שתף קטע נבחר

ההתנקשות: הגנה עצמית או פשע מלחמה?

האו"ם, אירופה וח"כים ערבים כינו את חיסול יאסין "פעולה בלתי חוקית". פרקליט בכיר: "הוא היה מנהיג רוחני, מבוצעים כאן פשעי מלחמה כבר 3 שנים". פרופ' עמנואל גרוס: "מדובר בפצצה מתקתקת". בינתיים, בבג"ץ תלויה ועומדת עתירה נגד "הסיכול הממוקד"

נציגים ערבים באו"ם ביקשו אמש (יום ב') ממועצת הביטחון, שדנה בדלתיים סגורות בפעולת ההתנקשות בשייח' יאסין בעזה, לפרסם הודעת גינוי רשמית. (לחצו כאן לסיקור נרחב)

 

"אנו מבקשים שתצא הצהרה רשמית מהמועצה", אמר שגריר אלג'יריה, עבדאללה באלי. "זו היתה טעות גדולה שתוביל לאלימות".

 

מוקדם יותר גינה מזכ"ל האו"ם קופי אנאן את ההתנקשות ואמר: "פעולות כאלה, לא רק שהן מנוגדות לחוק הבינלאומי, הן אינן תורמות דבר לפתרון הסכסוך".

 

"יאסין היה פצצה מתקתקת"

 

אנאן לא היה היחיד שהגדיר את הפעולה בעזה כ"בלתי חוקית". גם מזכ"ל הליגה הערבית עמר מוסא, שר החוץ של בריטניה, נשיא צרפת, ראש הממשלה הנבחר של ספרד ושאר שרי החוץ האירופים, המכונסים בבריסל לפיסגה בנושא המלחמה בטרור, גינו את ההתנקשות במילים דומות, וכך גם חברי-כנסת ערבים.

 

אולם ישראל עומדת על דעתה כי על פי החוק הבינלאומי, ניתן לפגוע בכל מי שנוטל חלק פעיל בפיגועים – בביצועם או בשילוחם.

 

בימים אלה תלויה ועומדת בבג"ץ עתירה נגד מה שמכונה "מדיניות החיסולים של ישראל". במסגרת העתירה הגישה פרקליטות המדינה, באמצעות עו"ד שי ניצן, תשובה לפיה נופלות פעולות ישראל בשטחים בסייגי הגדרה זו, לרבות ההתנקשות בשייח' יאסין.

 

היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, השתתף בשבוע שעבר בישיבת הקבניט בה הוחלט על התנקשות בראשי החמאס. מזוז הציג בפני משתתפי הישיבה עמדה משפטית לפיה ניתן לנקוט בסיכול ממוקד כלפי "כל מי שנוטל חלק ישיר בביצוע, תיכנון או שילוח מעשי טרור".

 

מזוז אמר בישיבה כי הצגת אדם כמשתייך לדרג הרוחני או המדיני אינה רלוונטית. עם זאת, מלשכתו של מזוז נמסר כי הוא אינו מעורב בהחלטות ספציפיות בעניין סיכול ממוקד ולא נדרש ספציפית לפעולה נגד יאסין.

 

פרופ' עמנואל גרוס, מומחה למשפט בינלאומי, אמר כי ישראל פעלה בעזה מכוח הדין הבינלאומי, כשביקשה להגן על עצמה. "יאסין אינו זכאי לחסינות או להגנה מיוחדת מאחר שהוא נתפס בעיני ישראל כמי שעומד בראש ארגון טרור שנלחם בה", הוא אומר. "הוא משלח מתאבדים. כל מי שמשלח חוליות רצח מפר את המשפט הבינלאומי והופך עצמו בכך לפצצה מתקתקת".

 

"העובדה שיאסין ניסה לצייר את עצמו כדמות דתית וכמנהיג – אין בה כדי לשנות את האמת, שלפיה הוא עסק גם בהכוונה של הפעילות הצבאית בחמאס", מוסיף גרוס. "לפיכך, יאסין הוא לוחם ומנהיג לוחמים, והוא משלח את חייליו לפגוע באזרחים ישראלים ובכך הוא עצמו הופך לפושע מלחמה. לכן – הפגיעה בו מהווה אקט של הגנה עצמית, שלה זכאית ישראל".

 

גרוס דוחה את הביקורת הבינלאומית שהושמעה לפיה ישראל פגעה במנהיג רוחני דתי, ולא במחבל. "לתפיסת מדינות רבות, יאסין לא היה לוחם, לא אדם שקשור בטרור, וגם לא פצצה מתקתקת. העמדה הזו אינה קשורה למציאות והשימוש בה נועד לצרכים פוליטיים בלבד", אומר גרוס. "יש כאן ניסיון לרתום את המשפט הבינלאומי כדי להצדיק תפיסות פוליטיות", הוא מוסיף.

  

"הוא מנהיג ולא לוחם"

 

אבל לעו"ד הדין מיכאל ספרד, המייצג את הוועד הציבורי נגד עינויים בישראל ועתר נגד מדיניות הסיכולים הממוקדים, יש טיעונים אחרים. "יאסין הוא אזרח, ומשמש כמנהיג רוחני. כמו שראש מפלגה פוליטית בישראל לא ייחשב ללוחם, כך גם יאסין הוא מנהיג ולא לוחם. אולי הוא עבר עבירות פליליות ועל כך צריך להעמידו לדין, אבל גם אם פעילי החמאס הם לוחמים, הוא אינו כזה", טוען ספרד.

 

"יאסין איננו פצצה מתקתקת", טוען עו"ד ספרד. "מתכנני פיגוע אינם פצצה – רק מי שמבצעים אותו. אנחנו עמוק בתוך ביצוע פשעי מלחמה כבר שלוש שנים".

 

לדברי ספרד, גם העובדה שיאסין היה נכה על כיסא גלגלים משמשת בעניין. "כנכה, יאסין היה מוגן על-פי דיני המלחמה. אי אפשר לרדוף במסוק אחר ישיש בכסא גלגלים. הוא אמנם הסית לביצוע פיגועים ושידל לבצע מעשי טרור – אך אלה הן עבירות פליליות".


פורסם לראשונה 22/03/2004 21:40

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
פעולה בלתי חוקית? ההתנקשות ביאסין
צילום: איי אף פי
צילום: איי פי
מנהיג או לוחם? הלוויית יאסין
צילום: איי פי
צילום: סבסטיאן שיינר
מזוז. נתן אור ירוק
צילום: סבסטיאן שיינר
מומלצים