שתף קטע נבחר

עקיבא מוזס, מנכ"ל כי"ל

התכונן בזמן ליציאה מהמשבר

עקיבא מוזס (57) החל לעבוד בחברת כימיקלים לישראל (כי"ל) לפני 30 שנה. הוא שרד גלגולים רבים: החל מחברה שנמצאת בבעלות המדינה, דרך שאול אייזנברג ועד לאחים עופר, שמינו אותו למנכל. השנה העמיד לעצמו רף גבוה ומחייב, כשהכריז בחודש מארס כי כי"ל עומדת בפניו השנה הטובה ביותר בולדותיה. הצהרה שכזו מעוררת ציפיות גבוהות, אך נראה כי מוזס יעמוד בהן היטב: אם ב-2003 חצתה כי"ל לראשונה את רף 2 מיליארד הדולר במכירות ורשמה רווח שנתי של 103 מיליון דולר, רק במחצית הראשונה של 2004 היא כבר הספיקה לרשום רווח של 106.9 מיליון דולר.

 

מוזס ייזכר כמי שהוביל את תהליך ההתייעלות בחברה, תהליך שהתבטא קודם כל במיזוג חברות-בנות. כך, למשל, מוזגו רותם אמפרט לתוך מפעלי ים המלח. הסינרגיה בפעילות הביאה עמה התייעלות בכוח-האדם. בחמש השנים שמוזס מכהן בתפקידו ירד מספר העובדים בכי"ל בכ-20%, למרות העלייה במכירות. זו היתה מהפכה שקטה יחסית, למרות שמולו עמד אחד הוועדים החזקים ביותר במשק הישראלי. הוא לא נכנס לעימותים. הוא עשה את הכל בשקט, בחוכמה, וידע להתקפל כשצריך, אומר אנליסט המסקר את החברה.

 

מוזס תמיד ידע איפה הגבול ומתי אסור לחצות אותו. הכל נעשה בדרכי נעם, אבל בסופו של דבר הוא יודע להשיג את המטרות שלו.

 

בשנים האחרונות סבל שוק הדשנים, בו פועלת כי"ל, משפל והמחירים ירדו בצורה ניכרת והמשבר בשוק ההון תרם גם הוא לירידה ברווחי כי"ל. מוזס השכיל לבנות את החברה בשנים הקשות, כדי שתהיה מוכנה לקראת היציאה מהמשבר העולמי. היציאה הזו באה ב-2003.

 

ב-98' וב-2001, כשמחירי האשלג היו בשפל של 90 דולר לטון (כיום הם עומדים על 140 דולר לטון), רכשה כי"ל שני מכרות אשלג גדולים בבריטניה (קליבלנד פוטאש) ובספרד (אייבר פוטאש), תמורת כ-200 מיליון דולר. כיום מעריכים אנליסטים את שווי שני המכרות בפי ארבע-חמש. ב-2003, כשמחירי האשלג החלו לעלות, עלה גם שיעור הרווח הגולמי של החברה בצורה ניכרת.

 

כי"ל מוכרת כיום 11% מהדשנים בעולם, וכ-33% מהברום האלמנטרי (בסיסי). שיעורי הרווחיות שלה נמצאים במקום השלישי בתחומה בעולם. לחברה יש עדיין לאן לגדול: מלאי הגרעינים העולמי, ממנו מייצרים דשנים, ממשיך להיות נמוך בגלל העלייה בצריכה. כיום מוזס שם את הדגש על המכירות בסין ובהודו, השוק הצומח ביותר בעולם.

 

האתגרים העומדים בפניו: רמת השיא הנוכחית של מחירי האשלג לא תישמר לנצח. המחזוריות הטבעית תביא עמה ירידת מחירים, ועל כי"ל להיערך ליום שבו זה יקרה כדי לנסות ולהמשיך לשמור על רמת צמיחה טובה. לעומת זאת, נראה שמחירי הברום עומדים בפני זינוק, ואם כי"ל תשכיל להיערך בהתאם הן יוכלו לחפות על ירידת המחירים באשלג. כי"ל תצא להנפקה בארהב בתחילת 2005, והנפקה מוצלחת תוכל להביא עמה אפשרויות חדשות.

 

5 דברים שלא ידעתם על מוזס: הוא יו"ר העמותה של ידידי בי"ח סורוקה; במקור הוא מחיפה, ועם קבלת העובדה במפעל הפוספטים, לפני 30 שנה, עבר להתגורר בנגב; הוא נשאר אוהד שרוף של מכבי חיפה, והצבעים השולטים במפעלים ברותם ואמפרט הם ירוק-לבן; הוא מגדיר את עצמו וורקוהוליק; כיום הוא מתגורר בראשון-לציון.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מוזס. הוביל את תהליך ההתייעלות
מומלצים