שתף קטע נבחר

הושלמה העסקה למכירת צים לחברה לישראל

החברה לישראל, בשליטת משפחת עופר, שילמה למדינה 506 מיליון שקל, והפכה לבעלת 97.5% מהמניות בחברת האוניות ה-9 בגודלה בעולם

משרד האוצר השלים את הפרטת צים, בהתאם להסכם שנחתם עם החברה לישראל. החברה לישראל, שבשליטת משפחת עופר, רכשה מידי המדינה כ-48.6% ממניות צים, המהוות את מלוא אחזקות המדינה בחברה. צים שילמה בתמורה כ-506 מיליון שקל. החברה לישראל החזיקה עד כה כ-48.9% ממניות החברה, ותחזיק מעתה, איפה, כ-97.5% מהון המניות של החברה. שאר המניות מתחלקות בין מספר בנקים, עסקים קטנים ואלפי בעלים לא ידועים, המפוזרים ברחבי העולם.

 

העסקה עם החברה לישראל בוצעה לאחר שהמדינה ביצעה מכרז למכירת חלקה בחברה, ואף חברה אחרת לא הגישה הצעה לרכישתה. העסקה נערכה לפי הערכת שווי שהכינו רואה החשבון אבי טולדנו והיועץ הכלכלי אבי חפץ. משרד האוצר סירב לחשוף את שווי השוק לצים שעל פיו נקבע מחיר המכירה של מניות הממשלה בצים 236 מיליון דולר. על פי המידע שהגיע ל-ynet  קבעו הערכות שנמסרו לאוצר ששוויה של צים הוא  290 מיליון דולר. ואולם מנהל רשות החברות הממשלתיות, אייל גבאי, הכחיש את הנתונים האלה ועל פי דבריו בוועדת הכספים של הכנסת מחיר המכירה של צים נקבע על בסיס הערכות השווי שהתקבלו ואשר היו בגבולות של 10-15% מן המחיר שנקבע. 

 

צים, הנחשבת לחברת הספנות ה-9 בגודלה בעולם, הוקמה בשנות הארבעים בידי ההסתדרות, הסוכנות, וארגון הימאים הפרטיזני "החבל הימי". המדינה הלאימה את החברה בשנות החמישים, ומאוחר יותר מכרה כמחצית ממניותיה לחברה לישראל. האחים עופר, שהחלו את דרכם בשנות הארבעים כספקי המזון וסוכני נסיעות של אוניה בנמל חיפה, רכשו את החברה לישראל בשנת 1997 ממשפחת אייזנברג, ועמה רכשו גם את חלקה בצים.  

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מיכאל קרמר
עידן עופר: איל הספנות ה-9 בעוצמתו בעולם
צילום: מיכאל קרמר
מומלצים