שתף קטע נבחר

ניגריה: תוכנה ללכידת נוכלי "העוקץ הניגרי"

ממשלת ניגריה מתכננת לפתח תוכנה שתסרוק את כל הודעות הדואר האלקטרוני היוצאות מהמדינה, על מנת לאתר בהן מילות מפתח שעשויות להצביע על נסיונות הונאה של גולשים, במסגרת תרמית "העוקץ הניגרי"

ניגריה מתכננת להשיק תוכנה שתסייע ללכוד נוכלים השולחים מכתבי הונאה בדואר האלקטרוני. ההודעה נמסרה במסגרת פגישה שנתקיימה בפורום הכלכלי של מדינות אפריקה, כך מדווחת סוכנות הידיעות אי.אף.פי.

 

מוסטאפה בלו, מזכיר ה-Investment Promotion Commission הניגרית, מסר כי התוכנה, שתתבסס על טכנולוגיה לאיתור מילות מפתח בהודעות אלה, תימסר ככל הנראה לספקי אינטרנט ומשרדים ממשלתיים. התוכנה תסרוק את כל הודעות הדואר האלקטרוני היוצאות מניגריה, כאשר המילים שיסרקו בהודעות יכללו מונחים מתחום הבנקאות וכן מילים הקשורות לתעשיית הנפט במדינה. אם יאותרו בהודעה מילות מפתח רלוונטיות, היא תמחק, והתוכנה תנסה לאתר את מקורה, על מנת לאפשר למשטרה ללכוד את הנוכלים שעומדים מאחוריה.

 

"העוקץ הניגרי" או "הונאה 419", המתייחסת לחוק הניגרי נגד הונאות. משטרת דרום אפריקה מאמינה שהשישה הם חלק מקרטל הונאות וסמים, ששלחו אלפי מכתבים בדואר האלקטרוני, בניסיון להונות גולשים תמימים.

 

הבנק המרכזי של ניגריה מנסה להלחם במכתבי העוקץ הניגרי מאז תחילת שנות ה-90. אמצעי המשלוח המועדף על הרמאים בעבר היה דואר רגיל, לאחר מכן הם עברו להשתמש בפקס וכיום מכתבי העוקץ נשלחים בעיקר בדואר האלקטרוני

 

הקרבן הפוטנציאלי של העוקץ הניגרי מקבל מכתב בדואר אלקטרוני, ובו מבשר לו השולח כי הוא מנסה להוציא כמות גדולה מאוד של כסף (כ-21 מיליון דולר) מהמדינה ומציע לו עמלה נדיבה, אם יאפשר לו להפקיד את הכסף בחשבון הבנק שלו. הרמאי טוען כי מקור הכסף בחברות קש של ממשלת ניגריה.

 

גולשים שמביעים עניין ומגיבים למכתב מתבקשים להעביר לרמאי תשלום שמיועד, כביכול, לכיסוי הוצאות שונות כמו עמלות בנקאיות ודמי ניהול בסכומים גבוהים - חלק מהקורבנות הפסידו מאות אלפי דולרים בדרך זו.

 

לפעמים הקורבנות מוזמנים לניגריה ומתארחים אצל הנוכלים, המתחזים לאנשי הבנק המרכזי במדינה. בשלב מאוחר יותר, הרמאי מבשר לקרבן כי התעוררו בעיות, ועליו להעביר כספים נוספים כדי לשלם לעורכי דין, לכסות את עלות המשלוח, לתשלום מסים, ביטוח, רשיונות, או שוחד. לבסוף, נאמר לקורבן כי עליו לחכות למשלוח של הכסף המובטח בדואר. זה, כמובן, אינו מגיע.

 

גולשים רבים נופלים בפח

 

ממשלת ניגריה הקימה צוות חקירה שמרכזו בלונדון, המנסה להילחם בתופעה - אך גולשים רבים עדיין נופלים בפח שטומנים להם הנוכלים. לעתים קרובות, הקורבנות לא מדווחים שרומו מתוך בושה או משום שאינם יודעים לאן לפנות כדי להתלונן.

 

גולשים שנפלו קורבן להונאות הללו הפסידו עשרות אלפי דולרים, וחלקם אף הותקפו, נשדדו ונחטפו תמורת כופר. פעמים רבות, אותם הגולשים אינם מדווחים על ההונאה לרשויות החוק, הן משום שהם חשים בושה על כך שנפלו קורבן לתרמית והן מכיוון שהתכוונו לבצע מעשים בלתי חוקיים.  

 

על פי חוקרי הבולשת, כ-2,600 אמריקאים נפלו קרבן לעוקץ הניגרי ב-2001, 16 מהם דיווחו על הפסדים המסתכמים ב-345,000 דולר. שניים מהם הפסידו 70,000 דולר כל אחד. 13,000 מכתבי תלונה על העוקץ הניגרי מתקבלים במשרדי הבולשת מדי חודש, כמו גם מאה שיחות טלפון מקורבנות או קורבנות פוטנציאלים. על פי ההערכות, הרמאים אוספים מיליוני דולרים בכל שנה בדרך זו. משטרת ישראל מזהירה אף היא מפני העוקץ הניגרי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יסרקו מילות מפתח. אילוסטרציה
מומלצים