שתף קטע נבחר

חבל יואב-יהודה: שמחים לארח

פיתחו יומנים ופתחו תיאבון: בסוף השבוע ייצא לדרך 'פסטיבל האוכל הכפרי ה-4', שפותח דלת למטבחים ביתיים, יקבים קטנים, מחלבות בוטיק וסדנאות אמנים. סיור מקדים, מהול ביין, בנוף הכי תנ"כי שעוד נשאר כאן

יקב נחשון יקב עגור משק הנס שטרנבך יקבי עמק האלה 
יקב קטלב 

כשחושבים על יין טוב, מיד עולות תמונות מצרפת ואיטליה עתירות הגפנים. האנשים שם יושבים ביקב המשפחתי סביב שולחנות עמוסי כל טוב, נהנים מכל ביס ועוד יותר מכל לגימה. דרך היין? נו בטח, זה באלזס, דרך יפהפיה באזור פסטורלי של כפרים קטנים ומסורתיים, שמייצרים יינות משפחתיים או שנאפס. יחי החיים הטובים.

 

ודרך היין ביהודה? נו בטח...

 

מי שלא מאמין, מוזמן ל"פסטיבל האוכל הכפרי ה-4" בחבל יואב-יהודה, שיתקיים בסופי השבוע החל מ-26 בפברואר ועד 27 במרץ. לא אלזס, לא טוסקנה, אבל בהחלט מחוז קסום של אוכל, יין, כרמי זית וגפן, קונצרטים במנזרים, ובעיקר אנשי אדמה שצמחו במקום.

 

הפסטיבל יתן ביטוי וחשיפה לשפים, בשלנים עממיים, גבנים וייננים, שמשתמשים בחומרים מקומיים ומתבלים אותם בהמון אהבה לנוף הסובב אותם. הרעיון מאחורי הפסטיבל פשוט, אבל גם מתוחכם. הוא מדגיש את הייחוד האתנוגרפי שתמיד היה קיים, אבל או שלא התייחסו אליו או שהתביישו בו. בפסטיבל תפגשו בין היתר מבשלות כורדיות וטוניסאיות, כאלה שעדיין מכינות את הקובה-חמוסטה והקוסקוס בימים קבועים, ויודעות ללקט עלים או לטחון פלפל לפפריקה במו ידיהן.

 

במושב גפן, למשל, יהיה בימי הפסטיבל, אצל בת-שבע גבאי, בראנץ' על טהרת הסולת והפפריקה, ובמושב עגור תערוך אסנת משה סדנאות לגלגול קובה. בימים אלה ממש יוצאים יוצאי כורדיסטן לאסוף את הקרדו, הוא לוף הבר, שנותן לחמוסטה, הקובה החמוצה, את העיקצוץ המיוחד ההוא. והכל נמצא במקומות האלה, שפעם הסתכלו עליהם בעיניים עקומות והיום אומרים עליהם "איזה יופי". כל מה שהיה צריך לעשות זה לגרד קצת את האבק, וזה בדיוק מה שעושה הפסטיבל.

 

את האווירה הכפרית ישלימו היקבים, קטנים כגדולים יותר, אלה שצומחים בשנים האחרונות באזור יואב-יהודה. הצמיחה הזאת היא עדות לתהליך חקלאי נבון שחל בשנים האחרונות - חזרה לגידולים מסורתיים. די למטעי אגסים ומשמש, שצורכים כמויות אדירות של מים, כשאפשר לחזור לזית, לגפן ולשקד. אומנם שקד אמריקאי, אבל מה זה חשוב.

 

יחלפו עוד כמה שנים, ונחזור לנוף התנ"כי המקורי. האזור הזה הרי היה, במשך מאות ואלפי שנים, מרכז היין של ישראל. לא בכדי נמצא הריכוז הגדול ביותר של גתות בפרוזדור ירושלים, בעמק האלה ובלכיש. וכיום יש כאן יותר מ-4,000 דונם של גפנים וקרוב ל-20,000 דונם כרמי זית.

 

יקב נחשון

 

הסתכלו ימינה ושמאלה

 

איך זה התחיל? הסיפור של יקב נחשון הוא דוגמה קלאסית ומוצלחת. חיפשו ענף חקלאי נוסף, הסתכלו שמאלה, ראו את כרמי לטרון, הסתכלו ימינה, ראו את היקב בטל-שחר, וב-1996 נטעו את הכרמים הראשונים - מרלו, קברנה סוביניון, קברנה פרנק ושיראז. צריפון ששימש כבית אריזה נטוש היה היקב הראשון. מ-3,000 בקבוקים בשנה הגיעו בינתיים כבר לכמות שנתית של 13 אלף בקבוקים.

 

הגעתי בשעת בוקר לסככת האירוח הקטנה הצמודה ליקב נחשון. לקיבוץ הזה מראה ציורי במיוחד, שילוב של טיפוח ופראיות חביבה, כשלתמונה מצטרפים פסלים מברזל ואבן הפזורים כאילו באקראי. אחרי כוס תה זריז, החלטנו שאין כמו יין בבוקר חורפי שמתפנק תחת קרני השמש. התחלנו ב'סלע', יין בסגנון צרפתי, שילוב של מרלו, קברנה סוביניון, סירה וקברנה פרנק. יין נחמד מאוד, טעים, סמיך מעט, עם טקסטורה נאה (עכשיו צריך להתוודות, אבל נעשה את זה בסוגריים: אני בכלל לא מבין גדול ביין, אבל מבין טוב מאוד מה הוא עושה לי). המחיר לצרכן 64 שקל.

 

המשכנו עם פושקין, קברנה סוביניון מ-2000. השם בא מאחד, דוקטור ארקדי פאפקיאן, יוצר יין שהתמלא געגועים למכורתו. יש אפילו ציטוט של פושקין ברוסית: "נכנס - ולתקרה הפקק, סילון של יין שביט נזרק". פושקין נמכר ב-35 שקל בלבד.

 

מאחר שכבר ירדנו על הזיתים ועל שמן הזית הנפלא, וכירסמנו מגבינות חלב כבשים (הנחשונית למריחה, הצפתית הדומה לאורדה, גבינת הרועים עם הקצח, וגם הירושלמית), שאלתי לשלום סדרת הדגל. הביאו את האיילון האדום. השם קצת מרתיע בגלל הקונוטציה לאיילון דרום, אבל אחרי שתטעמו תבינו שלא סתם כתוב על כל בקבוק "שמש בגבעון דום". זהו יין עם גאווה מקומית, כזה ששכב שנתיים בחבית ועוד שמונה חדשים בבקבוק לפני ששלומי, זה שאחראי על הטעם הנפלא, החליט שזהו, מוציאים את הגביר. 100 אחוז מרלו, 200 אחוז שפלת יהודה.

 

 

חזור למעלה
יקב עגור

 

עת זמיר הגיע

 

נסענו לכיוון פארק בריטניה. משמאל כבר הכינו את החלקות לפלפלים מהם מכינים את הפפריקה. כאן ערש התבלין הנפלא, ואם לא ידעתם אז בין החריף למתוק צריך להיות מרחק של קילומטר אחד לפחות. כשתגיעו, בקשו את הפפריקה המרוקאית, זאת שנטחנת גס.

 

חתכנו למושב עגור (עג'ור, מתעקשים המקומיים), אל יקב עגור של משפחת ישיב. יקב עגור זה קודם כל שוקי, שהוא הסוכן הכי טוב של האזור. נגר ירושלמי לשעבר שהתאהב באזור וביין, איש מלא פואטיקה לגפן ולאדמה, שמתאר בשירה את המפגש המסעיר, המפרה, הדיאלקטי, בין הקרקע, האקלים והאדם.

 

שוקי חי ביטויים תנ"כיים. "עת זמיר הגיע", הוא אומר, ומבקש לתקן טעות נפוצה: "זה לא הציפור זמיר, זוהי עת לזמור את הגפן". אני לומד ממנו מה מקור הביטוי צמר גפן: "זהו הצמר הרך שמכסה את הניצן". והוא כבר מעביר את ידו ברכות על אותה ניצה זעירה ולבנבנה שמכסה את ניצני הגפן שמתחילים לבצבץ. מה זאת אהבה? זוהי אהבה.

 

שוקי מנסה לעשות יין מיוחד, מחפש את ה"טרואר", אותו מושג צרפתי לא מוגדר של חלקת הענבים "ההיא", זאת שתיתן את היין המושלם. הוא גם איש של לוקל-פטריוטיזם: "תפסיקו לקרוא תוויות ותתחילו להתחבר ליקבים". ובמילים שלי - תפסיקו להיות פלצנים וצאו אל היקב, חפשו את היינן, תתחברו למה שהיין עושה לחושים שלכם.

 

הפילוסופיה בזעיר אנפין הזאת לא יצאה סתם, כמובן. זה בגלל ששתינו את ה-SPECIAL RESERVE, קברנה סוביניון 2001. איתו הגיעו הגבינות של חוות צוק - הטום, הגאודה, הרוקפור. והיו 'צימוקי האלה', צימוקים נפלאים של איילת ממושב גבעת ישעיהו, וזעתר עם סומק אדמדם, כמו שצריך, שעושה אוולין, אשתו של שוקי, שאחראית גם לריבת הלימון הנפלאה.

 

SPECIAL RESERVE מחייב להבין אחת ולתמיד איך מקפידים על השמירה המיוחדת. "לפי מה שלוחשות לי החביות באוזן", מסביר שוקי. "לפעמים שתי חביות, לפעמים שלוש, לפעמים בכלל לא. זה עניין מאוד אינטימי". עכשיו הכל מובן...

 

  • יקב עגור, טל' 9910483 - 02, 759672 - 054 (שוקי), 802049 - 050 (איילת).

 

 

חזור למעלה
משק הנס שטרנבך

 

בראנץ' אל תוך הלאנץ'

 

המשכתי לגבעת ישעיהו, למשק היין של הנס שטרנבך, הנושא את שם אביו של גדי, שהוא איש רב מעשים. בין שיטוט עם מטיילים בעקבות המלך דוד והפקת יין, הוא גם מייצר מעדני בשר מיוחדים. בימי הפסטיבל תוכלו להגיע לכאן למעין בראנץ' המתמשך אל תוך הלאנץ', שיתזז אתכם מהמטבח של גדי עד הפאטיו הכמעט יווני בחוץ. סביר להניח שבסופו של יום לקום לא ממש תוכלו. מניסיון.

 

זה התחיל בפשטידת עלים נהדרת עם ברוקולי (באמת ברוקולי? עם כל כך הרבה יין, לך תדע). המשיך ברוסטביף (100 שקל לקילו) וברזאולה, שזה בשר מיושן, דק ונפלא (140 שקל לקילו) ובמרק פטריות שלגמנו תוך האזנה להרצאה על פטריות האזור שגדי מלקט, החל מהמלכה, אזניית הקלח, דרך אחלמית סגולה ונטיפה ערבה, וכלה בנרתיקנית נאה דביקה, שעד עכשיו אני תוהה מי נתן לה את השם המפתה הזה. אחרי זה עברנו לסוטה (בשר מוקפץ בחמאה) עדולמה, כשם החבל, מנה שמגיעה עם רוטב כהה ומשתלבים בה פטריות ובצלים.

 

חוץ מהיין, לגמנו לא מעט שנאפס, מה שקוראים במקומותינו יין שרף, או יי"ש. מייצר אותו יהודה מאיר מיקב האלה. יהודה משמר בגאווה מסורת אלזסית ברוכה של נקטרי אלים בריכוז 40 אחוז, שמזקקים אותם במתקן מסורתי מנחושת ומיישנים חודשיים-שלושה. במקום דיז'סטיף שתינו עוד שנאפס ולצידו גרסנו עוגיות אלזסיות.

 

  • משק הנס שטרנבך, טל' 859926 - 053; יהודה מאיר, שנאפסר, 9992232 - 02.

 

 

חזור למעלה
יקבי עמק האלה

 

ערבי יין ואסאדו

 

בדרך הייתי צריך קצת אוויר, שקט ונוף. קיבלתי אותם בחורבת עתרי, כפר יהודי מתקופת הבית השני שקק"ל סיימה להכשיר בו שבילים ומבואות. מקום שממנו תופסים תצפית מרהיבה, גם על כרמים מטופחים, בהם בוצרים ענבים ידנית באישון לילה, כשהענב הקר שומר על רמת הסוכר ולא מתחיל בתסיסה.

 

זה נראה לי מספיק מסקרן כדי להגיע אל יקבי עמק האלה בקיבוץ הל"ה. הכניסה אל היקב נעימה, מעוצבת. החבר'ה של יינות האלה מנסים ללמוד על היינות שלהם מהחלקות השונות, להגיע לתעודת זהות של כל כרם וחלקה. חדרי התסיסה מרשימים: עשרות חביות עץ, כשהשרדונה הלבן, למשל, מותסס בחביות עץ אלון צרפתי מחבל בורגונדי. הוא לא יוצא מהן אלא אחרי שהתיישן 12 חודשים.

 

התוצאה מפתיעה: שרדונה מינרלי, קריספי מאוד, שונה ממרבית השרדונה הישראליים, שהם בדרך כלל יותר טרופיים. החזיר לי את האמון ביין לבן. שתינו גם קברנה סוביניון מעניין ומוסקט לקינוח. אין לי ספק שלתפיסה האסתטית שמלווה את הכרמים ואת היקב של יקבי האלה תהיה השפעה לא מבוטלת על הסביבה.

 

במהלך "פסטיבל האוכל הכפרי" יקבי האלה מכינים ערב של יין ואסאדו. טל' 9994885 - 02.

 

 

חזור למעלה
יקב קטלב

 

יין יבש ופריקסה תוניסאי

 

הסיום היה (יש עוד יקבים, אתם כבר תסעו לבדוק לבד) ביקב קטלב של יוסי ומלכי יתח, בנס הרים. בחצר גדל החרשוף, בן-דוד של הארטישוק, שאת זרעיו הביאו ההורים ממרוקו. יוסי הוא בכלל סיפור - ארכיטקט לשעבר שהתחיל לייצר יין מענבי מאכל לאחר שאמו של גיסו, ממוצא איראני, רצתה לעשות יין יבש כמו שעשו אצלם, ולא כמו המתוק אצל יהודי צפון-אפריקה. הוא התאהב ביין ולמד לעשות אותו.

 

יוסי עושה הכל בידיים והיקב שלו דומה ליקב החזון: קטן, חביות עץ עגלגלות, מטויח בטיח אדמדם, שולחן עץ גדול ואור אינטימי. ענבים ליין הכשר שהוא מכין הוא לוקח מהכרמים של שורש ונס הרים, שכן כרמיו יבשילו רק בעוד שנתיים.

 

אכלנו פריקסה תוניסאי ממולא בטונה, ביצה קשה, לימון כבוש ועריסה, והיה תענוג. אצל יוסי ומלכי תקבלו בפסטיבל בראנץ' תוניסאי עם יין. טל' 5701404 - 02.

 

ועוד משהו: בשבת, 28 בפברואר, יתקיים ביקב "לה טרה פרומסה" (הארץ המובטחת) במושב שחר, לא רחוק מקרית-גת, אירוע בו ישתתפו כל היקבים הקטנים, בניצוחם של סנדרו ועירית פלגריני. לטעום, להתברבר בין היינות, לבקש טעימה חוזרת - ואולי לגלות מה הכי מדבר אליכם. עלות לאדם 50 שקל. סנדרו פלגריני, טל' 684775 - 050.

 

  • פרטים נוספים על הפסטיבל בעמותת תיירות יואב-יהודה: טל' 8502240 - 08.  

 

 

חזור למעלה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יגאל צור
יקב נחשון. 13 אלף בקבוקים בשנה
צילום: יגאל צור
צילום: יגאל צור
כרם ענבים. חיפוש אחר ה"טרואר"
צילום: יגאל צור
צילום: יגאל צור
יקבי עמק האלה. 12 חודשי התיישנות
צילום: יגאל צור
מומלצים