שתף קטע נבחר

זוהר קוטב עז נצפה על פני שבתאי

תופעת ה"אורורה" (זוהר הקוטב) נצפתה על פני שבתאי בעקבות פעילות אלימה בשמש. החלקיקים הטעונים המגיעים לאטמוספירה מן החלל נעים בהשפעת השדה אל הקטבים, שם הם פוגעים בחלקיקי האטמוספירה ומעוררים אותם לפלוט קרינה

זוהר הקוטב, או בשמו האחר "הזוהר הצפוני", מופיע כאשר חלקיקים טעונים (בעיקר מן השמש, "רוח השמש") חודרים לשדה המגנטי של כדור הארץ. קווי השדה המגנטי מצטופפים בסמוך לקטבים, ופירוש הדבר הוא כי השדה שם חזק במיוחד.

 

החלקיקים הטעונים המגיעים לאטמוספירה מן החלל, ובעיקר מן השמש, נעים בהשפעת השדה אל הקטבים שם הם פוגעים בחלקיקי האטמוספירה ומעוררים אותם לפלוט קרינה. כך נוצרים ה”וילונות” הזוהרים המרפרפים בשמי הקוטב. פעילות מוגברת על פני השמש גורמת לפליטת חלקיקים רבים ומהירים מן הרגיל, ויוצרת זוהר קוטב חזק ומרשים.

 

בחודש נובמבר של שנת 2000, שורה של אירועים אלימים על פני השמש גרמה להתגברות "רוח השמש". חזית הלם, בה נפגשים החלקיקים המהירים, שמהירותם מגיעה לאלפי קמ"ש, עם חלקיקים איטיים מהם שנפלטו קודם לכן, החלה מתקדמת בחלל.

 

 

 

כעבור יומיים הגיעה החזית לכדה"א, וגרמה לסוּפה גיאומגנטית קצרה, המתאפיינת בזוהר קוטב מוגבר אשר מתפשט גם לקווי רוחב רחוקים יחסית מן הקטבים. אחת ההשפעות של רוח שמש חזקה היא עיוות צורתו של השדה המגנטי של כדה"א, אשר משנה את האופן שבו מוסטים חלקיקים בהשפעת השדה.

 

בתחילת דצמבר 2000 צפו רנה פראנג'ה (Prangé) ועמיתים בצרפת ובארה"ב בזוהר קוטב יוצא דופן בעוצמתו על פני הפלנטה שבתאי. החוקרים השתמשו בטלסקופ החלל האבּל, כדי לצפות בכוכב הלכת בתחום האולטרה-סגול. נראה היה כי התפרצות זוהר הקוטב על פני שבתאי קשורה לפעילות השמש אשר הביאה לסופה גיאומגנטית על פני הארץ זמן-מה קודם לכן, בתחילת נובמבר.

 

המדענים הניחו כי התפרצות רוח השמש היתה אמורה להגיע לכוכב הלכת צדק בטרם הגיעה לשבתאי, ואף חישבו את המועד המשוער שבו היתה חזית ההלם אמורה להגיע לצדק – דבר אשר אושר על ידי החללית "קסיני" אשר שהתה באותה עת סמוך לצדק. השמש ושלושת כוכבי הלכת הללו היו באותה עת על קו ישר כמעט.

 

הסופה שהתרחשה על פני שבתאי היתה בעלת מאפיינים שונים במקצת ביחס לסופות דומות על פני הארץ. לדוגמה, הסופה בשבתאי לא התפשטה בהרבה מעבר לקטבים, בעוד שבכדה"א נוטה זוהר הקוטב להופיע גם בקווי רוחב רחוקים יותר. נקודת הדמיון המרכזית היא במנגנון הבסיסי ובעצם קיומו של הקשר בין שינויים ברוח השמש ושינויים בעוצמת זוהר הקוטב.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כוכב לכת שבתאי
צילום: נאס"א
מומלצים