"אני אעמיד את לשוני למען 4 מדינות אפריקניות עניות, ואתערב כדי שמדינות המערב העשירות יפסיקו את הסובסידיות לענף הכותנה אצלן".
זו תמצית דברים שאמר אתמול (ה') המנהל-הכללי של ארגון הסחר העולמי, הכלכלן סופאצ'אי פאניטצ'פאקדי מתאילנד, כאשר פתח את כינוס הארגון
בעיר קנקון שבמקסיקו. פרשנים ציינו כי בכך, הוא חרג מן העמדה הנייטרלית אשר מחייב תפקידו.
פאניטצ'פאקדי הבהיר כי הוא תומך בעמדותיהן ובדרישותיהן של בנין, מאלי, צ'אד ובורקינה-פאסו. מנהיגי מדינות אלה הודיעו כי האיכרים שלהם אינם יכולים להתחרות בתנאים הנוכחיים - כאשר המחיר הגלובלי לכותנה יכול לרדת עד אל מתחת לעלות הריאלית של גידול הכותנה; כתוצאה מכך, הם נדחפים אל מחוץ לשוק - ואף נאלצים לוותר על קרקעותיהם. "מיליוני איכרים כשלו, ובלי פתרון הם עתידים ליפול אל תוך דלות עוד יותר עמוקה" - אמר שר המסחר של בנין, פאטיו אקפלוגן.
פרשנים הסבירו כי הכותנה הפכה לסמל רב-עוצמה של מצבי חוסר-השוויון במערכת החקלאות העולמית. זהו אחר הגידולים היותר-מסובסדים במדינות המערב העשירות; כך, מאפשרים לשמור על מחיר הכותנה ברמה נמוכה מאוד.
השרים האפריקאים הצהירו כי ראשי המדינות שלהם רואים את הסובסידיות-לכותנה כאיום "רציני וחמור" לביטחון הלאומי של ארצותיהם. הכותנה מהווה 10% מהתוצר המקומי הגולמי של מדינותיהם, 40% מהייצוא שלהן, 70% מהייצוא החקלאי שלהן. ראשי 4 המדינות תובעים פיצוי מיידי בסך 300 מיליון דולר על ההפסדים שנגרמים לארצותיהם בשוק העולמי. הם מקווים כי פיצוי זה יוביל לכך שבקרוב יופחתו הסובסידיות בארצות המערב, וכך תיפתח הדרך לחיסול כל שיטת הסובסידיות.
בארצות-הברית, חוואים המגדלים כותנה קיבלו אשתקד 3.0 מיליארד דולר - לפחות 200 דולר לכל אקר. רוב הכותנה שלהם מיועדת לייצוא. לכן, מדינות באפריקה ובאמריקה הלטינית טוענות כי הסובסידיות הן למעשה שיטת מסחר בלתי-הוגנת. באירופה, מגדלי הכותנה (בעיקר ביוון ובספרד) מקבלים סובסידיות בסך 1.0 מיליארד דולר.