שתף קטע נבחר

גונן שגב ו"רשת הפיתוי" של חיזבאללה

השר לשעבר גונן שגב, שנעצר בחשד להברחת סמים, ישב "על הכוונת" של חיזבאללה במשך 3 שנים, עד שגילו זאת בישראל. שגב ניהל, ללא ידיעתו, קשרים עסקיים דרך צד ג' עם קייס עובייד, האזרח הישראלי מטייבה שהפך לסוכן חיזבאללה. עובייד אף נפגש עם שגב במשרדו – מבלי שהאחרון יודע כי "סומן" לחטיפה. כמה אנשי עסקים נוספים נמצאים בסכנה? הסיפור המלא

השר לשעבר גונן שגב היה מטרה לחטיפה במשך 3 שנים, עד שנודע הדבר במערכת הביטחון. להלן הסיפור המלא, העלול להדאיג אנשי עסקים ישראלים רבים.

  

ארגון חיזבאללה החל כבר בשלהי שנות ה-90' להתמקד בניסיונות לחטוף אנשי עסקים ישראלים בעלי עבר צבאי. המועמד הראשון היה השר לשעבר גונן שגב, שנעצר בשבוע שעבר בחשד להברחת סמים לארץ. למרות זאת, ולמרות חטיפתו של אלחנן טננבוים שנה מאוחר יותר, לקח עוד שנתיים עד שבמערכת הביטחון הזהירו את שגב – "אתה יעד לחטיפה".

 

בעבר פורסם בתקשורת אודות הרצון של החיזבאללה לחטוף אנשי עסקים ישראלים, ובהם שגב.

 

ynet מביא לראשונה את סיפור המעשה המלא: כך ניסה סוכן החיזבאללה, האזרח הערבי-ישראלי קייס עובייד, לפתות את שגב ואנשי עסקים נוספים לרשת החיזבאללה. היחיד שנפל בסופו של דבר ברשת היה טננבוים - שישב בשבי הארגון שלוש שנים.

 

פגישה עם סוכן החיזבאללה

 

ד"ר גונן שגב, איש "צומת" לשעבר, סומן כיעד כבר בסוף שנות ה-90' על ידי קייס עובייד מטייבה, שהחל כבר אז בקשריו עם ארגון חיזבאללה. לימים, עתיד היה להימלט לביירות ולהפוך ל"קצין המבצעים" של הארגון "בשטחי פלסטין".

 

עובייד החל בנסיונות לקשור קשרים עסקיים חוקיים עם שגב דרך צד ג': ב-99' אף ביקר במשרדו של שגב והשתתף בפגישה עימו. בפגישה היו שני שותפים נוספים – איש עסקים ישראלי וכן יבואן, קצין במילואים. גם אל האחרון "פזלו" אנשי חיזבאללה.

 

בעקבות הפגישה, דיווח עובייד למפעיליו בחיזבאללה. בישראל מעריכים כי ייתכן ששגב אף צולם בחשאי בהמשך המגעים. באמצעות צד שלישי, החל עובייד לגלגל עסקים עם שגב – באירופה, בסין, ולעתים אף במפרץ הפרסי. שגב לא שיער לעצמו מעולם כי מאחורי העסקים ניצב איש חיזבאללה.

 

גורמים המקורבים לדבר העריכו בשיחה ל-ynet כי העסקאות בין הצדדים, שהתקיימו בשנים 2000-2002, הגיעו לסכומים של מאות אלפי דולרים. יש להדגיש כי מדובר היה כל העת בעסקים חוקיים, שנועדו לרכוש את אמונו של שגב – לקראת החטיפה שבדרך.

 

עובייד ראה את שגב כיעד יקר ערך, הן בשל עברו כשר בממשלת ישראל, והן משום שהוא ומפעיליו סברו כי הוא יוצא יחידה מובחרת בצה"ל, ולפיכך מטרה יוקרתית במיוחד – תקשורתית ומעשית כאחד (מבחינת המחיר העתידי בשיחרור שבויים).

 

טננבוים נשבה – פרויקט שגב נמשך

 

אבל בעוד עובייד משקיע מאמצים בכיוונו של שגב, נפל לידיו אלחנן טננבוים כפרי בשל. טננבוים, שנזקק נואשות לכסף, היה מטרה "רכה" יותר לשכנוע משגב. עובייד לא היה צריך להפעיל מאמצי שכנוע מרובים מדי על האל"מ במיל', כדי להביאו לצאת לאירופה – ומשם ל"עסקה הגדולה" בדובאי.

 

אבל גם לאחר נפילתו של טננבוים בשבי, המשיך עובייד ב"פרויקט שגב". הוא היה משוכנע כי השר לשעבר מהווה "פרס" גדול יותר לחיזבאללה. אולם העניינים לא עלו כפי שתכננו אנשי חיזבאללה. שגב לא התפתה ונותר זהיר.

 

המאמצים של ארגון הטרור נמשכו עד 2002, אז פנו גורמים במערכת הביטחון לשגב והזהירו אותו כי הוא יעד לחטיפה. שגב, שכלל לא ידע כי ניהל מגעים עקיפים עם סוכני חיזבאללה – ניצל.

 

האם ישנם אנשי עסקים ישראלים נוספים, בעלי עבר ביטחוני, הנמצאים בסכנה בעצם ימים אלה? בהתחשב בהיכרות העמוקה שיש לקייס עובייד עם החברה הישראלית ומנהגיה, לא מן הנמנע כי קצין המבצעים של חיזבאללה ממשיך במאמציו להציע "עסקאות קלות" דרך גורמי צד ג'. עסקאות של "כסף גדול" - שבסופן ממתין ארגון חיזבאללה בלבנון.

 

שגב בעבר: "לא חושש"

 

פרקליטו של ד"ר גונן שגב העצור, עורך הדין ליאור אפשטיין, אמר ל-ynet כי מרשו לא יגיב בנושאים הקשורים לסוגיות ביטחוניות.

 

בראיון ל"ידיעות אחרונות" ביולי 2002, לאחר שנחשפה לראשונה הכוונה לחטוף אותו, האשים שגב את השב"כ כי הוא "הפקיר והזניח" אותו, לאחר פרסום נסיון החטיפה.

 

לדבריו, המשיך לנסוע ברחבי העולם גם לאחר קבלת ההתראה ולא חשש להמשיך בשגרת חייו. "אני דובר ערבית שוטפת ויכולתי לנהל בעצמי את המשא ומתן לשחרורי", אמר אז.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יעד לחטיפה של נסראללה. שגב
צילום: צביקה טישלר
קשרים עסקיים. עובייד
צילום: צביקה טישלר
צילום: אבי כהן
היחיד שנפל ברשת. טננבוים
צילום: אבי כהן
מומלצים