שתף קטע נבחר

גאדג'ט חדש של צה"ל: מחשב כף-יד לחיסול מבוקשים

חברת אלישרא חושפת את פיתוחה האחרון בתערוכת מפקדת זרוע היבשה של צה"ל: המחשב הלביש הראשון של צה"ל

חיילי צה"ל הנלחמים בשטח יוכלו להיעזר בקרוב במחשב בגודל שעון יד לאיתור מבוקשים וחיסולם. זאת, באמצעות גאדג'ט חדש הקרוי V-RAMBO, אשר נחשף היום (ג') לראשונה בתערוכת מפקדת זרוע היבשה של צה"ל בגני התערוכה בתל אביב.

 

אלישרא, חברת הבת של קונצרן כור ושל התעשייה האווירית, פיתחה את הטכנולוגיה בעזרת שתי החטיבות שלה - תדיראן מערכות ותדיראן ספקטרלינק, הגאדג'ט החדש הוא בעצם מחשב לביש עם מסך וידאו אותו ניתן לענוד על הזרוע כמו שעון.

 

הגאדג'ט החדש מורכב מצג LCD TFT צבעוני, התומך באבחנה של 65 אלף צבעים. המסך, בגודל שלושה אינץ' ובמשקל של גרמים אחדים, נצמד ליד באמצעות רצועת ולקרו (Velcro - חומר זיפי נצמד המשמש כתחליף לרוכסנים וכפתורים). אל המסך חוברו. אל המסך חיברו אנטנה ורצועה כשל שעון לקשירה על היד. חלק נוסף - מקלט קטן בגודל של קופסת סיגריות גדולה - נמצא בתוך נרתיק וניתן לנשיאה על אפוד.

 

המחשב תומך בהצגת תמונות המתקבלות בזמן אמת מהשטח ממטוסים זעירים ללא טייס (מזל"ט) או מל"ט. התמונות מתחלפות בקצב מהיר יחסית של 30 פריימים לשנייה (מהירות דומה לזו של שידורי הטלוויזיה), כך שהחיילים בשטח יכולים לקבל עדכון אל המארב המוסווה זאת מבלי שיצטרכו לצאת ממנו.

 

איך זה פועל

 

התמונות נקלטות ממטוס ללא טייס (מל"ט) או מטוס זעיר ללא טייס (מזל"ט) אשר טסים באיזור מוגדר או מכל נקודת תצפית אסטרטגית. התמונות מוצפנות ומועברות למקלט הנישא על גב החייל, אשר מעביר את השידורים החיים אל המסך.

 

צה"ל משתמש בטכנולוגיה דומה למתקפות ולחיסולים ממוקדים, אך המסך היה גדול יותר (כחמישה אינץ') ושולב בתוך טנקים, כלי רכב ממוגנים מסוקי תקיפה ומטוסים. בעזרת הטכנולוגיה הזו, הטייס או הטנקיסט ידע לזהות את מטרותיו ולפגוע בהם בשניות.

 

למעשה, הצבא נהג להשתמש בטכניקות דומות כבר בתחילת שנות ה-80. "בעבר הצבא היה שולח את התמונות המגיעות מן המל"ט אל תחנת שידור יבשתית אשר פענחה את התצלומים ושלחה אותם אל הכוחות בשדה. וזה ארך הרבה זמן" מסביר נתי כתרן סמנכ"ל שיווק ומכירות באלישרא.

 

"בעזרת ה-V-RAMBO, ניתן לשתף גם את החייל שנמצא בשטח. כשהתמונות משודרות, כולם יכולים לראות אותן גם החייל גם הטנקיסט וגם המסוק. הרעיון הוא הפצת תמונת הקרב לכל המשתתפים בו זמנית. כלומר, מודיעין בזמן אמת".

 

כמו בסרטים

 

כלי המלחמה אדירי הכוח נראים כיום כשייכים לתקופה אחרת. נכון שהצבאות ימשיכו להצטייד בכלי משחית גם במלחמות עתידיות, אבל מה שמעסיק כיום את הצבאות הוא מה שקרוי 'מלחמה בעצימות נמוכה', או מלחמה אורבנית.

 

רוב המלחמות בשנים האחרונות מתקיימות באזורים עירוניים. בקרבות לוקחים חלק, מצד אחד, כוחות סדירים ומהצד השני קבוצות חמושות, או טרוריסטים בשפה בסיסית יותר. לצורך המלחמות הקטנות הללו פותחו בעולם כולו וגם בישראל, שיטות ואמצעים שנועדו "להרוג את הזבוב על הקיר" בלי לגרום להרג מסיבי של אזרחים באיזור הפעילות הצבאית. אבל בכנס ובתערוכה שיתקיימו השבוע הדגש יהיה דווקא על המודיעין.

 

ישראל פיתחה שורה של אמצעים מתוחכמים לאיסוף מודיעין, המספקים לכוחות הלוחמים נתונים בזמן-אמת על כל פעילות של האויב. בתערוכה יוצגו מערכות שהן הסבה של מערכות מודיעין צבאיות. 

 

לחימה בתוך עיר קשה מאוד, גם בשל הצורך לראות מה קורה מעבר לבניין או בקצה של סמטה צרה. לצורך כך מתחרות ביניהן התעשיות הביטחוניות הישראליות על פיתוח אמצעי תצפית מיוחדים.

 

"אנחנו מגשימים את מה שהוצג לפני שנים בסרטי המדע הבדיוני", קובע יצחק בני, מנכ"ל קבוצת תדיראן מערכות אלקטרוניות ותדיראן ספקטרלינק של חברת אלישרא. "מערכת התקשורת הזו צמצמה עד מאוד את כמות הזמן שהייתה דרושה לפגוע במטרות מחבלים. בעבר זה היה עניין של דקות משהו כמו 10 או 12 דקות כיום זה עניין של שניות".

 

"אם מחבל רק יוציא את הראש להציץ, החייל יוכל לעשות את מה שצריך לעשות" הוסיף כתרן.

 

בצה"ל סירבו להגיב על הטכנולוגיה החדשה, אך מקורות ביטחוניים הודו כי יכולת התקיפה האווירית השתפרה יחסית לתחילת האינתיפאדה והגיעה לנקודה בה המטרות המיועדות לסיכול ממוקד אינן מספיקות אפילו לברוח.

 

לפני כחודש, הסכימה מדינת ישראל לעצור את הסיכולים הממוקדים תחת הסכם הפסקת אש בלתי פורמלית עליה הכריזו אריאל שרון ואבו עבאס, בפסגת שארם במצרים. אך לאחר פיגוע ההתאבדות לפני כשבועיים בתל אביב, בו נרצחו חמישה אזרחים, בצה"ל לא פוסלים אפשרות לחדש את משימות הסיכולים הממוקדים.

 

פחות נפגעים

  

המידע הזורם בזמן אמת אפשר לישראל להילחם בטרור ולחדד את התקיפות האוויריות. במשך יותר מארבע שנים בהם נלחם צה"ל בפלסטינים, הצליח למקד את הסיכולים ולמנוע עשרות פיגועי טרור.

 

המערכת הזו מסוגלת להפחית באופן משמעותי את כמות הנפגעים בקרב, "זאת, מאחר והכוחות הנמצאים בשטח יכולים להביט מעבר לפינה ומעבר להר". אמר בני.

 

ישראל נלחמת בחסרי הגנה

 

"אף אחד לא מפקפק ביכולת של ישראל לייצר כלי נשק כאלה",

הגיבה חברת המועצה המחוקקת הפלסטינית, חנן עשראווי, "אך האם זו רמת התחכום שזקוק הצבא בכדי להילחם באזרחים חסרי הגנה? זה נראה כמו עוד מקרה של הריגת יתר"

 

אך בני טוען כי המידע המודיעיני שמתקבל באמצעות הטכנולוגיה גם יסייע בצמצום הפגיעה באוכלוסיה האזרחית הצפופה, המרוכזת במחנות פליטים, בהם קורות לעיתים קרובות התנגשויות בין מחבלים לכוחות הביטחון.

 

המשימה: נטרול סלולר

 

מערכות קשר כמו טלפונים סלולריים משמשות את המחבלים, לא רק לתיאום הפעילות שלהם, אלא גם להפעלת מטעני נפץ. לפני כמה ימים חשפה חברת אלישרא מערכת מתקדמת שהצילה חיי חיילים ואזרחים רבים לאורך הגבולות ובאתרי פיגועים. המערכת מנטרלת מטעני חבלה שאותם מפעילים מרחוק בעזרת גלי רדיו.

 

את המערכות פיתחה אלישרא על בסיס דרישות מערכת הביטחון וזירת הלחימה המשתנה. אלישרא מייצרת כמה דגמים של המערכת, חלקם נישאים על כלי רכב ואחרים על מטוסים. לחבלני המשטרה יש דגם של המערכת שאותו התקינו בתוך מזוודה. כאשר החבלן מגיע לאיזור שבו אירע פיגוע, הוא מפעיל את המערכת המונעת כל אפשרות להפעלה משנית של מטענים נוספים, המכוונים לפגוע בכוחות ההצלה ובסקרנים.

 

מי שהטלפון הסלולרי שלו לא פעל באזור של פיגוע, יבין עתה מה גרם לכך. המערכת משתקת כל שידור מכל סוג שהוא, כך שלא ניתן להפעיל מטעני חבלה בעזרת טלפונים סלולריים, משדרים או אפילו שלט רחוק רגיל. הרשתות הסלולריות מקלות מאוד על מחבלים, אבל הן גם נקודת תורפה. הטכנולוגיה החדישה שתוצג בתערוכה מאפשרת גם מעקב אלקטרוני.

 

כל שימוש במכשיר קשר או בטלפון סלולרי נקלט על-ידי מערכות לעיבוד מודיעין קשר. המידע מאפשר לא רק האזנה לשיחות, אלא איכון מדוייק של המשתמשים במכשירי הקשר או הטלפון הסלולרי.

 

לראות מעבר לגבעה

  

נוסף על כך, חברת תדיראן תציג בתערוכה מערכת חדשה הדומה למשחק וידיאו וג'ויסטיק אשר בעזרתם ניתן לשלוט בכלי רכב בלתי מאויש ומצלמות אשר מובנות עליו. 

 

גם התעשייה האווירית, יצרנית מובילה של מל"טים גדולים, תציג בתערוכה מזל"טים קטנים לשימוש "עירוני" ה-"בירד איי" וה"איי-ויו" המאפשרים ליחידה ללוחמה בטרור לראות הכל. בתעשייה הצבאית זיהו בלוחמה בעצימות נמוכה תחום עיסקי עם פוטנציאל גדול.

 

אחת התוצאות שניתן לספר עליהן היא מערכת שתהפוך רובה אישי של כל חייל או לוחם יחידת ימ"מ לבסיס לירי נגד אוייב מסתתר. מערכת "רפאים" (רימון פיצוץ אוויר מתקדם), מספקת לחייל הבודד יכולת לירות רימון מיוחד עם רובה הסער ולפגוע במטרות שבדרך כלל אי אפשר לפגוע בהן בנשק אישי. המערכת שפותחה בתע"ש מאפשרת לירות, באמצעות הרובה האישי, רימון מיוחד שמתפוצץ באוויר.

 

החייל יכול לקבוע מתי בדיוק יתפוצץ הרימון, כך שהפגיעה באויב המסתתר תהיה הקטלנית ביותר. יכולת כזו יש כיום לטנקים, אולם הרימון לא יתפוצץ רק באוויר מעל למטרה. ניתן יהיה לכוון אותו כך שיתפוצץ באמצעות מנגנון השהייה משוכלל. המחבלים מסתתרים בתוך מבנה? יורים רימון החודר למבנה דרך חלון ואז מתפוצץ. ד"ר אודי גנני, מנכ"ל התע"ש מגלה שמערכת רפאים תכנס לשימוש ראשוני בצה"ל בזמן הקרוב ביותר.

 

גם רפא"ל תחשוף בתערוכה מתקן מיוחד, המאפשר לחייל הלוחם לראות מה קורה "מעבר לגבעה" באמצעות ירי פשוט מרובה הסער שלו. את המתקן המיוחד יורים מרובה אמ-16 והוא משדר צילומים של השטח במשך שמונה השניות שבהן הוא נמצא באוויר. "זבוב האש" הוא מתקן קטן השוקל 145 גרם בסך הכל.

 

החייל הלוחם נושא כמה כאלה בחגור שלו. כאשר מתעורר צורך לראות מה קורה מעבר לגבעה או בניין, משחילים את ה"זבוב" לתוך מטול הרימונים הסטנדרטי המצוי מתחת לקנה רובה האמ-16. החייל יורה את המתקן וזה עף למרחק של כ-600 מטר כאשר שתי מצלמות המצויות בו מעבירות למחשב כף יד את צילומי השטח.

 

סוכנות איי פי תרמה לידיעה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ג'ויסטיק לשליטה ברכב בלתי מאויש
איוש הרכב מרחוק
מומלצים