיפוליהם של חולי הסרטן שצללו בקישון. "או שאין קשר ולא מכירים באף אחד. אם הצבא לוקח אחריות, זה אומר שקרה פה משהו. הרי הצבא הכניס את האנשים האלה לקישון. הסטטיסטיקה לא מעניינת אותי. אפשר לשחק איתה"

"החלטה מוסרית"

גם רנית רוזנטל, אלמנתו של אריק רוזנטל, שמעה את תוצאות הדו"ח מהתקשורת. היא הביעה שביעות רצון מההחלטה לסייע למשפחות הלוחמים. "העובדה שמבחינה סטטיסטית לא נמצא קשר בין המחלה לקישון אינה מטרידה אותי. מה שמשנה הוא שנעשתה החלטה מוסרית להכיר בחולים מסיבות מוסר והגיון. אלו היו הערכים שהנחו את בעלי ואנחנו נשמור על ההחלטה הזו. אני מקווה שמשרד הביטחון יאמץ את ההחלטה של שמגר להכיר בכל האלמנות והחללים".
דני בן נר, מראשי העמותה: "אני הייתי בין ארבעת העותרים לבג"צ בנושא ועד עכשיו לא קיבלתי עותק או מידע רשמי. וכמוני גם עורך הדין של העמותה. כולנו באפלה. לגבי הממצאים עצמם העובדות לא השתנו וגם אין חולקים עליהן שבקישון יש חומרים מסרטנים ושאנשים חלו בסרטן כתוצאה משהייה בקישון. אני שמח שמשרד הביטחון לקח את הטיפול על עצמו. אנחנו נמשיך להיאבק גם להכרה רשמית בקשר בין הדברים".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שאול גולן
יובל תמיר
צילום: שאול גולן
אירית ליבנה
צילום: אביגיל עוזי
נפטר מהמחלה, אריק רוזנטל
צילום: אביגיל עוזי
מומלצים