שתף קטע נבחר

10 נעצרו בהפגנת 1 במאי בתל-אביב

צעירים מקבוצות אנרכיסטים וקומוניסטים התעמתו עם בני נוער וצעירים אחרים מהנוער העובד והלומד ומהשומר הצעיר. לטענת המשטרה, "האנרכיסטים תקפו שוטרים, וניסו להצית דגל ישראל ודגל משטרת ישראל". בסופו של האירוע, נעצרו 10 מפגינים

מצעד סוער בתל-אביב לרגל 1 במאי: מה שהחל כהפגנת סולידריות עם מעמד הפועלים, נגמר הערב (יום א') במאבק בין בני נוער המייצגים עמדות שונות. בעימות התערבו שוטרים שעצרו עשרה אנרכיסטים, החשודים בהפרת סדר ובתקיפת שוטרים.

 

לאחר שצעדו מכיכר רבין, התכנסו תנועות הנוער השונות לעצרת באזור רכבת מרכז ברחוב ארלוזרוב. כ-3,000 בני נוער מהנוער העובד והלומד, השומר הצעיר, מחנות העולים, קומוניסטים מארגון בנק"י וילדי עובדים זרים הגיעו למתחם. המתינו להם קבוצות נוספות: האנרכיסטים והקומוניסטים, שרצו להפגין גם כן נגד הקפיטליזם, אך הצהירו שאינם מזדהים עם יתר קבוצות הנוער.


מעצרו של אחד המפגינים (צילום: אורן זיו) 

 

כאשר רצו להיכנס למתחם העצרת נבלמו שתי הקבוצות על-ידי המשטרה. מדריכי הנוער העובד והלומד צעקו כי "רק מי שלובש חולצה כחולה רשאי להיכנס". הדבר הכעיס מאוד את האנרכיסטים, שצעקו במגפון. דניאל צוקרביץ, סטודנט לרפואה בן 22, קרא לכל בני הנוער שנמצאים בעצרת לצאת: "אני קורא לכם לצאת. לא עושים סלקציה באחד במאי, תצאו החוצה. באנו להביע סולידריות איתכם. כל מי שבאמת מאמין שהוא סוציאליסט, זה הזמן לצאת החוצה ולהפגין איתנו".

 

הנואמים בעצרת החלו לומר את משנתם, אולם הרוחות סערו מחוץ לגדרות. בשלב מסוים פרצה קטטה בין השוטרים לאותם אנרכיסטים וקומוניסטים. אביב סלע, עד ראייה בן 18 סיפר שהוכה על-ידי השוטרים: "לא נתנו לנו להיכנס ובשלב מסוים גם לא נתנו לנו לצעוק ולמחות על כך שאנחנו נותרנו בחוץ. פתאום, בלי שום סיבה, המשטרה החליטה לדכא אותנו. בשלב מסוים דחפו מישהו, וכך החלו המכות שהתלהטו. כשהגעתי למקום, ראיתי שני בני נוער שקיבלו מכות עם אלות מהשוטרים. הם גם היכו אותי עד שהצלחתי לצאת משם".

 

"למה לא נתנו להם להיכנס, כי הם נראים קצת אחרת?"

 

ענת גויכמן, בת 19 מקבוצת האנרכיסטים, סיפרה שבסך הכל הגיעה, כמו כולם, להילחם במאבק הפועלים: "אני לא חושבת שאנחנו צריכים להיות חלק מאותן תנועות נוער. לדעתנו, הנוער העובד והלומד הוא בעייתי כי הוא חונך על-ידי הציונות, וערכים שאנחנו לא מזדהים איתם. עצם זה שהם מיליטריסטים והולכים לצבא, לא מקובל עלינו, אבל עדיין אנחנו חושבים שיש לנו מקום כאן להיאבק על אותם עקרונות".

  

נער בן 17 סיפר ל-ynet לפני שנעצר על-ידי המשטרה כי אינו מזדהה עם הנוער העובד והלומד משום שהם תומכים בציונות ובמיליטריזם. "אנחנו לא מקבלים את עליונותו של עם אחד על העם האחר. אנחנו באנו להפגין נגד הקפיטליזם, אבל לא מסכימים עם הנוער העובד ושאר הקבוצות".

 

בעקבות צעקות המחאה של שתי הקבוצות לעבר אותם בני נוער שהיו בתוך העצרת, החליטו חלק מחניכי השומר הצעיר לצאת ולתמוך באנרכיסטים. איתי יהודאי, בן 23 טוען שאינו מייצג את התנועה כולה, "איך מחליטים שהאנשים האלה לא ראויים להיכנס, כי הם לבושים ונראים אחרת וחושבים קצת אחרת? זה חג בינלאומי, וזו שאלה של פרולטריון - יהודים, פלסטינים, שבדים ואפילו רוסים, זה מאבק של מעמד משותף ואני לא מבין למה הוציאו אותם מחוץ לגדרות".

  

מהמשטרה נמסר ש"עשרות אנרכיסטים ניסו להצטרף לתהלוכה בניגוד לדעת המארגנים. כוחות המשטרה שהיו במקום הפרידו בינם לבין הצועדים. כאשר הגיעו לסיום התהלוכה בגן וולובוסקי, בדרך נמיר, הסמוך לרכבת מרכז, ניסו האנרכיסטים להתפרץ לבמה ולפוצץ את העצרת שהתקיימה במקום".

 

לטענת המשטרה, "האנרכיסטים תקפו שוטרים, וניסו להצית דגל ישראל ודגל משטרת ישראל". רימון עשן אדום הושלך לעבר משתתפי העצרת. איש לא נפגע כתוצאה מהשלכת הרימון.

 

יורם בר-קובץ, מרכז האיגוד המקצועי בנוער העובד והלומד, הגיב לאירועים האלימים: "הבאנו לאירוע ילדים ובני-נוער שאנחנו אחראים לשלומם. הקבוצה שהגיעה התנהגה בצורה אלימה, וניסתה לשבש את העצרת, וזו הסיבה שלא אפשרנו להם להיכנס לאירוע. בשנה שעברה, הקבוצה הזו קראה בוז במהלך שירת ההמנונים, ונהגה בצורה אלימה. חששנו שהם יגיעו גם השנה, ולכן לא איפשרנו להם להיכנס".

 

בסין חגגו בשופינג

 

גם ברחבי העולם ציינו היום את חג הפועלים. בסין הקומוניסטית דיווחו אמצעי התקשורת על מהומת קניות וטיולים. החנויות המרכזיות בבייג'ינג נמלאו אלפי קונים וחברת הרכבות דיווחה על תפוסה מלאה - יותר ממאה אלף נוסעים חלפו בערב חג הפועלים בשתי התחנות הגדולות בעיר.

 

במוסקבה צעדו אלפים והמשטרה סגרה רחובות וכבישים לטובת הצועדים. שוטרים בליווי כלבי גישוש ואמצעי אבטחה טכנולוגים נפרסו כדי למנוע כל תקרית אלימה או פעולות טרור. בקרב הצועדים מהאיגודים המקצועיים בלטה גם נוכחותם של גורמים פוליטים. תמונותיהם של לנין וסטאלין הונפו אל-על לצד דגלים אדומים-לבנים. "עורו, הצילו את רוסיה!", צעקו המפגינים. "יחד נביס את השחיתות". המפגינים דרשו לשפר את תנאיהם הסוציאלים של העובדים.

  

בצרפת צויין החג בצעדות מסורתיות, אולם אווירת נכאים שלטה בכיפה. הדאגה באשר לאבטלה הגואה, והזעם על כי יום החופשה הוא יום ראשון - שהו ממילא יום שבתון - האפילו על החגיגות. כ-130 מצעדים צפויים ברחבי המדינה לציון חג הפועלים. בשנה שעברה השתתפו כ-200 אלף בני אדם בצעדות והשנה מקווים כי מספר דומה של אנשים יגיע.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עפר עמרם
הצעדה בתל-אביב
צילום: עפר עמרם
צילום: עפר עמרם
צעדת 1 במאי
צילום: עפר עמרם
צילום: עפר עמרם
הצעדה בתל-אביב
צילום: עפר עמרם
מומלצים