שתף קטע נבחר

קול המוזיקה והקיצוץ

במיטב המסורת האורווליאנית, את מה שייוותר ממיזוג קול המוזיקה עם רשת א' מציעים ברשות השידור לכנות "ערוץ התרבות"

אפשר שהרעיון לאחד את קול המוזיקה עם רשת א' במסגרת הקיצוצים המתוכננים והמיוחצנים ברשות השידור אינו אלא בלון ניסוי. שכן, זו אמורה להיות מכה בבטנם הרכה של מאזינים מקרב "האליטות", כך שאיום על סגירת הרשת יעורר אותם לפעול במטרה להעביר את רוע הקיצוץ הכולל בתקציב רשות השידור. כמו בתסריט ידוע מראש, התגייסו גם הפעם מספר פוליטיקאים תאבי כותרות כדי להציל את קול המוזיקה מכליה. לפני שנמשיך, אודה שהתלבטתי אם המאמר הנוכחי אינו תורם לתסריט. על כן אדגיש מיד: איני מתכוון למחות על סגירת קול המוזיקה אלא לתמוה שוב על מי שקיבל החלטה זו ועל שיקוליו.
החלטה זו מסגירה אולי שוב את התפיסה המעוותת של הנהלת רשות השידור לגבי ייעודיו של השידור הציבורי. הרי מוזיקת פופ ושירים עבריים משובצים בפרסומת אפשר לשמוע גם בתחנות רדיו מסחריות. סגירת קול המוזיקה, אם תאושר, עלולה לכרסם פעם נוספת בלגיטימציה של השידור הציבורי, ולהשיב רוח חיים בתוכנית ההפרטה של רשת ג' ורשת FM88 הגנוזה במגירות פקידים במשרד האוצר.
אם יש זכות קיום לשידור הממומן מהאגרה, הרי זה כדי לספק צרכים וטעמים של מיעוטים ומגזרי ציבור קטנים, כאלה שאינם מושכים מפרסמים. גם אם תשיג הנהלת רשות השידור את מבוקשה, ושני הערוצים למיעוטים יינצלו בזכות התמרון הפוליטי, הרי שהיא שוב מסגירה את סדר העדיפויות שלה. בימים אלה נמצא כסף להחזיר את שידורי מכבי תל אביב לערוץ 1 במחיר שיכול היה להציל את התזמורת הסימפונית ירושלים ממצוקתה הכספית. במיטב המסורת האורווליאנית, את מה שייוותר ממיזוג קול המוזיקה עם רשת א' מציעים ברשות השידור לכנות "ערוץ התרבות". גם ערוץ 33 בטלוויזיה מכונה ערוץ רב-תרבותי, ועל הישגיו בתחום התרבות אין צורך להרחיב.
לו הייתה כוונה כנה לקצץ בתקציב רשות השידור, אפשר היה לוותר על ערוץ 33 המשמים והמיותר ועל ערוץ המזרח התיכון בערבית, שמסב רק נזק תדמיתי למדינת ישראל (עלות שני הערוצים: יותר ממאה מיליון שקל), לקצץ בהיקף העובדים לפי שוברי תשלום, לנייד עובדים מתפקידים מיותרים, להוזיל ולייעל את העבודה של הטכנאים, לעודד פרישת עובדים, ויש אפשרויות נוספות.
למרבה המזל, החלטות מהותיות ברשות השידור טעונות לכאורה אישור של המוסדות הציבוריים, אך אינן מתממשות ללא ההכשר הסופי של הדרג הפוליטי. האם מישהו יכול לתאר לעצמו רשות שידור ללא קול המוזיקה וללא תזמורת סימפונית, או את מדינת ישראל ללא ערוץ מוזיקה קלאסית? מסתבר שכן, או לפחות לכאורה נראה שהנהלת רשות השידור מוכנה לוותר על נכסים תרבותיים ומעדיפה להשקיע מיליונים בשידורים של ליגות ספורט למיניהן.

פרופ' דן כספי, חבר בוועד המנהל של רשות השידור


לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים