שתף קטע נבחר

"הסכם שוויץ" ייחתם בשבועות הקרובים בז'נווה

לאחר שנראה כי ההסכם עומד בפני "פיצוץ", נסגרו סופית פרטי ההסכם בין בכירי השמאל לבכירים ברשות במלון "מובנפיק" בירדן. בשבועות הקרובים ייחתם ההסכם בטקס רשמי ולאחר מכן מתוכנן קמפיין שיווק אגרסיבי. שר החוץ שלום בתגובה: "לא הייתי מצפה להרבה ממי שהביא לנו את הסכם אוסלו". גורמים בי-ם: "ההסכם גורם נזק לישראל"

פרסום ראשון: לאחר חודשים ארוכים של דיונים, הגיעו היום (א') בבוקר בכירים בשמאל בישראל וברשות הפלסטינית להסכמות על "הסכם שוויץ" - מסמך הבנות על הסדר הקבע בין ישראל לרשות. המשא ומתן, שנחשף ב-ynet, התנהל במלון "מובנפיק", בצד הירדני של ים המלח.

 

לפי שעה לא נחתם ההסכם על ידי הצדדים, אולם בתום המגעים היום, הופקד מכתב בידי השוויצרים, אשר נתנו את חסותם למגעים, ובו חתמו הצדדים כי הושג סיכום על ההסכם. ל-ynet נודע כי בעוד כמה שבועות יתקיים טקס רשמי בז'נווה במהלכו תתבצע החתימה הרשמית. עד אז ינסו הצדדים לצרף עוד אנשי ציבור שיקנו להסכם תמיכה רחבה יותר.

 

ההסכם יוצג בקרוב בפני מקבלי ההחלטות והציבור בישראל וברשות הפלסטינית, וכל המעורבים מתכננים קמפיין רחב היקף ש"ישווק" את המסמך לציבור הישראלי כאלטרנטיבה וכהוכחה לכך ש"יש פרטנר" בצד הפלסטיני.

 

גורמים ישראלים אמרו ל-ynet כי הבוקר נראה היה שההבנות עומדות בפני "פיצוץ" לאחר שהפלסטינים התעקשו לפתוח לדיון חוזר נושאים שהיו "סגורים" זה זמן רב. לדבריהם, הצוותים הישראלים התעקשו על הסעיפים האלה ואף איימו ב"תרגיל המזוודות" המוכר מעבר ואיימו כי יארזו ויעזבו את המקום אולם בסופו של דבר הושגו, כאמור, ההסכמות.

 

בימין ובממשלה זועמים על "ההסכם הווירטואלי". שר החוץ, סילבן שלום, אמר בתגובה: "לא הייתי מצפה להרבה ממי שהביא לנו את הסכמי אוסלו, שעד היום אנחנו משלמים את המחיר הכבד כתוצאה מאותה חלמאות".  

 

ההסכם מתייחס לכל סוגיות הסדר הקבע, בהן נושא הגבולות, הביטחון, ירושלים וזכות השיבה של הפליטים הפלסטינים. ההסכם מתבסס על מסמך "ביילין - אבו מאזן" ועל "מתווה קלינטון". 

 

ההסכם יוצג בקרוב בפני מקבלי ההחלטות והציבור בישראל וברשות הפלסטינית, וכל המעורבים מתכננים קמפיין רחב היקף ש"ישווק" את המסמך לציבור הישראלי כאלטרנטיבה וכהוכחה לכך ש"יש פרטנר" בצד הפלסטיני.

 

ההסכם גובש במהלך השנה האחרונה, בידיעת יו"ר הרשות ערפאת ומזכיר הפתח בגדה, מרואן ברגותי. השיחות התנהלו במימון שוויצרי ובהשתתפות גורמים בינלאומיים, בהם יפן, האיחוד האירופי וארצות הברית. הצדדים נפגשו בתקופה האחרונה במקומות שונים בעולם, בהם בריטניה, שוויץ, יפן וישראל.

 

עיקרי ההבנות

 

זכות השיבה: בנושא שיבת הפליטים הושגה פריצת דרך וגובשו פתרונות יצירתיים, שבמסגרתם גילה הצד הפלסטיני גמישות משמעותית.  

 

התנחלויות: הבסיס הוא מסמך קלינטון (שפורסם בינואר 2000), לפיו ישראל מוותרת על הרוב המכריע של ההתנחלויות, ובראשן אריאל, אולם תשמור על גושי ההתנחלויות בגוש עציון וסביב ירושלים, כולל מעלה אדומים. בתמורה יקבלו הפלסטינים פיצוי בקרקע באזורים שונים, ובהם באזור הר חברון. 

 

ירושלים: עיר הבירה תחולק לשניים, בהתאם למסמך קלינטון, הקובע כי "כל מה שיהודי – ליהודים, וכל הערבי – לערבים". 

 

כחלק מההבנות, הצדדים מסכימים כי מדובר בהסכם קבע סופי, ולאחר קבלתו לא יהיו להם תביעות נוספות זה מזה. 

 

רשימת המעורבים

 

בין אנשי הציבור, אנשי העסקים והפוליטיקאים הישראלים המעורבים במגעים להשגת "הסכם שוויץ": הרמטכ"ל לשעבר, אמנון ליפקין שחק; יו"ר מפלגת העבודה לשעבר, ח"כ עמרם מצנע; ח"כ אברהם בורג (העבודה); ח"כ יולי תמיר (העבודה); ח"כ חיים אורון (מרצ); ח"כ אתי לבני (שינוי); ח"כ אילן ליבוביץ (שינוי); ח"כ לשעבר דליה רבין-פילוסוף; ח"כ לשעבר נחמה רונן; פרופ' מנחם קליין; אלוף (במיל') גדעון שפר; תת אלוף (במיל') גיורא ענבר; ד"ר רון פונדק. 

 

מהצד הפלסטיני מעורבים בין היתר: יאסר עבד רבו, נביל קסיס, אנשיו של בכיר התנזים, מרואן ברגותי, שר האסירים ברשות, הישאם עבד אל ראזק ואחרים.  


פורסם לראשונה 12/10/2003 11:34

 

בהכנת הידיעה השתתפה דיאנה בחור-ניר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
עמרם מצנע. הצד הישראלי
צילום: איי פי
צילום: ג'רמי פלדמן
יוסי ביילין. חוזר למרכז הבמה
צילום: ג'רמי פלדמן
צילום גלי תיבון
יאסר עבד רבו. בכיר המשתתפים בצד הפלסטיני
צילום גלי תיבון
צילום: מיכאל קרמר
הישאם עבד אל ראזק. ממנהלי המו"מ בירדן
צילום: מיכאל קרמר
צילום: ישראל הדרי
"לא מצפה להרבה". סילבן שלום
צילום: ישראל הדרי
מומלצים