שתף קטע נבחר

בראנץ' ראש השנה

שף רפי אהרונוביץ' ממליץ להגיש מעט בשר בארוחת החג ומציע תפריט לבראנץ' חגיגי לימים שאחרי הזלילה הגדולה

החלוץ המרכזי של מתקפת החגים המתקרבת, הוא ראש השנה - והפעם חברים, הוא מגיע חמוש בסוף שבוע צמוד כך שלפנינו שלושה ימים נטו של סביאה וזלילה. לארח ולהתארח.

 

מי שלא יארח לערב חג, בטוח יארח לברביקיו בשבת, ומי שיצליח להתחמק באלגנטיות משניהם יאלץ להביא כיבוד לאירוח אליו הוא מוזמן. בקיצור, העולם סובב לא רק סביב הכסף אלא בעיקר סביב האוכל.

 

הקשר הפולני

 

כבר מזמן שהוא איבד כל קשר ליהדות פולניה. הכוונה לכל אותם מארחים המסוגלים להרים בהינף יד ארוחה לתפארת

למשפחתם, אבל כאשר מצטרפים שני מוזמנים כל החישובים ושנות הניסיון לא עוזרות. מכינים אוכל לגדוד. לפני שנגיע לעיקר, חשוב שנזכור שארוחות החגים הן כבדות, מרובות מנות לכן המשקל של סך-כל הבשר לסועד  צריך להיות מקסימום 220 גרם, אלא אם כן אנו רוצים שיישאר לנו אוכל עד יום כיפור.

 

בראנץ' - בוקר-צהריים

 

ואחרי שגמרנו לקטר על שפע הארוחות הכבדות, ננסה להזמין את אורחינו למשהו אחר. שילוב של ארוחת בוקר וצהריים, שהגיע אלינו דווקא מהמטבח האמריקני אבל התאקלם פה יפה. הכלל הוא שאין כללים. בארוחה זו של ראש השנה ננסה לשלב אלמנטים קלאסיים של חג (כמו רימונים, דבש ותפוחים) ועל מנת לאזן גם מעט חמוץ ומלוח, אבל בצורה קלילה ורעננה.

 

סלט חמציצים ורימונים ברוטב יוגורט דבש וחרדל

 

לסלט:

1/2 שקית עלי חמציצים (נמכר כמו עלי בייבי) ללא גבעולים קצוצים דק מאוד

2 רימונים מפורקים לגרעינים

6 גבעולי בצל ירוק קצוצים דק

 

לרוטב:

1 גביע יוגורט

1 כף דבש

1 כף סויה

4 כפות שמן זית

 

הכנה:

מערבבים את כל חומרי הרוטב, אם הוא סמיך מדי ניתן לדלל במעט מים פושרים. מערבבים היטב את חומרי הסלט, יוצקים עליו את הרוטב ומגישים.

 

סרדינים ואנשובי שוחים בשמן זית 

 

את הדגים המסורתיים של החג נחליף בדגים כבושים.

 

חומרים:

2 קופסאות סרדינים כבושים בשמן זית

1 צנצנת אנשובי, אותו כנ"ל

2 לימונים כבושים, קטנים, קצוצים דק מאוד

1 בצל סגול ושני גבעולי בצל ירוק, קצוצים אף הם

1 כף שמיר, קצוץ

15 זיתי טסוס (מקומטים מיוון), מגולענים

1/4 כוס שמן זית

1 כפית חומץ בלסמי לבן

מעט פלפל שחור גרוס

 

הכנה:

נפורר את הסרדינים בידיים ואת האנשובי גם כן. נשפוך את כל החומרים לקערה כשאנו משתמשים גם בשמן הזית שהיה בקופסאות השימורים. משאירים למנוחה לחצי שעה מגישים כאשר הסרדינים והאנשובי צפים בשפע שמן זית. לבעלי לחץ דם - זהו מתכון מלוח במיוחד.

 

טונה וצימוקי זיתים

 

גם כאן נשתמש בטונה מקופסה אבל מאיכות משובחת, ונוסיף לה צימוקי זיתים, אותם זיתים ירוקים מגולענים מושרים בשמן זית ותבלינים שישמשו תוספת מבורכת לכל סלט או סתם לנשנוש.

 

חומרים:

2 קופסאות טונה משובחת

2 כפות גדושות צימוקי זיתים

מעט שמן שבו היו מושרים הזיתים

מיץ מלימון אחד

מעט פלפל שחור

 

הכנה:

הכי פשוט שיש. מערבבים בזהירות, מפלפלים מעט ומקשטים בזרזיף של שמנת חמוצה.

 

סלט ירוק, כתום ואדום

 

בלי סלט אחד ירוק אי אפשר. הרעיון פה הוא להוסיף לכל מיני סוגי חסות גרגרי רימונים, קוביות מנגו ולהגיש רוטב על בסיס רימונים.

 

לרוטב:

1/3 כוס תרכיז רימונים

1/3 כוס חומץ בן יין

1/2 כוס שמן זית

מספר טיפות שמן שומשום

1 כף סויה

1/3 כוס מי ברז

מעט מלח ופלפל שחור

 

הכנה:

מערבבים היטב ואם הרוטב חמוץ מדי אז כמובן שנוסיף מעט דבש. את הסלט הזה ניתן לשדרג בקוביות של גבינה צפתית ובשקדים מקולפים וקלויים.

 

ירקות קלויים, ביצים וגבינות עזים 

 

הגיע הזמן לדאוג למנה מרכזית חמה. זו יכולה להיות פשטידה, מאפה או חביתות אישיות, אבל זו הבחירה שלנו לארוחה.

 

חומרים:

6 ביצים טרופות יחד עם 1/4 כוס חלב

5 פלפלים אדומים קלויים ומקולפים (כמו שאתם יודעים: קולים, מכניסים לשקית ניילון, מחכים 20 דקות וקולפים)

4 עגבניות קלויות, אותו כנ"ל

1 בצל קצוץ

1/2 כוס שמן זית וחצי חבילת חמאה (פעם אחת בשנה אני לא חוסך קלוריות עליכם)

300 גרם גבינות עיזים קשות מגורדות

מלח ומעט פלפל

 

הכנה:

ממיסים במחבת רחבה את החמאה בתוך שמן הזית, מוסיפים את הפלפלים הקלויים והעגבניות אחרי שקצצנו אותם לחתיכות. לאחר מספר דקות מוסיפים את הביצים, מפזרים את הגבינה, מנמיכים את הלהבה ומכסים לכ-10 דקות, או לחילופין מעבירים את המחבת לתנור בעל חום עליון.

 

שתייה

 

הכי מתאים לדעתי להגיש בארוחה כזו גרסה חגיגית של קיר-רויאל, כלומר שמפניה (טוב, יכול להיות גם יין נתזים), מעט גרנדין (סירופ רימונים) והרבה גרגירי רימון.

 

ולשתייה קלה הייתי סוחט לימונים טריים, מוסיף סוכר או דבש, מוסיף גרגרי רימון, עלי נענע קצוצים וקוביות קרח.

 

קינוח

 

לקינוח הייתי מכין פנקייקים קטנים ועליהם מגיש תפוח עץ חמוץ מגורד בפומפייה גסה, ועליו יוצק דבש וכף שמנת חמוצה.

 

נראה לי שארוחת בוקר מאוחרת, המבוססת לפחות בחלקה על הרעיונות הללו תהווה נקודת זינוק מצויינת לשנה קולינרית טובה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ג'ו קוט
שילוב של ארוחת בוקר וצהריים שהגיע אלינו דווקא מהמטבח האמריקאי אבל התאקלם פה יפה
צילום: ג'ו קוט
מומלצים