שתף קטע נבחר

אריאל: הפגנה נגד הפיכת המכללה לאוניברסיטה

המפגינים מחו על החלטת הממשלה להפוך את מכללת יהודה ושומרון לאוניברסיטה וניסו לחסום את הכניסה למוסד, אך המשטרה פיזרה אותם. מפגין: "איך מעיזים להקים אוניברסיטה על שטח כבוש?". פרופ' ענת בילצקי מאונ' תל אביב, מפגינה במקום וטוענת: "ישיבתנו באריאל נוגדת את החוק הבינלאומי". ראש העיר רון נחמן: "מציע למלשינים להפסיק לשמש דוגמה רעה ולהזנות את מערכת החינוך"

מחאה אקדמית: כ-50 סטודנטים, מרצים, פעילי תנועת "אומץ לסרב" וצעירי "יחד" הפגינו הבוקר (יום ד') בכניסה למכללת "יהודה ושומרון" באריאל במחאה על החלטת הממשלה מהשבוע להפוך את המוסד האקדמי ממכללה לאוניברסיטה. המפגינים ניסו לחסום את הכניסה למכללה, אך פוזרו על ידי עשרות שוטרים שנערכו במקום מראש.

 

סטודנטים הלומדים במכללה ופעילי ימין ניסו לשבש את מהלך ההפגנה וגם ראש עיריית אריאל, רון נחמן, הגיע למקום והתעמת עם המפגינים. 

 

ההחלטה על הפיכתה של המכללה לאוניברסיטה התקבלה השבוע יחד עם האישור להקמת אונ' חדשה בגליל מכספי תרומות בסך 100 מיליון דולר. אולם בניגוד לאונ' בגליל, נשמעו בממשלה קולות מחאה על הפיכת מכללת אריאל לאוניברסיטה. 

 

המפגינים שהגיעו לאריאל מכנים את החלטת הממשלה כ"מחטף אקדמי". "איך מעיזים להקים אוניברסיטה על שטח כבוש במרחק 5 ק"מ מהמקום שרק השבוע נהרג בו חייל?" אומר אחד ממארגני ההפגנה מתנועת "אומץ לסרב", אריק דיאמנט, בן 30, בוגר תואר ראשון במדעי המחשב במכללה האקדמית תל אביב יפו. לדבריו, "הרעיון של הקמת אונ' באמצע שטח כבוש, שמצריכה סדר כוח עצום של חיילים זו פנטזיה משיחית ומסוכנת".

 

למרות שהמפגינים חסמו הבוקר את דרכי הכניסה למוסד הוא מבקש להבהיר "אנחנו לא וונדליסטים ולא נוער הגבעות. יש לנו מסר של להציל חיים ולא לשבש חיים. אנחנו רוצים לפתוח את העיניים לציבור".

 

גם פרופ' ענת בילצקי, ראש החוג לפילוסופיה באונ' תל אביב, הצטרפה להפגנה ואמרה ל-ynet: "סיפור הקמת האוניברסיטה בגליל הוא לא כסיפור מכללת אריאל. זה לא עניין לא לגיטימי אלא בלתי לגאלי. ישיבתנו שם נוגדת את החוק הבינלאומי. התנחלות היא נגד החוק הבינלאומי ומדובר בעניין לגאלי".

 

"יש קשר בין המאבק בקיצוץ למאבק בכיבוש"

 

דניאל ספרן-הון סטודנט להיסטוריה ומדעי המדינה באונ' תל אביב, משתתף בהפגנה כנציג "קואליציית הסטודנטים נגד הכיבוש". רק לפני כחודש הוא לקח חלק בארגון מאבק הסטודנטים באונ' תל אביב נגד הקיצוצים ועל עתיד ההשכלה הגבוהה.

 

"אני רואה קשר ישיר בין מאבק הסטודנטים להצלת עתיד האקדמיה בישראל לבין המאבק הזה", הוא אומר. הסיבה לכך היא שקודם המאבק היה על ציוויון האוניברסיטאות בארץ ועל הצלתן ועכשיו אנחנו רואים את סדר העדיפויות הלאומי בצורה הכי בוטה שיש - הממשלה מנותקת מהמדינה והולכת לכיוון 'אקדמי' של חיזוק העשירים והשטחים. מצד אחד מקצצים מיליארד וחצי שקלים ומצד שני נותנים לפילנתרופ לתת כסף לא למוסדות האקדמים הגוועים, אלא לאוניברסיטה חדשה.

 

"יש כבר אוניברסיטאות חשובות וממשלת ישראל החליטה לנטוש אותן. חשוב שאוניברסיטה לא תקום כמשוייכת פוליטית אבל כאן יש מימוש דוקטרינה פוליטית מאוד מצומצת. זו אוניברסיטה שלימה מסומנת מראש".

  

דיאמנט מוסיף: "בצבא שירתתי כלוחם בצנחנים, אבל כיום אני מסרב לחצות קו ירוק במדים. אני נכון להקריב את חיי בהגנה על מדינת ישראל אבל מה שקורה שם זה לא הגנה ולא ישראל. אגן על ישראל בתוך הגבולות שלה. אריאל זה לא מקום שמסמל השכלה, זה מקום שבו חברים שלי נפצעו, אני נלחמתי במלחמה שאין בינה לבין בטחון ישראל דבר וחצי דבר. זה הזוי לחלוטין להקים שם אוניברסיטה". 

 

גם יו"ר וועדת חינוך, ח"כ מלי פולישוק-בלוך (שינוי) מתחה הבוקר ביקורת על החלטת הממשלה: "אוניברסיטה זה לא מכשיר פוליטי לקידום אישי במרכז המפלגה. מדיניות של פיתוח תשתית אקדמית יש לתכנן באופן מקצועי ואחראי ולא מתוך גחמה כזו או אחרת. יש בהחלט מקום להקים אוניברסיטה נוספת בישראל, בגליל למשל, הפריפריה הצפונית של המדינה המרוחקת מאוניברסיטאות בישראל, אך בטח שלא באריאל הקרובה יחסית למרכז ולאניברסיטאות הקיימות באיזור".

 

יפתח עצמון, יו"ר אגודת הסטודנטים באונ' תל אביב, אמר כי "הממשלה מתעלמת בהפגנתיות מהמאבק של הסטודנטים למען נגישות ההשכלה הגבוהה לכלל הציבור במדינת ישראל וכעת היא יוצרת אונ' חדשות יש מאין בהיעדר תקציבים לחיזוק מערכת ההשכלה הקיימת. זוהי החלטה שערורייתית שנובעת מאינטרסים צרים בלבד".

 

רון נחמן: אלה פוליטיקאים במסווה של אקדמאים

 

במכללת יהודה ושומרון באריאל לומדים 8,500 סטודנטים. כ-6,000 מהם לומדים לתואר ראשון והשאר במכינה קדם אקדמית. היא מקיימת קשרי מחקר עם אוניברסיטאות ברוסיה (מוסקבה) ובאנגליה. במכללה לומדים גם כ-300 סטודנטים ערבים.

 

רון נחמן, ראש עיריית אריאל, אמר ל-ynet בתגובה: "אני מציע שהמפגינים והמלשינים, שמתיימרים להיות מחנכים ואנשי חינוך, יפסיקו לשמש דוגמה רעה ולהזנות את מערכת החינוך. אלה בעצם פוליטיקאים במסווה של אקדמאים. ההזנייה של האקדמיה בעולם מתחילה מכאלה גורמים וחבל שההובלה היא בידי יהודים וישראלים. יש במקום מעט אנשים שעושים רעש גדול ומשתמשים בתקשורת".

 

יגאל כהן-אורגד, יו"ר הוועד הפועל במכללה האקדמית יהודה ושומרון, אמר בתגובה: "המכללה האקדמית יהודה ושומרון באריאל קולטת תלמידים יהודים וערבים, תושבים מהיישובים הותיקים ומערי הפיתוח ועולים חדשים. היא תמשיך לפתח את פעילויות ההוראה והמחקר והקשרים המדעיים הבינלאומיים, אותם היא מקיימת, ביתר שאת ללא התחשבות במיעוט שבמיעוט הקיצוני המתלהם - שבהשקפותיו שולל את עצם קיום מדינת ישראל כמדינה יהודית, ציונית ודמוקרטית. מוטב היה שהמפגינים וסרבני הגיוס שטרחו להגיע הבוקר אל המכללה היו משקיעים את מרצם בקידום החינוך והמחקר לתפארת מדינת ישראל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
באדיבות אומץ לסרב
ההפגנה מול שערי המכללה
באדיבות אומץ לסרב
באדיבות אומץ לסרב
מאוניברסיטת תל אביב - לאריאל
באדיבות אומץ לסרב
צילום: צביקה טישלר
רון נחמן. המפגינים מזנים את מערכת החינוך
צילום: צביקה טישלר
צילום: איי פי
הממשלה החליטה
צילום: איי פי
מומלצים