שתף קטע נבחר

הצעת חוק: לאסור מכירת מזון משמין ומזיק במיוחד

הכנסת מתגייסת למאבק בהשמנת ילדינו, ושתי הצעות חוק בנושא מחכות לאישור. האחת תגביל את שידורי הפרסומות בטלוויזיה למזון המשמין והמזיק במיוחד לשעות מאוחרות, השניה תאסור מכירת מוצרים שהופכים את הדור הצעיר של ישראל למקום שלישי ברשימת המדינות השמנות בעולם. על הכוונת: חטיפים, מרגרינות שונות, דגני בוקר מסוימים ומרקי אינסטנט מוקרמים

במסגרת המאבק הלאומי בתופעת השמנת היתר בילדים מציעה נציבות הדורות הבאים של הכנסת שורה של צעדים חקיקתיים והסברתיים, אשר נועדה לצמצם את צריכת המזון המשמין והמזיק ואת צמצום השימוש בשומנים מזיקים עד למינימום המקובל במדינות העולם המערבי. כך עולה מדיון שהתקיים השבוע בכנסת בהשתתפות אנשי הנציגות ונציגי קופות החולים ומשרד הבריאות.

 

בדיון הועלו שתי הצעות חוק חדשות, המגבילות את השימוש בשומנים מסוכנים מחד ואת הפרסום המסחרי של מוצרי מזון שונים מאידך. אחת ההצעות, שהוגשה כבר לקריאה ראשונה בכנסת על-ידי חברי הכנסת רומן ברונפמן ויולי תמיר, מבקשת להגביל את שידורי הפרסומת בטלוויזיה של מוצרי מזון 'מהיר' המכילים שומנים רבים ומהווים סכנה לבריאותם של ילדים. הצעה זו מדברת על הקמת ועדה מקצועית מיוחדת, אשר תגדיר מהו מזון 'מסוכן' על-פי קריטריונים מקובלים ובהם: היותו של המזון או המשקה עתיר בשומן, סוכר, מלח, צבעי מאכל וחומרים משמרים, או היותו של המזון או המשקה מזוהה בציבור כבעל אופי של "מזון מהיר" או היותו מכיל שוקולד, מצופה שוקולד, מכיל ממתיק מלאכותי ומשקאות קלים תוססים. לגבי מוצרים אלה יוגבל הפרסום לשעה תשע בערב ואילך וכן לא ייעשה בפרסומת שימוש בסלבריטאים שונים וכן תלווה הפרסומת בהודעה קולית או חזותית , לפיה "צריכה מוגברת של מוצר זה – פוגעת בבריאות".

 

הצעת החוק השניה שהוצגה בדיון תועלה לאחר פגרת הכנסת לקריאה ראשונה על-ידי חברי הכנסת איתן כבל ולאה נס. על-פי ההצעה, יוגבל השימוש בחומצות 'טראנס' במוצרי מזון שונים המיועדים בעיקר לילדים וכן יופיע פירוט ספיציפי של אחוז שומני חומצות הטראנס במוצר. חומצות הטראנס הן חומצות שומניות שהוספו להן מולקולות מימן הגורמות לגבישיות של השומן והופכות אותו מנוזלי למוצק. שימוש נרחב בו נעשה כמעט בכל מוצר מזון פופולרי ומעובד, במיוחד בחטיפים שונים המיועדים לילדים. למרות שחומצות אלו עשויות משומן בלתי רווי, הנחשב לפחות מסוכן מהשומן הרווי, מחקרים רבים שבוצעו ופורסמו ברחבי העולם יודעים להתייחס לחומצות אלו כגורמי סיכון משמעותיים לבריאותם של הצרכנים וכאחראים על השמנה ומגבירי חשש לסוכרת.

 

על-פי הצעת החוק, הכמות המקסימאלית בחומצות טראנס אשר תורשה בכל מוצר לא תעלה על 2%. כמות זו מקובלת במרבית מדינות אירופה ככמות המירבית המותרת. מעבר לה, ישנו חשש לגרימת סיכון מתמשך לבריאותו של הילד.

 

ילדים ישראלים: מהשמנים בעולם

 

"יותר ממיליארד מבוגרים ברחבי העולם סובלים מבעיית עודף משקל ומהם לפחות 300 מיליון מבוגרים סובלים מהשמנת יתר. התופעה נחשבת כמגיפה גם בקרב ילדים במקומות רבים בעולם והיא נמצאת במגמת עליה מתמדת", נאמר בהצעת החוק. "ממחקר אשר בחן את שיעורי ההשמנה והשמנת היתר בקרב מתבגרים ב- 15 מדינות מתועשות בעולם עולה כי הילדים הישראלים הם מהשמנים בעולם ומדורגים במקום השלישי בדירוג ההשמנה של מדינות המערב, אחרי ארה"ב ויוון".

 

עוד מצוין בהצעת החוק, כי "הגורם העיקרי להשמנת יתר הנו תזונה לא מאוזנת, לצד פעילות גופנית לא מספקת. תזונה לא מאוזנת מתבטאת בצריכת קלוריות מוגברת הנגרמת בראש ובראשונה בשל צריכת מזון קנוי עתיר שומן ומשקאות תוססים עתירי סוכר וקלוריות. ההערכה הרווחת בעולם המערבי היא כי אם לא תינקט פעולה כלשהיא לשינוי המצב- בתוך 20 שנה יגדלו בכ- 30% שיעורי התמותה בעולם מההשמנה ומהמחלות הנלוות לה- כך שמספר מקרי המוות יעלה מ- 3 מיליוני איש ל- 5 מיליונים מדי שנה".

 

עלות הטיפול בהשמנה: 10 מיליארד שקל בשנה

 

להערכת הגורמים המקצועיים, השמנה בילדות מהווה גורם סיכון מובהק להשמנה בגיל מבוגר והשמנת יתר תורמת באופן ישיר לתמותה מוקדמת לצד לסיכוי לחלות במחלות רבות ובהן התקפי לב ומחלות לב, סוכרת, יתר לחץ דם, בעיות נשימה, מחלות שלפוחית השתן, אוסטיאופורוזיס, סוגים שונים של סרטן, נכות פיזית.

 

כן עולה, כי עלות הטיפול במחלת ההשמנה למשק בישראל נאמדת בכ-10 מיליארד שקלים בשנה.

 

"יצרני המזון בכל העולם מבינים היום את הצורך בשינוי ההרכב התזונתי של המזון. במשך שנים הם ניסו להאבק בארגון הבריאות העולמי במאבקו בצמצום צריכת השומן ונכשלו. עם הזמן הם למדו שחייבים לשתף פעולה עם המגמה וללכת לקראת האזרחים ולא נגדם", אמר ל-ynet דר' שי פינטוב ראש תחום הבריאות בנציבות הדורות הבאים בכנסת. "גם יצרני המזון בארץ יפנימו זאת לבסוף וימצאו אלטרנטיבות לחומצות הטראנס", הוסיף.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
ילדים ואוכל. הכנסת תשליט סדר
צילום: איי פי
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים