שתף קטע נבחר

גלאט-ברקוביץ': הדלפתי על שרון למען הציבור

בפתיחת משפטה, טענה הפרקליטה שהודחה בעקבות חשיפת המסמכים בפרשת שרון וסיריל קרן, כי פעלה לטובת הציבור לאחר שנעשה ניסיון להסתיר ממנו את החקירה. היא תוקפת בתגובתה בחריפות את החלטתו של היועץ רובינשטיין להעמידה לדין. אבל גם היועץ החדש, מני מזוז, סירב להמיר את האישום הפלילי בהליך משמעתי. עורך דינה: "כתב האישום נגדה הוא פגיעה בדמוקרטיה"

משפט הפרקליטה החל: בבית משפט השלום בתל אביב נפתח לפני הצהריים (יום ג') משפטה של ליאורה גלאט-ברקוביץ', הנאשמת בגילוי, בהפרת חובה ובמרמה והפרת אמונים, כאשר שימשה כפרקליטה מלווה לחקירת ראש הממשלה, אריאל שרון, ב"פרשת סיריל קרן".

 

במקביל, הודיע היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, כני הוא דוחה את בקשתה של  גלאט ברקוביץ' להמיר את ההליך הפלילי נגדה בהליך משמעתי. מזוז דן בנושא עם פרקליטת המדינה, עדנה ארבל, וקבע כי לא נמצא צידוק או שינוי בנסיבות, שישנה את ההחלטה להעמידה לדיו פלילי.

 

גלאט ברקוביץ', שהגיעה לבית המשפט כשהיא מלווה בבני משפחה ומקורבים, מכחישה שפעלה לחשיפת הפרשה מתוך מניעים אישיים ופוליטיים, כפי שנטען. לדבריה, החקירה לא היתה חשאית, והיא החליטה לחשוף את המידע - מכיוון שהוסתר מהציבור. היא תוקפת בחריפות את החלטתו של היועץ המשפטי לממשלה היוצא, אליקים רובינשטיין, להעמיד אותה לדין. 

 

בתגובה שהגישו היום לבית המשפט גלאט ברקוביץ' ועורכי דינה, יהושע רזניק וז'אק חן, היא מודה ברוב עובדות כתב האישום - אך כופרת באשמה המיוחסת לה. ברקוביץ' מודה כי עם מינויה לפרקליטה-מלווה בתיק, קיבלה לידיה חומר חקירה והיתה מעורבת באופן חלקי בלבד בהליכי קבלת ההחלטות בחקירה ובניהולה.

 

היא מכחישה כי החקירה נוהלה באופן דיסקרטי וכי פרטי החקירה נחשפו למספר מצומצם מאוד של אנשים. לטענתה, הציבור ידע על קיומה של החקירה - וזאת לאחר שהיועץ המשפטי לממשלה, אליקים רובינשטיין, הודיע על החלטתו להעביר את ממצאי מבקר המדינה לחקירת המשטרה. לטענתה, גם במהלך החקירה היו פרסומים אודותיה.

 

"תוך כדי חקירה זו בענייני מימון הבחירות, התעוררו חשדות לעבירות נוספות וחמורות לאין שיעור. לימים, נודעה הסתעפות זו בחקירה בשם 'פרשת סיריל קרן'. בניגוד להודעתו לציבור על קיומה של החקירה - נמנע רובינשטיין מלהודיע לציבור על קיומה של החקירה בפרשת סיריל קרן", טוענת גלאט ברקוביץ'.

 

ברקוביץ' כופרת גם באישום כאילו החליטה לחשוף את הפרשה ממניעים אישיים כדי להכפיש את שמו של ראש הממשלה ולנסות להשפיע על הבחירות. היא מודה כי יזמה את הפגישה עם העיתונאי ברוך קרא כדי שיפרסם את הדברים ואף מודה כי נפגשה עימו בבית החולים איכילוב בתל אביב. עם זאת היא מכחישה כי התירה לו לפרסם ברבים את המכתב ואת תוכנו.

 

גלאט ברקוביץ' גם מכחישה כי מעשיה הביאו לפגיעה בהליכי החקירה וטוענת כי החליטה להביא את הדברים לידיעת הציבור מכיוון שידעה שאין כל חשש שמעשיה יביאו לפגיעה כלשהי בהליכי החקירה.

 

בנוגע לסעיף בכתב האישום, לפיו בעקבות הפרסומים הורה היועץ המשפטי לממשלה על מינוי צוות מיוחד לחקירת ההדלפה לעיתונות, מבקשת ברקוביץ' לציין כי על פי הוראות החוק, הפסיקה והנחיות היועץ המשפטי לממשלה, כתב אישום אמור לכלול רק עובדות שהוכחתן רלוונטית לבירור האשמה. לטענתה, עובדות אלה אינן סעיף לבירור האשמה והכללתן בכתב האישום נועדה "לצרכי הסברה" נוכח הביקורת הציבורית הקשה נגד רובינשטיין.

 

גלאט ברקוביץ' מאשימה: "החלטות אלה מהוות סטייה בוטה ממדיניותו של היועץ, במקרים דומים וחמורים של הדלפות, ומהווה פגיעה קשה בחופש העיתונות ובדמוקרטיה הישראלית. סעיף זה נועד גם לתרץ מהלכי חקירה חמורים ופוגעניים שננקטו באופן חסר תקדים ואשר פגעו במרקם היחסים שבין עיתונות לבין רשויות האכיפה. על פניו, נראה כי הכללתם של פרטים אלה בכתב האישום נעשה לצרכים הזרים למשפט הפלילי ולהליך המתנהל בבית המשפט".

 

פרקליטה של גלאט ברקוביץ', עו"ד רזניק, אמר היום כי הגשת כתב האישום נגדה היתה משגה חמור של המדינה, וכי פעלה למען הציבור: "יש פה ביטוי לפגיעה בדמוקרטיה, כאשר מגישים כתב אישום כזה. המעשה נעשה בתום לב, לאחר שהיועץ המשפטי לממשלה לא חשף את הפרשה בפני הציבור".

 

התובע במשפט, משה שילה מפרקליטות המדינה, אמר בתגובה כי מעשיה של גלאט ברקוביץ' "חמורים" וכי היא פגעה בפרקליטות ובתדמיתה.  

 

כתב האישום: מסמכים מהחקירה הודלפו

 

על פי האישום, במהלך החקירה, שהיתה סודית וחסויה, העבירה הפרקליטה מסמכים לעיתונאי "הארץ", ברוך קרא, ביוזמתה, וזאת במטרה לחבל בסיכוייו של שרון בבחירות, שהתקיימו בינואר 2003. לטענת הפרקליטות, גלאט-ברקוביץ' עשתה זאת ממניעים אישיים ובמטרה להכפיש את שמו של ראש הממשלה ולנסות להשפיע על תוצאת הבחירות.

 

בכתב האישום נאמר בין היתר: "ב-5.1.03 החליטה ברקוביץ' ממניעים אישיים לחשוף בפני הציבור את פרטי החקירה בנוגע להעברת הכספים מסיריל קרן וכן מידע בנוגע לחיקור הדין שנערך בארה"ב. חשיפת הפרטים נועדה, בין היתר, להכפיש את שמו של ראש הממשלה ולנסות להשפיע על אופן הבחירה של ציבור הבוחרים".

 

"לצורך כך, יזמה קשר עם עיתונאי "הארץ", ברוך קרא, ונפגשה איתו באותו יום בבית החולים איכילוב בתל אביב ולפגישה ביניהם הביאה עימה את עותק הבקשה לחיקור הדין. היא אף צילמה מהעותק שבידיה רק את העמודים שבהם לא הופיעו הערות בכתב ידה, מסרה אותם לעיתונאי והתירה לו לפרסם את תוכנם.

  

כמו כן, העבירה לו הפרקליטה צילום של מכתב שכתבה לפרקליטת המדינה בנוגע לחיקור הדין שערכה בארה"ב חודשים ספורים קודם לכן. באותו מכתב היא מדווחת לפרקליטת המדינה על חיקור דין שנערך לארבעה אזרחים אמריקנים ולאזרח ישראלי השוהה בארה"ב. במכתב אף מצויינים שמות חלק מהנחקרים ומידת שיתוף הפעולה שלהם במהלך החקירה.

 

לאחר אותה פגישה באיכילוב, שוחחו קרא וברקוביץ' בטלפון מספר פעמים לצורך הבהרות. הפרקליטה מסרה לו כי חומר הראיות שנאסף בחקירה העלה חשד לביצוע עבירות של שוחד ומרמה והפרת אמונים על ידי ראש הממשלה.

 

שלושה ימים לאחר פגישתם הראשונה, פורסמה כתבתו של קרא ב"הארץ" ולטענת הפרקליטות מעשיה של ברקוביץ' הביאו לפגיעה בחקירה. בעקבות הפרסומים, הורה היועץ המשפטי לממשלה רובינשטיין על מינוי צוות חקירה מיוחד שיבדוק את ההדלפה. בעקבות הבדיקה הודחה גלאט-ברקוביץ' מהפרקליטות.

 

בהכנת הידיעה השתתפה טל רוזנר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שאול גולן
גלאט-ברקוביץ'. תחילת המשפט
צילום: שאול גולן
מזוז. דבק בהחלטת רובינשטיין
צילום: שאול גולן
ברוך קרא. קיבל את החומר
צילום: שאול גולן
צילום: זום 77
רובינשטיין. מתקפה על החלטתו
צילום: זום 77
צילום: אביגיל עוזי
רזניק. פגיעה בדמוקרטיה
צילום: אביגיל עוזי
צילום: דוד רובינגר, ידיעות אחרונות
שרון, בנו עמרי וסיריל קרן
צילום: דוד רובינגר, ידיעות אחרונות
מומלצים