שתף קטע נבחר

"סגירת המכללות תיצור שתי מדינות"

ב-ynet פורסם כי ועדת דברת תמליץ על סגירה של מחצית המכללות המסובסדות. הסטודנטים הגיבו בזעם, וגם בכנסת לא אהבו את הרעיון. פינס: "הפערים יעמיקו, יווצרו כאן שתי מדינות". כבל: "למה שלא תסגרו קודם את אוניברסיטת תל-אביב?" שריד: "המכללות הן המפעל החשוב ביותר שקם בעשור האחרון, חברי הוועדה לא יודעים היכן הם חיים"

סערה בעקבות הפרסום ב-ynet, לפיו ועדת דברת נוטה להמליץ, בדו"ח המסכם שתגיש בחודש הבא, לבטל מחצית מהמכללות המסובסדות ברחבי הארץ. באותה קבוצת מכללות מופיעים, אמנם, מוסדות מוכרים, כמו מכללת ספיר, שנקר ובצלאל, אולם איום הסגירה אינו מיוחס דווקא אליהם - ונראה שהכוונה למוסדות מוכרים פחות.

 

גורמים בכירים שמצויים בפרטי הדו"ח, ובכללם אישים מתוך הוועדה, אישרו גם הבוקר (יום ג') בשיחות עם ynet את הפרטים שפורסמו, זאת למרות ניסיונות ההכחשה שיצאו באופן רשמי מהוועדה.

 

בעקבות הפרסום תקף שר החינוך לשעבר, ח"כ יוסי שריד (יחד), את הוועדה: "אם אכן מתכננים לסגור מכללות גדולות, כי אז נגיע בעל כורחינו למסקנה שחברי הוועדה פשוט לא יודעים איפה הם חיים".

 

"המכללות הן אולי המפעל החינוכי הכי חשוב שקם בישראל בעשר השנים האחרונות, ואם ועדת דברת באמת שוקלת להרוס אותו - כי אז חבל שוועדת דברת באה לעולם. שכרה כבר יוצא בהפסדה", הוסיף שריד.

 

גם ח"כ אופיר פינס (עבודה) הצטרף לביקורת: "סגירת מכללות תמנע מרבים השכלה אקדמית ותיצור שתי מדינות ישראל לשתי החברות".

 

"הסגירה תביא לייקור שכר הלימוד במכללות, להגדלת התחרות בקבלה לאוניברסיטאות ולהקטנת מספר הסטודנטים בארץ", הזהיר פינס. "כל פגיעה בהשכלה הגבוהה היום, פירושה גידול בעוני והעמקת הפערים בחברה הישראלית – פערים שממילא הם מהגבוהים בעולם".

 

ח"כ איתן כבל (עבודה) הצטרף אף הוא למבקרים: "זו החלטה חצופה, אשר מי שייפגע ממנה הן בראש ובראשונה האוכלוסיות החלשות. מדוע שלא יורו על סגירת אוניברסיטת תל-אביב, שגם היא התחילה כשלוחה של האוניברסיטה העברית? מדוע שלא ימליצו גם לסגור את האוניברסיטאות אליהן מוזרמים התקציבים הגבוהים ביותר? אני מציע לחכמים שמעלים הצעות מעין אלה שישברו את הראש ויהגו הצעות טובות יותר". 

 

הסטודנטים: "חדשות מצערות"

 

גם ראשי הסטודנטים לא אהבו, בלשון המעטה, את הרעיון לסגור מכללות רבות ברחבי הארץ. יו"ר ההתאחדות, אסף שגב, אמר כי מדובר ב"חדשות מצערות". 

 

"אנו מצפים מאנשי משרד החינוך להבין כי השכלה לאזרחי המדינה הנה חובתה של המדינה, ולא מותרות", אמר שגב. "כל פגיעה בהשכלה פירושה החד-משמעי הינו עליה בכמות המובטלים, וכתוצאה מכך החלשת החברה כולה. לא יתכן שהשיקול הכלכלי קצר הטווח יוביל את אנשי משרד החינוך, ולא שום שיקול חברתי לטווח הרחוק.

  

"סגירת המכללות המתוקצבות על ידי הממשלה תביא לנשירת הסטודנטים שאינם מסוגלים לממן לעצמם מכללות פרטיות ויקרות, ובמקביל תקשיח את תנאי הקבלה לאוניברסיטאות. אלה וגם אלה, פירושם צמצום מספר רוכשי ההשכלה בישראל, ואין ולא תהיה לאנשי משרד החינוך שום לגיטימציה מוסרית לעשות זאת", מסכם יו"ר התאחדות הסטודנטים.

 

גל דאי, סטודנט במכללת עמק יזרעאל ויו"ר ארגון הסטודנטים הנבחר שם, ציין כי "רעיון הפחתת מספר המכללות בארץ גובל בחוסר הבנה בסיסי של ערכה וחשיבותה של ההשכלה הגבוהה במדינה. קיצוץ שכזה סוגר את דלתות ההשכלה הגבוהה לרבים ומוביל לחוסר שיוויון הזדמנויות ברור והרסני. המלצות אלו משרתות אינטרסים מובהקים של בעלי המאה שלצערנו הם גם בעלי הדעה".


פורסם לראשונה 14/12/2004 11:22

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: תומריקו
איפה הם חיים? שריד
צילום: תומריקו
צילום: אתר הכנסת
שתי מדינות. פינס
צילום: אתר הכנסת
צילום: גבי מנשה
המלצות חדשות. שלמה דברת
צילום: גבי מנשה
מומלצים