שתף קטע נבחר

שרון ולבנת: ניישם את מסקנות ועדת דוברת

"זו לא תהיה עוד ועדה שתעלה אבק על המדף", הבהירה שרת החינוך, שסמכה ידיה על המסקנות המהפכניות של הדו"ח, ובהן: פיטורי מורים והעלאת שכר דרמטית לנותרים, יום לימודים ארוך, 5 ימי לימוד בשבוע וביטול חטיבות הביניים. ראש הממשלה: "זה יום של בשורה". שר החינוך לשעבר שריד סבור אחרת: "המסקנות ייגרסו וייזרקו לפח". ארגוני המורים מוכנים לנהל מו"מ על מימוש המסקנות, אך מזהירים: "הפערים בין התלמידים יגדלו"

"לדו"ח דוברת יש תמיכה של מורים, הורים ותלמידים. אנחנו נעביר אותו ויהי מה, אני רואה בכך את מהות התפקיד שלי כשרת החינוך. זו לא תהיה ועדה שתעלה אבק על המדף".  את הדברים אמרה אחר הצהריים (יום א') שרת החינוך, לימור לבנת, שסמכה ידיה על דו"ח ועדת דוברת.

 

  • לסיקור מיוחד על דו"ח דוברת - לחצו כאן

 

"כולם יודעים שמערכת החינוך נמצאת במשבר עמוק", אמרה לבנת, "וחייבים לבצע מהפיכה אמיתית. 40 שנה לא נעשה שינוי מהותי במערכת ובשלוש השנים האחרונות אני ומנכ"לית המשרד היינו במצב של הישרדות. אני לא מעלה על דעתי שארגוני המורים יחמיצו הזדמנות לתקן את המערכת". 

 

ראש הממשלה, אריאל שרון, חיזק את דבריה: "זהו יום של בשורה למערכת החינוך, להורים, לילדים ולעם ישראל כולו. התוכנית היא מהפיכה בחינוך בכל קנה מידה, ועושה צדק היסטורי עם המורים והמורות. המבחן האמיתי יהיה היישום. בכוונתי לבצע את התוכנית במלואה".

 

גם שר האוצר, בנימין נתניהו, בירך על מסקנות הדו"ח. במסיבת עיתונאים, לצד שרון ולבנת, הוא אמר: "הרפורמה חשובה להבטיח את החינוך של כל ילדינו. אני חושב ששיפור החינוך, לצד פתיחת הכלכלה, זהו נדבך יסוד להבטחת העתיד. העיקרון החשוב ביותר בעיניי הוא עיקרון ההישגיות. אנחנו נרצה לראות הישגים של הילדים שלנו. נאפשר לכל ילד וילדה לממש את הפוטנציאל הבסיסי שלו".

 

סגן שר הביטחון, זאב בוים, מורה לשעבר, אמר בתגובה כי "יש לשבח את ועדת דוברת. בהיעדר משאבים ליישם בכל התחומים, מן הראוי לגשת לטיפול בנושא החשוב מכל: מערך כוח האדם בהוראה. חלק ניכר מן השינויים המבוקשים יבוא ממילא לכדי תיקון, אם אכן תתבצע רפורמה מיידית ביחס למורים.

 

"הגישה חייבת להיות 'הטובים - להוראה', וכנגזרת חייבים להוציא לפועל המשימות הבאות: העלאה דרמטית של שכר המורה, דיפרנציאליות בשכר ההוראה, אמנה עם ארגוני המורים על בסיס שינוי 'כללי המשחק' והוצאת 'מסמרים בלי ראש' ממערך ההוראה".


דו
דו"ח דוברת מוגש לידי שרון ולבנת
 

הדו"ח, שפרטיו המלאים פורסמו היום והממשלה החליטה פה-אחד לאמצם, קורא למהפכה של ממש במערכת החינוך בישראל. בין השאר, מדובר בפיטורי אלפי מורים והעלאה דרמטית של שכר הנותרים, מעבר ל-5 ימי לימודים מלאים עד 16:00 וביטול חטיבות הביניים.  

 

אך לא הכל אופטימיים כמו ראש הממשלה והשרה לבנת, באשר לסיכויים לממשל את ההצלחות. יו"ר ועדת החינוך של הכנסת, ח"כ אילן שלגי, הבטיח לפעול ליישום הדו"ח, אך הוסיף כי "ללא שינוי בחקיקה, לא ניתן יהיה ליישם את דו"ח דוברת". לדבריו, "החקיקה על פיה מתנהלת מערכת החינוך היא ארכאית ומקורה בראשית ימי המדינה. מערכת החינוך פועלת כמו דינוזאור ענקי ומסורבל, ונראה כי היא הולכת לכיוון אבדון".

 

עמיתו לוועדה, שר החינוך לשעבר יוסי שריד, היה בוטה אף יותר: "הניחוש שלי שהמסקנות האלה, כמו כל המסקנות האחרות, ייגרסו כנייר ויושלכו לפח", אמר.

 

"לא ברור לי איך מסקנות ועדת דוברת ישפרו את רמת ההישגים הירודה של התלמידים. כדי לשפר צריך ללמד יותר ובמציאות הנוכחית מלמדים פחות, ולבעיה העיקרית הזו אין בדו"ח דוברת מענה", אמר שריד והוסיף: "הממשלה הזאת קיצצה בחינוך יותר מכל קודמותיה ואינני מבחין לפי שעה בנכונות של ביבי ולבנת להפוך את מגמת הקיצוץ על פיה".

 

גם יו"ר הוועדה לזכויות הילד בכנסת, ח"כ מיכאל מלכיאור, סבור שעתידו של הדו"ח "להיגנז במרתפי המדינה". לטענתו, "זהו דו"ח סרק שמטרתו להשלות את הציבור בישראל כי לממשלה אכפת מעתיד הילדים", אמר מלכיאור. "מצב החינוך במדינה שערורייתי. ממשלת ישראל אחראית לגידול דור של ילדים אנאלפביתים".

 

הסתדרות המורים: ננהל משא ומתן

 

ארגוני המורים בירכו על הדו"ח שבכוחו לשפר את מערכת החינוך, להעלאת את מעמדו ושכרו של המורה ולהעניק לתלמידים יותר. עם זאת, הם הביעו ספק באפשרות יישומו וגם מתחו ביקורת על חלקים ממנו.

 
דו
דו"ח ועדת דוברת

 

מזכ"ל הסתדרות המורים, יוסי וסרמן: "יש נושאים בתוכנית שהם חיוביים ויש כאלה שנצטרך לנהל עליהם משא ומתן עם המדינה". לדבריו, תוכנית דוברת לא מציעה פיטורי מורים אבל בכל מקרה של פיטורי מורים יהיה משא ומתן. "אם יציעו לנו תנאי פרישה למורים שייצאו בכבוד ממערכת החינוך אולי נסכים".

 

לגבי מעבר לחמישה ימי לימודים, אמר וסרמן: "זו בעיה חברתית קשה והיא תגדיל את הפער החברתי בין אלה שידם משגת להעסיק את ילדיהם בימי שישי ואלה שלא. אנחנו בעד הארכת שעות הלימודים כך שמורה יעבוד 36 שעות, אבל סבורים שבשעות הנוספות של הלימודים המורה לא צריך ללמד פרונטלית את כל הכיתה. גם על הנושא הזה ננהל משא ומתן".

 

עוד אמר וסרמן, שהסתדרות המורים לא תסכים להעלאת מספר התלמידים בכיתות ל-40. "עם מספר כזה של תלמידים המורה לא יכול להתייחס ולהכיר כל ילד וילד בצורה נאותה". מזכ"ל הסתדרות המורים הוסיף כי כעת, עם הגשת המלצות הוועדה, מערכת החינוך ממקדת את תשומת הלב וזה אולי יביא לשינוי חיובי, אבל "אנו חוששים שהמדינה לא תיישם את תוכנית דוברת.  לנו יש תוכנית משלנו והיא מדברת על מה מערכת החינוך צריכה לשנות".

 

ארגון המורים: טלטלה מבורכת

 

בארגון המורים העל יסודיים, המנהל מזה מספר חודשים עיצומים בגלל הקיצוץ בתקציב החינוך והפגיעה בתנאי הפנסיה של המורים, ברכו גם הם על היוזמה, אך ציינו גם הם מספר נושאים למשא ומתן: "אנחנו רוצים הבהרות בנושא הסמכויות, מעמד המורה, שעות הלימודים ועוד. בסך הכל מדובר בהמלצות הדומות להמלצות של תוכנית 'עוז לתמורה' שהוכנה ע"י הארגון והוצגה בפני הוועדה".

 

יו"ר ועד ההורים הארצי, ארז פרנקל, אמר כי רק ביום שלישי יקבל לידיו את הדו"ח ואז, לאחר שילמד אותו, יוכל להתייחס להמלצות. הוא הוסיף: "אם יש מורים מיותרים אז טוב שמטלטלים את המערכת. אנחנו המלצנו בפני הוועדה שהמורים צריכים לעבוד יותר שעות אבל צריך לבדוק אם זה באמת יועיל או שמדובר רק בחיסכון כספי. האם כאשר המורים יעבדו יותר שעות בשבוע במקום שישה ימים זה רק חוסך כסף למערכת או גם מוסיף שעות הוראה לתלמידים".  

 

יו"ר מרכז השלטון המקומי, עדי אלדר, ויו"ר ועדת החינוך של המרכז, שמואל אבואב, קראו לתאם עמם את הרפורמה הצפויה. אלדר הזהיר כי "הוצאת האחריות הישירה לניהול מערכת החינוך מידי הרשות המקומית, והעברתה לניהול אזורי, תפחית את המחויבות של כל רשות ותפגע אנושות בתקצוב החינוך ובניהולו השוטף".  

 

יו"ר איגוד מנהלי מחלקות החינוך ברשויות המקומיות, אבי קמינסקי, אמר כי הדו"ח הוא שעת כושר לעשות שינויים מתבקשים במערכת החינוך. "צריך לקרוא את האותיות הקטנות של הדו"ח וללמוד למה התכוונו חברי הוועדה. אני רוצה לקוות ומעריך שחלק מההמלצות ימומשו".

 

בהכנת הידיעה השתתף עופר מאיר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: טל כהן
מהות התפקיד. לבנת
צילום: טל כהן
צילום: דודו פריד
הכל יגיע לפח. שריד
צילום: דודו פריד
צילום: רחל הירש
אולי נסכים לפרישה. וסרמן
צילום: רחל הירש
צילום: אלכס קולומויסקי
נדבך להבטחת העתיד. נתניהו
צילום: אלכס קולומויסקי
שינויי חקיקה. שלגי
הממשלה מגדלת אנאלפבתים. מלכיאור
מומלצים