שתף קטע נבחר

נתניהו: נגדיל תמיכה בקשישים ונקצץ בסקטור הציבורי

במסיבת עיתונאים להצגת הצעת התקציב לשנה הבאה הודיע שר האוצר כי בשנה הבאה יוקדשו מיליארד שקלים לתמיכה בשכבות החלשות, ובעיקר העלאת הקיצבאות לקשישים והוספת תרופות לסל הבריאות. בצד הגזירות - יקוצצו תוספות השכר המגיעות לעובדי השרות הציבורי ויבוטלו פטורים שונים ממס מהם נהנות קבוצות שונות באוכלוסיה. בתקציב המדינה דורש נתניהו לקצץ 6.4 מיליארד שקל, מזה, 1.5 מיליארד שקל יקוצצו בתקציב הביטחון

בשנה הבאה יקוצצו 6.4 מיליארד שקל מתקציבי הממשלה, יקוצצו תוספות שכר המגיעות לעובדי השרות הציבורי, ויוגדלו התמיכות לקשישים החיים רק על הבטחת הכנסה, לאחר שהקיצבאות שלהם קוצצו בצורה חדה מדי בשנה שעברה.

 

אלה הם עיקרי תוכניתו הכלכלית של שר האוצר, בנימין נתניהו, כפי שהוצגו היום במסיבת עיתונאים שקיים השר בירושלים, לקראת הדיון בממשלה על תקציב 2005. את פירוט הגיזרות הצפויות בתקציב 2005 ראו כאן.

 

"אמרתי שברגע שנוכל נסייע לחלשים שלא יכולים לעבוד. יש לנו אוכלוסיות שאינן יכולות לעבוד ולהן אנחנו צריכים לעזור. בראש ובראשונה לקשישים שחיים רק מהבטחת הכנסה. נוסיף להם תמיכה ב-2005. נגדיל גם את סל התרופות כדי לממן תרופות שמצילות חיים. נבצע בשנה הבאה גם את הרפורמה הגדולה בחינוך והקדשנו לזה תקציב מיוחד".

 

"מדינת ישראל מתקדמת בדרך הנכונה, אבל אנחנו רק בחצי הדרך ומוכרחים להמשיך קדימה בלי להשאיר אף אחד מאחור. לפני שנה וחצי היינו תקועים עמוק בתוך הבוץ. לא יכולנו לגייס אשראי בשווקים הבינלאומיים".

 

"ב-2003 היינו בשלב הראשון - הבלימה. בשלב ב', ב-2004, התחלנו לצאת מהבוץ. בשלב ג', ב-2005, נתחיל לבסס את הצמיחה ונבטיח שהמכונית נוסעת. השנה יהיו 3 מנועים לביסוס הצמיחה - הרפורמות במשק, הגבלת הגידול בהוצאות הממשלה ודבר שלישי - המשך הפחתת נטל המס", הבטיח שר האוצר.

 

"לצידם נעשה צעדים לביסוס חברתי - תוספת תמיכה לקשישים שחיים על הבטחת הכנסה, מפעל הזנה לילדים, רפורמה בחינוך (מיליארד שקל הוקדשו לזה). ניתן תמיכה בשכר דירה לעולים בפריפריה, ניתן תקציבים לחיזוק חברתי של ירושלים ומיגזר המיעוטים. בסך הכל נעניק מיליארד שקל לחיזוק המיגזר החברתי".

 

מנועי הצמיחה - הרפורמה

 

"דבר ראשון - יישום הרפורמה בנמלים. כבר אי אפשר לעצור את זה. אני מקווה שזה ייגמר בהסכמה אבל זה כבר לא משנה. דבר שני - רפורמה בשוק ההון. עובדים על זה ברציפות וזה ייגמר במהלך אוגוסט. מטרתו שהריבית על האוברדראפט תרד והריבית על החיסכון תעלה ומחיר המשכנתא תעלה. מוכרחים להגדיל את התחרותיות בשוק ההון. את הבנקים אנחנו מוציאים להפרטה. את דיסקונט נמכור ואת בנק לאומי נעביר לידי אזרחי המדינה בשווי של כשלושה מיליארד שקל. כל אזרח בוגר יקבל חבילת מניות בבנק לאומי ותתגבש הנהלה חדשה.

 

"ניישם את הרפורמה במשק החשמל ובבתי הזיקוק. גיבשנו רפורמה בתחום ההשקעות הגענו להסכמה ונחוקק את זה בתקציב הקרוב.

ולבסוף רפורמה במקרקעין - יש חצי מיליון בתי אב שגרים בבתים בחכירה. נעביר את הבעלות אליהם כדי שיפסיקו את ההתעסקות עם מינהל מקרקעי ישראל.

 

הגבלת הוצאות הממשלה

 

"התקציב יגדל באחוז אחד בלבד למרות שקצב גידול האוכלוסיה עומד על כ-1.7%. התקציב של 2005 היה אמור לגדול ב-7.6 מיליארד שקל באופן אוטומטי. אבל כדי לעמוד בגידול של אחוז אחד בלבד, מותר לנו לגדול רק ב-2.2 מיליארד שקל ולכן צריך להפחית 5.4 מיליארד שקל כדי לעמוד ביעד הגידול של אחוז אחד. וצריך למצוא משאבים לחיזוק החברתי בגובה של מיליארד שקל, כך שבסך הכל צריך להפחית הוצאות ב-6.4 מיליארד שקל".

 

איך משיגים את זה? הגבלת השכר בסקטור הציבורי, הפחתת תקציב הביטחון, רפורמות בביטוח הלאומי וקיצוץ רוחבי של 4% במשרדי הממשלה כדי לממן את תקציבי החיזוק החברתי.

 

"הסקטור הפרטי קיצץ עמוק יותר בשכר מאשר בסקטור הציבורי. אנחנו מציעים שעלות השכר הציבורי תגדל בשנה הבאה רק ב-2 מיליארד שקל במקום 4 מיליארד שקל כפי שנדרש היה לפי המצב הקיים. זו הצעה בלבד, ואני מקווה שההסתדרות תיתן את ידה לזה", אמר שר האוצר.

 

"הקיצוץ בביטחון - המצב הבטחוני השתפר, האיום על ישראל פחת, ומה שנדרש עתה זו הפחתה של מיליארד וחצי שקל בתקציב הביטחון, ועדיף שזה יבוא מתקציב הביטחון ולא מתקציבי משרדים אחרים.

 

הפחתת נטל המס

 

"הפחתת נטל המס הוא מנוע רב עוצמה לצמיחה. 10 המדינות בעולם עם נטל המס הנמוך ביותר צמחו בשיעור הגבוה ביותר. הבעיה שלנו היא שנטל המס שלנו גבוה מדי - קרוב ל-39% ולכן לא צמחנו מספיק. רוצים לצמוח? חייבים להוריד את המס.

 

"ב-2004 הפחתנו את כל סוגי המסים בכ-8 מיליארד שקל. ב-2005 אנחנו מציעים השלמת רפורמות במס. נבטל עיוותים במערכת המס על ידי ביטול פטורים ששווים 2.5 מיליארד שקל. נטל המס ימשיך לרדת ב-2005 גם אחרי ביטול הפטורים".

 

"חייבים לדחוף את המכונית קדימה"

 

"בתחילת 2003 הבאנו את התוכנית להבראת הכלכלה. המשק אכן חזר לצמוח. רק בשנה האחרונה הצטרפו למעגל העבודה 70 אלף ישראלים. אבל הקרקע עדיין בוצית וחייבים להמשיך לדחוף את המכונית עד שנגיע לקרקע יבשה, וכשנצא לגמרי מהבוץ אני רוצה לוודאש כולם יהיו על המכונית. כדי להמשיך בצמיחת המשק נמשיך להגדיל את הוצאות הממשלה, אבל רק באחוז אחד. זה יאפשר לנו להמשיך להפחית מסים. הפחתת המיסים הוא מנוע טורבו להוצאת הכלכלה מהבוץ. כל שקל פנוי שיש לנו, עדיף שיילך לכיס של האזרח ולא לבירוקרטיה הממשלתית", אמר נתניהו.

 

"אני חייב להדגיש דבר אחד - אי אפשר לעצור. אם אתה עוצר, אתה מתחלק בחזרה וחוזר לשקוע בבוץ. אנחנו באמצע הדרך - אסור להפסיק".

 

תוכנית ההתנתקות מחוץ לתקציב

 

שר האוצר ציין כי ההוצאות הצפויות במסגרת תוכנית ההתנתקות אינן מגולמות במלואן בתקציב 2005 והסביר כי לתוכנית ההתנתקות יש מעמד מיוחד מבחינת האוצר ולמעשה היא תהיה המרכיב היחידי שיוכל להביא לשבירת יעד הגירעון. "כרגע אנחנו לא יודעים מה העלות של תוכנית ההתנתקות ולכן ראשית עלינו לברר כמה התוכנית הזו תעלה, כמה כסף נוכל לגייס וכמה כסף נצטרך לממן. אם לא נוכל לממן את כל החלק, אז זהו יהיה הנושא היחיד שבו נוכל ללכת מעבר ליעד הגירעון, כיוון שזה התחום היחידי שבו ארה"ב תגלה הבנה ותאפשר לנו לפרוץ את מסגרת התקציב", אמר נתניהו.

 

תגובת ההסתדרות 

 

מההסתדרות נמסר בתגובה כי המחזה המצוחצח של נתניהו לא מצליח להסתיר את המצוקה ואת הפילוג שהוא יצר בעם. "נתניהו יצר 2 מדינות : מדינה לעניים ומדינה לעשירים. לא נאפשר להמשיך את הגזרות בחינוך, ברווחה ובבריאות על חשבון פגיעה בעובדי המגזר הציבורי", מגיבים בהסתדרות.   

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בנימין נתניהו. לא נשאיר את החלשים מאחור
צילום: אלכס קולומויסקי
מומלצים