שתף קטע נבחר

דו"ח: התלמידים לא מגיעים לבית הספר

מחקר באונ' בר-אילן שהוצג בכנסת מעלה כי ככל שהגיל עולה, תלמידי ישראל "מבריזים" מיותר שיעורים. פערים התגלו ברמת המשמעת בין בתי הספר ממלכתיים לדתיים. פרופ' יעקב כץ: "איבדנו את כושר הרתעת המורה, הוא מפחד לעשות ולדווח"

תלמידי ישראל לא מגיעים לבית הספר. כך עולה ממחקר אוניברסיטת בר אילן שהוצג אמש (ד') לוועדת החינוך של הכנסת. על פי המחקר, רק 55 אחוז מהתלמידים נוכחים באופן מלא בשיעורים. עוד עולה כי ככל שעולה גיל התלמידים, נוכחותם יורדת בהתמדה.

 

עוד עולה מהסקר כי קיימים פערים גדולים בין מערכות החינוך הכללית, הממלכתית-דתית והחרדית בכל הקשור לשייכות, משמעת ויחסי מורים-תלמידים.

 

בנושא של תחושת שייכות לבית הספר, קיבלה מערכת החינוך החרדית 74 נקודות (מתוך 100) לעומת 39 נקודות למערכת החינוך הממלכתית. כל נקודה מייצגת כאחוז מהתלמידים. מערכת החינוך הממלכתית-דתית קיבלה 38 נקודות ומערכת החינוך במגזר הערבי קיבלה כ-42 נקודות.

 

בנושא של יחסי מורים-תלמידים עולה כי בחינוך החרדי המצב הוא הטוב ביותר. טוב כל כך, עד שהסקר מעניק לו כ-100 נקודות (בקרוב ל-100 אחוז). הרחק משם, נמצא החינוך הממלכתי, בו הציון ליחסי מורה-תלמיד עומד על 7 נקודות בלבד. במגזר הערבי עומד הציון על 18 נקודות.

 

הסקר מציג נתון משמעותי ביותר בנושא אווירת המשמעת בבתי הספר: פער גדול בין החינוך החרדי לעומת החינוך הכללי.

 

פרופ' זמירה מברך וד"ר ברכה קרמרסקי, שערכו את המחקר, ציינו כי "בבתי הספר החרדים, האקלים הלימודי טוב יותר מזה שבבתי הספר הממלכתיים. הנתון הקשה בנושא אווירת משמעת גרם לכל חברי הוועדה להביע דאגה רבה על עתיד מערכת החינוך בישראל".

 

פרופ' יעקב כץ, יו"ר המזכירות הפדגוגית במשרד החינוך, אמר כי אין היום איזון בין זכויות התלמיד ובין אפשרות המורה להטיל משמעת. "איבדנו את כושר הרתעת המורה. הוא מפחד לעשות ולדווח. יש הוראות, אך יש רתיעה של המורים מליישמן". מנגד טענו נציגי הסתדרות המורים כי למורים אין גיבוי ממשרד החינוך וקראו ליזום חוק סמכות המורה.

 

חברי הוועדה מהסיעות החרדיות בכנסת שהיו מעודדים מאוד מהנתונים, תקפו בחריפות את שרת החינוך, לימור לבנת. ח"כ משה גפני (יהדות התורה) קרא לשרת החינוך להתפטר נוכח הנתונים החמורים ואמר "כי הם ממשכנים את הדורות הבאים".

 

ח"כ יולי תמיר (עבודה) אמרה בוועדה כי הנתונים משקפים את החברה הישראלית שהיא "בלי כיוון ואידיאולוגיה ומלווה באלימות לעומת החינוך החרדי שבו כן יש ערכים ואידיאולוגיה". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אייל פישר
תלמידים בכיתה. מגיעים פחות
אייל פישר
צילום חיים הורנשטיין
בית ספר חרדי. אוהבים את המורים
צילום חיים הורנשטיין
גפני. ממשכנים את הדורות הבאים
מומלצים