שתף קטע נבחר

השנה הקשה של שרי אריסון

המיליארדרית שרי אריסון עזבה השבוע בחשאי את הארץ. למי שעקב אחרי הפרסומים שליוו את אריסון בתקשורת בשנה האחרונה - מהפיטורים בבנק הפועלים ועד התלונות במשטרה נגד בעלה השלישי - אין מה להיות מופתע

שנה קשה עברה על שרי אריסון, מהנשים העשירות בעולם, ואחת מבעלי ההון הגדולים של ישראל. השבוע החליטה אריסון לעזוב את הארץ עם בעלה וילדיה. היא עשתה זאת בחשאי, ויידעה רק את מקורביה הצמודים; למי שעקב אחרי כל מה שהתפרסם על אריסון בתקשורת בעת האחרונה קשה להיות מופתע.

 

חלק גדול מאזרחי המדינה מכירים את אריסון דרך חשבון הבנק שלהם או מקום עבודתם, אף שאינם מודעים לכך. אריסון מחזיקה בכשליש ממניות חברת האחזקות, "קבוצת אריסון", אחד הקונגלומרטים העסקיים הגדולים במדינה. החברה מחזיקה בכ-21% ממניות בנק הפועלים, הבנק הגדול במדינה. באמצעות הבנק, מחזיקה החברה בעקיפין אחזקות גם בקונצרנים כור וכלל.

 

כן מחזיקה החברה 34% ממניות חברת שיכון ובינוי, אחת מחברות הבנייה המובילות בישראל, שמחזור המכירות שלה נאמד בכ- 715 מיליון שקל; 49% ממניות חברת התקשורת יורוקום, החברה המובילה בישראל בהפצת מוצרי טלפוניה; ושורת נכסים נוספים בתחומי הנדל"ן והתשתיות, התקשורת וההיי-טק. היקף ההשקעה של החברה בפעילויותיה בארץ מוערך בכמיליארד דולר.

 

ירושה גדולה מאבא

 

אריסון, בת 46, ירשה את האימפריה העסקית מאביה, המיליארדר היהודי-אמריקני תד אריסון  שנפטר בשנת 1999. אריסון עלתה לישראל בתחילת שנות ה-90'. במהלך העשור העבירה המשפחה חלקים גדלים והולכים של השקעותיה לישראל; עם פטירתו של תד והפיכתה ליו"ר הקבוצה, העבירה אריסון לישראל את המטה הניהולי של הקבוצה, שיחזור אתה עכשיו לארה"ב.

 

מי שמנהל בפועל את עסקי הקבוצה, יותר מאריסון עצמה, הוא המנכ"ל שלמה נחמה, אך אריסון אינה מנותקת מקבלת ההחלטות. כן מחזיקה אריסון כ-15% ממניות חברת השיט "קרניבל קרוז", מחברות השיט המובילות בעולם.

 

ועם כל זאת, כמרבית בעלי ההון, לא היה שמה של אריסון מוכר למרבית אזרחי המדינה, עד לשרשרת של "תקלות" קטנות שאירעה לה בתחילת השנה הנוכחית.

 

"אשה רעה, לכי מפה"

 

ה"תקלה" הראשונה הייתה בסוף שנת 2002, כשבנק הפועלים החליט לפטר כ-900 מעובדיו. במסגרת מאבקה נגד הפיטורים, פתחה ההסתדרות בקמפיין אישי נגד אריסון. דוברי ההסתדרות נופפו בעובדה, שמדובר בבנק רווחי, ובזמן שאותם עובדים איבדו את מקום עבודתם, המשיכה אריסון, כאחת הבעלים, להרוויח מיליונים.

 

במה שהוגדר בדיעבד כטעות ביחסי ציבור, כינסה אריסון מסיבת עיתונאים מיוחדת כדי להביע את תמיכתה בהנהלת הבנק. אריסון תקפה חזיתית את ההסתדרות שהפכה אותה, לדבריה, ל"מטרת השמצה" בקמפיין.

 

בהסתדרות הרימו את הכפפה, והחליטו למקד עוד יותר מלחמתם בבנק בהתקפה אישית על אריסון. באמצעות חברת שלטי החוצות "פוסטר מדיה", החלה ההסתדרות לפרסם כרזות על שלטי חוצות, בהם נכתב: "שרי אריסון צוחקת... 900 משפחות בוכות".

 

אריסון מיהרה לשלוח באמצעות עורכי דינה מכתב, בו דרשה להסיר את הכרזות, וציינה כי היא שוקלת להגיש תביעת לשון הרע כנגד פוסטר מדיה וההסתדרות. בעקבות המכתב החליטה פוסטר מדיה עוד באותו היום להסיר את כל הכרזות.

 

אל המתקפה נגד אריסון הצטרפה העיתונאית שלי יחימוביץ', שתקפה, בפינתה ביומן שישי של ערוץ 2, את התנהלותה של אריסון חברת הפוסטרים. בתגובה, שלח דוברה של אריסון, רני רהב, מכתב ל-500 מבכירי התקשורת והמשק בישראל, שבו תקף את יחימוביץ' שבו קרא לה "אשה רעה", "מושחתת" ו-"לכי מפה". המכתב, שכצפוי התפרסם, רק הוסיף שמן למדורה הציבורית שהתעוררה סביב אריסון.  

 

"מהות החיים" של שרי

 

עם או בלי קשר לפרשה, פתחה אריסון השנה בקמפיין תקשורתי משלה בתחום אחר לגמרי, תחום המיסטיקה. אריסון הקימה לפני כשנתיים ארגון בשם "מהות החיים", הארגון מעביר סדנאות שמטרתן, לדברי דוברה של אריסון, "להאיר את המודעות הציבורית בארץ ובעולם לאחריות וליכולת שיש לכל אחד ליצור את השלום הפנימי בינו לבין עצמו, בינו לבין משפחתו וחבריו ובינו לבין סביבתו, מתוך תפיסה, שאם נלמד לקבל, לתת ולכבד איש את רעהו, נקשיב ונתקשר בצורה חיובית, נפעל מתוך חמלה ונפתח את הלב באהבה, נתרום כולנו ליצירת חברה הרמונית ומאוזנת יותר".

 

רצה הגורל, והקמפיין להפצת פעילות הארגון נפתח בתחילת השנה הנוכחית. אלא שלא כל העיתונות הישראלית הגיבה אליו בהרמוניה ובאהבה. מבקר הטלוויזיה, רענן שקד, למשל, כתב על הארגון: "אריסון אינטליגנטית ורהוטה, חדורת מודעות רוחנית, מרגישה שהיא "שליחה של אלוהים"... ובכן, השליחה אריסון רוכבת על אופנוע-ים המורכב על גבי יאכטה פרטית ענקית, ולפני מספר חודשים עשתה שליחות ייחודית למדי במסגרתה חילקה לכ-900 עובדי בנק הפועלים מכתבי פיטורין". וזו לא הייתה הביקורת הארסית ביותר. 

 

תהליך ארוך של מינוי מנכ"ל

 

ה"תקלה" הבאה התנהלה רחוק יותר מאור הזרקורים, אבל הייתה בעלת משמעות עסקית רבה יותר: מי שהיה מנכ"ל בנק הפועלים, אלי יונס, עורר אי-שביעות-רצון גוברת והולכת בקבוצת בעלי השליטה בבנק, ביניהם משפחת דנקנר ומשפחתה של אריסון. הבעלים לא היו מרוצים מתיפקודו של המנכ"ל בנושא ההפרשות לחובות מסופקים, ומטיפולו בטיוטת חוזר שהפיץ בנק ישראל לגבי חובת תיעוד של שיחות במקיימים דירקטורים עם מנהלים בבנק.

 

בסופו של דבר, באפריל השנה, התפטר יונס. מאז ועד חודש אוגוסט לא היה מנכ"ל לבנק הגדול בישראל, מה שבוודאי לא הוסיף לאריסון נחת רוח.

 

תלונות במשטרה נגד הבעל

 

על כל הצרות אמורים היו לחפות נישואיה בשלישית לאיש העסקים הישראלי מאילת, עופר גלזר, במאי השנה. אלא שאז אירעה ה"תקלה" החמורה מכל: שלושה חודשים בלבד אחרי נישואיהם, נחקר גלזר באזהרה במשטרת מרחב ירקון, בחשד שביצע מעשים מגונים במטפלת שנשכרה כדי להעניק סיוע לשרי, בזמן שהחלימה מניתוח.

 

ממשפחת אריסון-גלזר נמסר בתגובה בעקבות האירוע כי "מדובר בעלילה מרושעת, לא היו דברים מעולם", כי "הצדק יצא לאור במהרה". וכי "גלזר ישתף פעולה עם החוקרים ויסייע להוציא את האמת לאור". אך ההמולה התקשורתית שליוותה את המקרה מחקה את סיכוייה של אריסון לחזור לאנונימיות המזהירה שלפני הפיטורים בבנק הפועלים.

 

אריסון הסיקה את המסקנה והחליטה לעזוב. בראיונות הרבים שנאלצה להעניק בעקבות הפרשיות השונות התלוננה על כך ש"לא נותנים לנו לחיות", וש"אנשים כאן רואים רק את הכסף שלי". מקורביה הסבירו אתמול את החלטתה לעזוב: "היא אמרה שהיא 'פד אפ' מישראל".  

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ערוץ 2
אריסון וגלזר: מהות החיים - כנראה באמריקה
צילום: ערוץ 2
מומלצים