שתף קטע נבחר

שואה לא וירטואלית

האינטרנט הישראלי והעולמי מציע מגוון תכנים איכותיים ומרגשים בנושא השואה. המוזיקה של הגטו, התבגרות במחנות הריכוז, מחקר על ההומור בגטאות, הארכיון של סטיבן שפילברג, דיוקנו של יאנוש קורצ'ק, ביוגרפיה של אנה פרנק, מוזיאון השואה בוושינגטון, סיפורים אישיים של ניצולי שואה ועוד

ילדים ונוער בשואה

 

אתר האינטרנט של יד ושם מציג גירסאות וירטואליות של חלק מהתערוכות המוצגות במוזיאון, בהן התערוכה "אין משחקים ילדותיים", הפותחת אשנב לעולמם של הילדים בתקופת השואה. התערוכה מספרת את סיפורם של הילדים שרצו להמשיך ולחיות למרות הכל, ומציגה צעצועים כמו דובונים, בובות, לוח שחמט מאולתר ואף "מונופול גטו", שסיפקו להם נחמה מסוימת בשעות הקשות.

 

אתר בית הספר הווירטואלי על שם יאנוש קורצ'אק של מוזיאון "יד לילד" אשר בבית לוחמי הגטאות מפרסם את סיפוריהם של עשרה ילדים שניצלו מהשואה והצליחו להגיע לארץ ישראל. גם באתר האינטרנט של המרכז לטכנולוגיה חינוכית (מט"ח) ניתן למצוא מידע ביוגרפי על המחנך יאנוש קורצ'אק ודמויות נוספות, כמו אנה פרנק והסופר ק. צטניק.

 

חינוך בגטו

 

אלבום התמונות של בית הספר היהודי בקניגסברג באתר יד ושם מתעד רגעים מחיי התלמידים והמורים של בית הספר היהודי ומלווה אותם בקטעי סיפורים, במכתבים ובציורים המשקפים את תחושותיהם והשקפותיהם בתקופת השואה.

 

אתר מושקע נוסף מבית גלים מביא את סיפורו של המחנך והסופר יאנוש קורצ'אק שהעדיף ללכת לטרבלינקה יחד עם תלמידיו. האתר, המיועד לילדים, מביא את קורות חייו של קורצ'אק, ומידע על תורתו, ביקורו בארץ וספרי הילדים שכתב, בהם "המלך מתיא הראשון" ו"יותם הקסם". חייו ומותו של קורצ'אק מתועדים בהרחבה גם באתר בית לוחמי הגטאות.

 

טקסים

 

אתר יד ושם מציע להורדה ערכה לטקסים של "לכל איש יש שם", ובה רשימות שמות להקראה של הנספים בשואה ועוד. ארגון "להיזכר יחד" (Remember-Together) שמאגד יהודים חילוניים ודתיים ברחבי העולם, ייסד טקס ייחודי שמצוין בחוג המשפחות של חבריו בערב יום השואה. בני המשפחה קוראים הגדת שואה קצרה ומדליקים שש נרות לזכר שישה המיליון שנרצחו: שני נרות קטנים לזכר הילדים, שני נרות בינוניים לזכר ההורים ושני נרות גדולים לזכר הסבים והסבתות.

 

החיים בגטו

 

התערוכה "צילום בגטו ורשה" כוללת ארבעה אוספי תצלומים מגטו ורשה השמורים בארכיון יד ושם. האוספים מכסים ארבעה היבטים שונים לחלוטין בהיסטוריה של הגטו - חיסול הגטו, עזרה סוציאלית וסעד, אלבום של חייל גרמני המתעד את הסבל וחיי היום יום במחנה ותצלומים של העובדים בבתי המלאכה בגטו ורשה. עוד באתר יד ושם: איזור "חודש אפריל בתולדות השואה" באתר מאפשר לגולשים לעיין בתצלומים, מסמכים שנוגעים לחודש הזה בתקופת השואה.

 

אתר גטו ורשה של מרכז "דעת" סוקר את תולדות החיים בוורשה לפני השואה ועד כיבוש פולין בידי הגרמנים, הקמת הגטו והחיים בו. הוא מגולל את ההתעללות ביהודים, החיים בגטו בכלל והילד היהודי במחנה בפרט, וכולל גם אלבום תמונות נרחב המתעד את החיים בוורשה לאורך שנות המלחמה. בין התצלומים תמונות של היהודים המגיעים לגטו, מפת הגטו, ילדים במחנה, תמונות ממרד גטו ורשה ותצלומים של ורשה כיום.

 

מסע בזמן היהודי

 

אתר האינטרנט שהוקם על ידי עמותת בית טרזין ועמלנט עוקב אחר גורלן של שלוש משפחות יהודיות באירופה - אלישקביץ, מונטל ולבין - דרך עיניהם של שלושה ניצולים ממשפחות אלה שעלו לבסוף לישראל. האתר מציע מקורות מגוונים כקטעי יומנים, עדויות, מפות, ציורים, מסמכים ותצלומים בני התקופה, המתרכזים בסיפורם של יחידים, משפחות וקהילות בשואה - כלומר, בבני אדם ולא במספרים בלתי ניתנים לתפישה.

 

פרויקט NAAF (ראשי תיבות של  Never Again, Always and Forever) מציג סרגל זמן של התרחשויות מלחמת העולם השניה, ובתוכן כמובן השואה. החל מההכרזה על אדולף היטלר כקנצלר גרמניה ועד כניעתה של גרמניה לבעלות הברית.

 

אתר מוזיאון השואה (אנגלית)

 

אתר האינטרנט של מוזיאון השואה בוושינגטון הוא ללא ספק המושקע ביותר מבין האתרים העוסקים בשואה. האתר מציג תערוכות מולטימדיה מקיפות כגון הסקירה על רדיפת ההומוסקסואלים על ידי הנאצים, בגלל "אי התאמתם לגזע הארי", המלווה בתמונות ובמסמכים.

 

תערוכה מקוונת נוספת עוסקות במוזיקה של מחנות ההשמדה. קשה להאמין, אך שירים נשמעו בגטאות רבים, מחנות ריכוז ומעצר ברחבי אירופה הכבושה. מקורות ההשראה של השירים האלה היו רכילות וחדשות שהסתננו לתחומי המחנה. שירים אחרים היו ביטוי אישי לכותבים אשר לרוב הביעו דאגה וצער עקב אובדן משפחתם ובתיהם.

 

ההומור בשואה

 

תזה מעניינת שנערכה באוניברסיטת תל אביב ופורסמה בשנת 2000 ביקשה לבחון את שאלת השימוש בהומור כמנגנון הגנה בשואה. החוקרת, ד"ר חיה אוסטרובר, ראיינה 84 ניצולי שואה כדי לחקור ולהבין את סוגי ההומור והצחוק, ותפקידם בתקופת השואה. התברר, כי סוג ההומור שרווח במיוחד היה הומור עצמי, על אף שגם בדיחות גסות והומור בתי שימוש היו נפוצות.

 

"בחקר ההומור בשואה אנו לא צוחקים על הקורבנות או על סבלם", כתבה אוסטרובר, " אנו פשוט מכירים שהצחוק היה חלק מחייהם, חלק שהוזן וטופח על ידי סבלם. הם מצאו הומור בכל האספקטים של קיומם המשובש. כאשר קורבנותיו של היטלר בעצמם צחקו במצבם הקשה, כמו שרבים עשו כדי לשמור על שפיות דעתם, הם פתחו את הדלת לאחרים לחקור זאת".

 

השואה באמנות

 

שש תמונות לזכר שישה מיליון היא תערוכת תמונות מיוחדת של האמן פאול קור ז"ל, המוקדשת לזכרם של קורבנות השואה. התערוכה הוצגה לרגל יום השואה בבנייני האומה בירושלים בשנת 1998 אך ניתן לצפות בה כיום באתר האינטרנט של המרכז לטכנולוגיה חינוכית (מט"ח). קור, שאביו נרצח באושוויץ, העיד כי ניסה להביע בשש התמונות את הגיהינום של שש מיליון הנשמות. אתר האינטרנט של מט"ח כולל גם אוסף מונחים בנושאי השואה של בית לוחמי הגטאות.

 

מינה כהן, אמנית יהודיה המתגוררת בארה"ב, הקימה אתר ובו היא מציגה תערוכה וירטואלית של יצירותיה. "סיפורה של ניצולה/שורדת" מציגה, לצד עבודות אמנות מרשימות, גם טקסטים המתארים את זכרונותיה של כהן.

 

תיעוד בווידאו

 

הקולנוע הווירטואלי באתר הסרטים היהודיים על שם הבמאי האמריקני סטיבן שפילברג של האוניברסיטה העברית מאפשר לצפות און ליין בסרטים נדירים בנושא השואה, בהם תמונות של אדולף היטלר ובניטו מוסולוני מבקרים חיילים בחזית המזרחית באוקראינה בשנת 1942, תחרויות אגרוף של שארית הפליטה שנערכה במינכן ב-1947, עדויות מצולמות ממשפט אייכמן ועוד. ניתן לצפות בסרטים באתר באמצעות מחשבים הכוללים את נגן המדיה 7 ומעלה, אך לא ניתן להעתיקם למחשב.

 

"קרן ההיסטוריה הוויזואלית" של ארגון "שואה" היא פרויקט ויזואלי נוסף של סטיבן שפילברג המתעד את השואה. הפרויקט עוסק בין היתר, בבניית ארכיון מקיף של עדויות מצולמות של ניצולי שואה, וכולל כבר יותר מ-50,000 עדויות שנאספו ב-57 מדינות ב-32 שפות. רוב העדויות המצולמות אינן נגישות לצפייה דרך הרשת.

 

ארכיון פורטנוף של אוניברסיטת ייל, שותף תוכן של קרן "שואה", כולל 4,200 עדויות מצולמות של ניצולי שואה. אתר האינטרנט של הארכיון מאפשר לגולשים לעיין בקטעי טקסט, אודיו ווידאו מתוך העדויות האלה.

 

תיעוד באודיו

 

קולות השואה הוא אוסף עדויות מוקלטות של ניצולים הזמין להאזנה באתר הספריה הבריטית. העדויות מחולקות על פי נושאים, כמו: לפני השואה, הגטו, המחתרת וכדומה, כאשר כל קטגוריה כוללת הפניות לעמוד המוקדש לעדות, וכולל קובץ ram (בפורמט Real), תמלול העדות (באנגלית) וביוגרפיה קצרה על האדם. בכדי להאזין לעדויות יש להתקין את תוכנת Real Player.

 

סיפורים אישיים

 

באתר "אש התורה", מתפרסמים מאמרים וסיפורים אישיים של כותבים והוריהם, וחושפים פן אישי ופרטי יותר של הזוועה. גם באתרם של האחים נפתלי ושמואל פירסט - ספר משפחה - ניתן למצוא תיעוד פרטי לגמרי של חוויותיהם ממלחמת העולם השניה והשואה, בתוך שהם משתפים את הגולשים בקורותיהם.

 

ShoaMemo מאפשר לבצע חיפוש קרובים ונעדרים, כמו גם להוסיף את שמכם או שם קרוביכם למאגר הידע בו. מטרתו של האתר ליצור קשר בין ניצולי שואה חיים לבין קרוביהם הנעדרים מאז. האתר פעיל גם באנגלית.

 

מידע כללי

 

האתר של מרכז המידע לניצולי השואה בישראל, שהוקם ביוזמת סגן שר החוץ הרב מיכאל מלכיאור, שם לו למטרה ליידע את הניצולים ובני משפחותיהם לגבי זכויותיהם. באתר ניתן למצוא מידע לגבי קרנות, פוליסות ביטוח, חוקים שונים, פיצויים והשבת רכוש ועוד. ניתן להעזר גם בעמוד הקישורים, המכיל הפניות לאתרים משלימים ורלוונטיים.

 

גם אתר הכנסת הקדיש מדור ליום השואה, בו ניתן לקרוא סקירה היסטורית, מידע על טקס הזכרון הממלכתי, נאום יושב ראש הכנסת, חוק יסור הכחשת השואה והפניות נוספות לאתרים משלימים.

 

האנציקלופדיה של ynet כוללת מספר ערכים בנושא השואה, ובהם הסברים לגבי המושג "שואה", מרד גטו ורשה, מוסד יד ושם והפניות לקריאת נוסח חוק יום הזכרון לשואה ולגבורה מאתר הכנסת.


פורסם לראשונה

 

הכתבה מפורסמת מחדש וכוללת לינקים נוספים
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מתוך אתר "יד ושם"
מונופול גטו. מתוך התערוכה "אין משחקים ילדותיים"
צילום: מתוך אתר "יד ושם"
צילום: פרויקט גלים
יאנוש קורצ'אק. אתר לזכרו
צילום: פרויקט גלים
צילום: אתר remember-together.org
הגדה ליום השואה
צילום: אתר remember-together.org
צילום: אתר יד ושם
תערוכה מקוונת - צילום בגטו ורשה
צילום: אתר יד ושם
צילום: אתר מט"ח
"שניים מתוך הרבה" עבודה של פאול קול
צילום: אתר מט"ח
צילום: ארכיון סטיבן שפילברג
היטלר ומוסוליני מבקרים בחזית המזרחית
צילום: ארכיון סטיבן שפילברג
מומלצים