שתף קטע נבחר

מסלולים משפחתיים בעמק בית שאן

עמק התמר הוא גם יעד חורפי לאירוח כפרי, זירה לטיולי מורשת, שדה תעופה לקורמורנים, מוזיאון פתוח לפסלים ובית-חרושת לחרקים. ברכב, ברגל או על אופניים

טירת צבי שדה אליהו עין הנצי"ב שלוחות 
טיול אמנות 

כל מי שנוסע על כביש 90, שחוצה בדרכו הארוכה ממטולה לאילת גם את בקעת בית שאן, לא יכול לפספס שם את מטעי התמר הצפופים הניבטים משני עברי הכביש. בעונה, כשאשכולות הפרי הכבדים מאיימים לקרוס, יש חשק לעצור בצד, לסגור את המרחק הקטן מהכביש לעצים, ולקוות שהרוח תפיל משהו מהכתום-הכתום הזה כדי שאפשר יהיה להמתיק את הפה. זה נכון שחבל עזה שופע מטעי תמר, ועיר התמרים היא יריחו, וחצצון-תמר עין גדי, אבל בקעת בית שאן בהחלט ראויה לתואר אותו היא נושאת - 'ארץ התמר'.

 

תולדות ההתיישבות בבקעה לוקחת אותנו אחורה לאלף החמישי לפני הספירה, כשהאדם מצא אותה ראויה להשתקע בה. העמק נמצא באזור בעל חשיבות עליונה: לרוחבו עוברת הדרך הראשית החוצה את הירדן ממזרח למערב, ולאורכו עובר תוואי 'דרך המלך', עד לבקעת הירדן, לעמאן ולדמשק. העיר בית-שאן היתה מרכז חקלאי ומנהלי כבר לפני 6,000 שנה וגם שלמה המלך, שנים רבות אחרי כן, ייחס לה חשיבות רבה. בתלמוד מוזכר האזור בזכות אדמותיו הפוריות ומעיינותיו השופעים.

 

ימי הביניים עוברים על הבקעה בסימן עזובה וגם השלטון העותומני לא סופר אותה. למעשה, היא חוזרת לפרוח רק עם הקמת היישובים היהודיים הראשונים, במסגרת 'חומה ומגדל', כעשר שנים בטרם קום המדינה. בין הישובים, שהוא הדרומי ביותר בבקעה בתחומי הקו הירוק, היה טירת צבי, שתיכף נסייר בו.

 

הקיבוץ עלה על הקרקע ב-1937, ביצומם של המאורעות. בחורף 1938 ערכו הערבים התקפה, הגיעו עד קיר החומה אך לבסוף נהדפו. עשר שנים אחר כך, בשנת תשח, היתה טירת צבי לנקודת היישוב הראשונה המותקפת על-ידי צבא ערבי סדיר.

 

האזור כולו מציע קשת רחבה של אפשרויות טיול ובילוי, לקבוצות, משפחות ויחידים. טיול רגלי? ברכב? באופניים? תלוי בכם.

 

טירת צבי

 

איך מודדים עצי תמר?

 

אז אנחנו בטירת צבי, תחנתנו הראשונה (הגענו אליה מצומת שלוחות, על כביש 90). הקיבוץ מציע סיור תחת הכותרת 'דרך התמר', שנמשך כשלוש שעות ומתאים גם למשפחות עם ילדים. מתחילים במטע התמרים ליד השער. עורכים היכרות ראשונית עם התמר, מקבלים הסברים על חלקיו, מטפסים על עץ (לא לדאוג, יש חבלים) ומורידים אשכול שמנמן (בעונה, כמובן). אחר כך מתרגלים מדידת גובה עץ על-פי צילו, בהתבסס על התיאור במשנה.

 

מכאן למרכז המבקרים, השוכן במבנה בעל ערך היסטורי, ששופץ והותאם לתפקידו החדש. הבניין שימש בעבר אסם תבואות ובאחד מגילגוליו שכן בו מפעל הבשר 'טיב'. מתחת לרצפתו, בתקופת טרום המדינה, היה סליק של נשק. מה יש כאן היום? תערוכה של מוצרים מעץ תמר ופינת יצירה עצמית.

 

ממשיכים ל'בית קופ', שעמד במרכז החווה של אחד הגרמנים הטמפלרים שהתיישבו כאן. ניסיון ההתיישבות הסתיים במלחה"ע ה-2, בעקבות הזדהותם עם המשטר הנאצי, ואדמותיהם נמכרו לקק"ל.

 

אנחנו כבר בתל-שלם, שמחזיר אותנו לתקופה המקראית. שלם מוזכרת בתנך כמה פעמים וגם הלגיון הרומי ה-6 ישב כאן. במקום נמצאו ראש מפוסל של הקיסר אדריאנוס וכן מגן מברונזה, המוצגים היום במוזיאון ישראל. מהתל ניתן לראות את בקעת הירדן, שדמות מחולה, הר תבור וגבעת המורה.

 

נודדים בעקבות ציפורים

 

בסמוך לתל-שלם תגלו את עין-עיינון, ששימש כאתר טבילה נוצרי. המעיין מוזכר בברית החדשה כמקום בו החל יוחנן המטביל לטהר אנשים במים. עד היום מגיעים לכאן צליינים כדי לטבול. במלחמת השחרור נהרג על התל אברהם הבר, מכדור של חייל עיראקי. המעיין נקרא על שמו - מעיין אברהם.

 

סיור נוסף שמציע הקיבוץ נושא את השם 'בעקבות נודדים'. המסלול מתאים למשפחות המגלות עניין בטבע ובעולם הציפורים. עונת נדידת הציפורים, המתחילה בספטמבר ונמשכת עד אפריל, הכי מתאימה לסיור הזה, שראוי לערוך אותו או בשעות הבוקר המוקדמות או בשעות אחר הצהריים. בשעות הללו ניתן להבחין בלהקות גדולות של אנפות בקר, קורמורנים, חסידות ואף בעופות דורסים (סיורים מודרכים נוספים בסימן צפרות יוצאים ממרכז הצפרות שבקיבוץ כפר-רופין הסמוך, בתיאום מראש - 6068396 - 04 , 395856 - 050).

 

למתארחים בטירת צבי מציע הקיבוץ דירות אירוח מוקפות דשא, מצוידות במטבחון, פינת קפה וטלוויזיה. במקום בריכת שחייה מחוממת והילדים ייהנו מפינת חי רוחשת וממתקני שעשועים. אפשר להתארח גם בשבתות או לערוך מסיבות שבת-חתן, בר-מצווה ועוד.

 

לתיאום ביקורים במקום ולאירוח: לוי גבעון -  700380 - 050 , 6078809 - 04.

 

חזור למעלה
שדה אליהו

 

יש חרקים טובים

 

מטירת צבי הצפנו בכביש 6678 לעבר קיבוץ שדה אליהו, שמציע סיור שתחילתו בתל תאומים. כאן מוצבת אנדרטה לזכר ארבעה חיילים שנפלו במקום ב-1948, ביניהם משה שטורמן. גם אביו, חיים, מראשוני 'השומר', נהרג באזור, עשר שנים לפני כן. חיים שטורמן אחר, שנשא את שם סבו והיה בן שנתיים כאשר אביו משה נהרג, התגייס בבגרותו לקומנדו הימי ומצא את מותו בפעולה הצבאית באי גרין, ב- 1969.

 

מתל תאומים המשכנו למצפה יצחק, שלמרגלותיו בית העלמין של שדה אליהו. זוהי נקודת תצפית נפלאה על כל העמק, כשבחורף מכוסה כל הרכס שמסביב בשלל כלניות, נוריות ורקפות. כבר כמה דקות לא פגשנו מים, אז עצרנו במעיין חונזיר, פינת חמד שבמרכזה בריכה. המים נשאבים מכאן אל בריכות הדגים. בצמוד למעיין מטעי רימונים ואתרוגים.

 

בתחום הקיבוץ עצמו אפשר לבקר במפעלים. הביקור המעניין ביותר הוא במפעל ביו-בי המייצר את דבורות הבומבוס, לשיפור ההאבקה, וכן חרקים מועילים שתפקידם להדביר חרקים מזיקים. תוצרת המפעל משווקת בכל רחבי העולם. מפעל נוסף ששווה ביקור מייצר תבלינים. לכאן מגיעים ערימות פלפלים, הררי פטרוזיליה ותילי שומר מרחבי הארץ, עוברים עיבוד והופכים לתבלינים.

 

אם תגיעו לכאן, תבחינו בעדרי חמורים שאוכלים להנאתם את העשבייה במטעי התמרים. כך משמידים בשדה אליהו את בית הגידול הטבעי של חרקים מזיקים. חקלאות ביו-אורגנית במיטבה. גם גן הירק מכיל מגוון גידולי ירקות אורגניים ללא ריסוס, לצריכה עצמית בלבד.

 

בקיבוץ מוצעים למתארחים חדרים ודירות מוקפים דשא במחירים שווים לכל נפש. לתיאום: יהורם שי, טל' 640981 - 055 או 6096904 - 04, או אפרת, 6096525 - 04.

 

חזור למעלה
עין הנצי"ב

 

פסיפס חקלאי

 

בקיבוץ עין הנצי"ב אפשר לראות רצפת פסיפס של בית כנסת עתיק שהתגלה בתל רחוב הסמוך. ברצפה, שהועתקה בשלמותה, יש כתובת גדולה יחסית ובה הלכות הקשורות למוצרים חקלאיים. הקיבוץ מציע סיור בנושא בתי כנסת עתיקים, הפזורים בסביבה: בית אלפא, תל רחוב וטירת צבי. לתיאום: לוי גבעון, 700380 - 050 או 6078809 - 04.

 

חזור למעלה
שלוחות

 

אמנות ותנ"ך

 

חוזרים לכביש 90 ונוסעים בכביש 669 לקיבוץ שלוחות. אחד המסלולים המרתקים שיוצאים מכאן הוא סיור יום תנ"כי בליווי מדריך, שמספר את סיפורו של שאול המלך. הסיור מתחיל בתל-יזרעאל (על כביש 675), ממנו תתצפתו על חלקו המזרחי של עמק יזרעאל ותיזכרו בסיפור על כרם נבות. מראש התל תרדו בשביל משולט לחורשת אקליפטוסים, שם תגלו מעיין - עין יזרעאל.

 

מכאן יוביל אתכם המדריך, דרך כביש 667, להר שאול, פסגה המנציחה את המלך שהסתכסך עם אלוהיו. בהמשך - גבעת יהונתן, הר אבינדב והר מלכישוע, שלושת בניו של שאול. מהר שאול ניתן לראות בקלות את תל-יזרעאל ואת כפר סולם (למרגלות גבעת המורה), המזוהה עם שונם המקראית, עיר מולדתה של אבישג. הפלישתים התכנסו בשונם לקראת הקרב עם ישראל, ואילו שאול אירגן את צבאו בעין-יזרעאל. מותו ההרואי של המלך הונצח בשירה ובאמנויות.

 

בעוד כחודשיים אפשר יהיה ליהנות מהפריחה המרהיבה של אירוס הגלבוע. עד אז מומלץ לסור לקיבוץ מעלה-גלבוע הסמוך, לתפוס תצפית מ'גבעתולי', לסייר בשביל הגת והשומרה ולראות את טורבינת הרוח. ממעלה הגלבוע פונים מזרחה לחניון אבינדב לתצפית נוף מרהיבה על בקעת בית שאן.

 

מהגלבוע יורדים למושב שדי תרומות ומשם לתל בית שאן. על חומת העיר הוקיעו הפלשתים את גופותיהם של שאול ובניו ואלה הוסרו על ידי אנשי יבש גלעד, כדי להביאם לקבורה. הסיור מסתיים בשרידיה המרשימים של העיר הרומית-ביזנטית שלמרגלות התל.

 

מסלול אחר שמציע שלוחות נוגע בתחום האמנות. בקיבוץ מתגוררת האמנית חסידה לנדאו, שעובדת בהשראת נושאים מהתנ"ך. היא מציירת על בד את פרשנותה למקרא ולא פעם מקבלים ציוריה משמעות אקטואלית. ניתן לבקר בתערוכה של עבודותיה ובחדר העבודה שלה (לקבוצות קטנות בלבד, ובתיאום מראש). יצירות נוספות, כמו 'קיר ירושלים' של חסידה בשיתוף חיים שכטר, מוצגות ברחבי הקיבוץ.

 

למעוניינים בנושאים המוזכרים, במסלולים נוספים או באירוח כפרי בשלוחות - חיים פרלשטיין, טל' 746200 - 066 או 6062200 - 04.

 

חזור למעלה
טיול אמנות

 

ועוד פסל, ועוד אחד

 

ואם כבר אמנות, אז עמק בית שאן הוא יעד קלאסי לטיול מקיף בין יצירות אמנות שלא נכלאו במוזיאונים. מתחילים ברחבת הדשא המשקיפה על הירדן ליד בית הקברות של קיבוץ כפר רופין, אליו נגיע מצומת שלוחות (דרומה בכביש 6678 ובפנייה הראשונה מזרחה). מצפון בולט תל ערטל. כאן, על המדרון הפונה מערבה, יצר בן הקיבוץ דני זית את 'חץ השלום' הרבה לפני שנחתם ההסכם עם ירדן.

 

מבית הקברות ניסע צפונה על הכביש הצר העובר על שפת המצוק שבין כיכר הירדן לגאון הירדן ונצפה על הנוף המרהיב של גאון הירדן. מול הכניסה למעוז חיים נפנה מזרחה למוצב 'היפו', ובהתאם לשילוט נפנה דרומה על שפת המדרון ונראה את פסלי 'נשים צועדות לשלום'. משם נמשיך לנקודת תצפית על גדות הירדן. בשדות שמתחת יוצר האמן פיטר וינר ציורי ענק זמניים בעזרת עיבודים חקלאיים.

 

בצומת כביש הגישה 71 למעוז חיים, נראה דמויות מפוסלות של ארבע אנפות הפונות לגשר השלום. זוהי יצירתו של אסף ליפשיץ, שפסלים נוספים שלו מוצגים מסביב לחדר האוכל בקיבוצו. ניסע בכביש המוביל לגני חוגה ונראה דמות מברונזה שעל רגלה מוטבע התאריך בו נפתח גשר שייח' חוסיין. במצפור הקרוב לגנים מוצג פסלו של תומרקין, 'נשיאים ורוח'.

 

ואם לא שרפתם את כל האנרגיות, או את טנק הדלק, אז בגן הלאומי כוכב הירדן (מגיעים מצומת יששכר על כביש 71, לכביש 177) ממוקם גן הפסלים של תומרקין, ובו כ-40 מיצירותיו שעוצבו בהשראת המבצר הצלבני.

 

מסלולים נוספים בארץ התמר: 'בעקבות המים' - ביקור במעיינות המים ובאמות עתיקות וחדשות, תצפית על בריכות דגים ורחצה בפארק מים; 'ארץ התמר באופניים' - מסלולים משפחתיים ואתגריים במרחבי האזור. לתיאומים: לשכת התיירות האזורית, 6060101 - 04.

 

חזור למעלה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עמית מגל
שדה אליהו. מייצרים דבורים
צילום: עמית מגל
צילום: עמית מגל
צומת מעוז חיים. פסל הפונה לגשר השלום
צילום: עמית מגל
צילום: עמית מגל
שלוחות. חסידה לנדאו מציירת
צילום: עמית מגל
מומלצים