שתף קטע נבחר

איך להציל את המחשב מהחמסין

לא רק לנו חם. גם המחשבים סובלים מהחום: דיסק נדפק, מעבד נשרף, לוחות, ספקים וכרטיסים גרפיים נופלים שדודים בשל עומס החום. החמסין הוא האויב הגדול של החומרה שלכם, והקיץ הישראלי מציע אותו בנדיבות. אל תתנו גם למחשב שלכם להתעלף - תתגוננו

אולי שמתם לב שחם בחוץ. כאשר אנחנו נאלצים לצאת מהבית או מהמשרד הממוזג בימים החמים האלה מסיבה כלשהי, רובנו מודעים לצורך לשתות, ללכת בצל, לשים כובע אם אפשר ולהתמרח בתכשיר הגנה נגד קרני השמש.

 

אז אולי אתם יודעים את כל מה שחשוב לדעת בנושא ההגנה על בריאותכם מפגעי האקלים וההתחממות הגלובלית. אבל מה בנוגע למחשב שלכם? האם אתם מספקים לו מידה דומה של הגנה?

 

אולי כבר שמעתם על הסכנות האורבות למחשב הנובעות מאוורור לא מספיק ומהתחממות

 יתר של המעבד. אולי אפילו טרחתם וקניתם מאוורר משוכלל, שמגן על המעבד היקר שלכם מפני החום. אבל חשוב לדעת שלעיתים קרובות זה לא מספיק - והימים האחרונים הם דוגמה מצויינת.

 

טמפרטורה גבוהה מסכנת לא רק את בריאותו של ה-CPU, אלא גם את ספק הכוח, לוח-האם ורכיבים אחרים במחשב. מעל לכל: היא מסכנת את הדיסק הקשיח.

 

הסכנה לדיסק הקשיח

 

הסכנה הגדולה ביותר היא לחייו של הדיסק הקשיח - שעם כל הכבוד לשאר הרכיבים, וגם אם אתם חושבים אחרת, אין ספק שהוא הרכיב היקר לכם ביותר. תקלת דיסק תעלה לכם הרבה יותר ממחירו של דיסק חדש, כי גם המסמכים ואוספי הקבצים שלכם ירדו איתה לטמיון. גם אם אתם עורכים גיבויים מסודרים (ואם אתם דומים לרוב האנשים אז אתם לא), חבל על הזמן והעצבים, וההתקנה מחדש והשחזור הממושך.

 

הדיסק הקשיח הוא אחד הרכיבים הרגישים ביותר במחשב ורגיש במיוחד לחום. מכיוון שבדרך-כלל אין לדיסק מאוורר משלו (בניגוד למעבד למשל), הוא תלוי ביעילות האוורור של המארז שלעיתים קרובות אינה מספקת. בהשוואה לרכיבי זיכרון, שגם הם נחשבים רכיבים רגישים, הדיסק הוא בעל שטח פנים קטן יחסית לנפח שלו. המארז שלו עשוי מתכת, ולכן קולט חום במידה מסוכנת של יעילות.

 

באתר היצרן של הדיסק הקשיח שלכם תוכלו לברר מהו טווח הטמפרטורות הסביר להפעלה

שלו (Operating Temperature). אבל ככלל, אלה תחומי הטמפרטורה שחשוב להכיר:

 

  • עד 40 מעלות צלזיוס - תחום הטמפרטורות הסביר והבריא לפעולת הדיסק. חלק מהיצרנים ממליצים על פחות מזה.

  • 40-50 מעלות צלזיוס - תחום שמתחיל להיות בעייתי. למרות שבטווח הקצר הוא לא מסוכן לדיסק, הוא גם לא מומלץ וכמעט תמיד מעיד על כך שהקירור של המארז אינו יעיל.


 

  • 50-55 מעלות צלזיוס - טמפרטורה גבוהה שדורשת טיפול דחוף. היא מקצרת את חיי הדיסק שלכם.

  • מעל 55 מעלות - קרוב לגבול היכולת של הדיסק. אם הטמפרטורה תעלה עוד קצת זה עלול להיות הקש שישבור את גב הגמל.

 

מה גורם להתחממות

 

המעבד נוטה להתחמם יותר כשהוא "עובד קשה". בניגוד אליו, הדיסק הקשיח בדרך-כלל אדיש לעבודה המועמסת עליו. לעומת זאת, הוא משמש כקולט חום יעיל, שבולע את החום הנפלט מהמעבד ומרכיבים אחרים. ככלל, הדיסק הקשיח דרך-כלל מגיע לטמפרטורה גבוהה ב-5 עד 10 מעלות מהטמפרטורה בתוך המארז, אבל בתנאים מסויימים הוא יכול להגיע גם לטמפרטורות גבוהות יותר.

 

מה שמשפיע על ההתחממות של רכיבים שונים במחשב, מלבד החום שהם עצמם יוצרים, היא מהירות התנועה של האוויר בתוך המארז והטמפרטורה שלו. במארז מחשב טוב ניתוב האוויר מתוכנן נכון, כך שבעזרת אוורר לא מאד חזק ניתן לצנן אותו לטווח ה-30-40 מעלות.

 

מארזים זולים חשופים יותר

 

אם המחשב שלכם לא הגיע מיצרן מוכר ו/או לא משתמש במארז איכותי מבית טוב, רוב הסיכויים שהמצב אצלכם הרבה פחות בטוח. גם אם תתקינו מאוורר חזק יש סיכוי סביר שהוא לא יספיק לקירור מושלם. במארז שתוכנן נכון, המאווררים מוציאים מקסימום אוויר חם החוצה ומכניסים מקסימום אוויר קר פנימה. במארז גרוע הם משמשים כמפזרי חום - מפזרים את האוויר החום בפנים המארז במקום להוציא אותו החוצה.

 

אם לא התקנתם אוורור מיוחד ומעולם לא בדקתם טמפרטורות, הניחו שממש עכשיו הדיסק שלכם כבר הגיע לטמפרטורה מסוכנת. ממילא, במזג-אוויר שבו הטמפרטורה של האוויר מחוץ למארז המחשב שלכם לא בהכרח נמוכה מזו שבתוכו, הסיכוי שהמחשב שלכם יקורר ביעילות הוא קטן.

 

מה אפשר לעשות

 

בתור התחלה, התקינו תוכנה לניטור טמפרטורות. אם המחשב שלכם לא ישן מאד, סביר להניח שמותקנים בו חיישני טמפרטורה למעבד, ללוח-האם, לדיסק הקשיח, ולרכיבים נוספים. תוכנות רבות יודעות לקרוא את המידע הזה, להציג אותו בצורה ברורה, ולהתריע כשהטמפרטורה עולה מעבר למותר.

 

תוכנה פשוטה ומומלצת היא SpeedFan. תוכלו לקרוא עליה עוד פרטים כאן ולהוריד בכתובת הזו. אם אתם רוצים תוכנה שאפשר להוריד ולהתקין תוך דקותיים ולהתחיל להשתמש מייד, זו התוכנה בשבילכם. הפניות לתוכנות נוספות תמצאו כאן.

 

עזרה ראשונה: כיבוי המחשב

 

אם מתברר לכם שהדיסק שלכם חם מדי כבר עכשיו, הדבר הטוב ביותר שאתם יכולים לעשות הוא לכבות את המחשב. תנו לו לנוח ולהתקרר קצת, ותחזרו לטפל בו כשהוא קר. הניחו שיהיו לכם רק 15-30 דקות עד שיתחמם מחדש לטמפרטורות מסוכנות.

 

אם עד עכשיו הוא היה בחדר לא ממוזג זה הזמן להעביר אותו למקום קר יותר. ייתכן בהחלט שהמאוורר שהפעלתם כד לקרר את עצמכם עזר למחשב פחות (בני אדם, כידוע, משתמשים בקירור מבוסס מים, והוא יעיל הרבה יותר).

 

אם אין לכם פתרון אחר, ואתם לא מוכנים לשמוע על כיבוי של המחשב עד שוך החמסין, תוכלו ללכת פתרון בסגנון מודינג: הסירו את אחת מצלעות המארז (בהנחה שהמארז שלכם מאפשר זאת), בידקו שאין חופש תנועה של חלקים, והניחו את המאוורר בדיוק מול המארז הפתוח. כמובן שזה פתרון לשעת חירום בלבד, אבל הוא עובד.

 

התמונה שלהלן (גרף מתוך SpeedFan) מציגה שעה בחייו של מחשב שעבר טיפול כזה.

עם ההפעלה, החלה הטמפרטורה של הדיסק הקשיח (הקו הירוק) לטפס והגיעה מהר מאד ל-51 מעלות. בעזרתו האדיבה של מאוורר ביתי רגיל היא צללה חזרה בכ-15 מעלות, מחוץ לתחום המסוכן, בתוך דקות ספורות.

 

טמפרטורת המעבד

 

עוד דבר שאתם יכולים להסיק מהגרף: טמפרטורת המעבד אדישה למדי לפתרונות כאלה. הוא זקוק לקירור מדוד ונכון, באמצעות גוף קירור ומאוורר יעילים, ורצוי גם בעזרת אוורור נכון של המארז כולו.

 

שדרוג מאוורר

 

בנושא המארז תוכלו להיות חכמים יותר עם המחשב הבא שלכם. בינתיים, תוכלו להוסיף או להחליף את איוורור המארז הקיים, ולצייד את המעבד במאוורר יעיל יותר מזה שיש לכם. לפני כן, כדאי כמובן לבדוק מהי הטמפרטורה הרצויה של המעבד, ובזה יש הבדלים בין מעבדים שונים.

 

מידע על טמפרטורות המקסימום של מעבדים אפשר למצוא כאן.

 

מידע נוסף והסברים מפורטים יותר אפשר למצוא כאן.

 

רשימה מפורטת עם דגש על מעבדי AMD תמצאו כאן.

  

מאוורר מקצועי ושקט למעבד יעלה לכם החל מ-150 ש"ח לערך. תמורת כ-400 שקלים תוכלו לרכוש סט מאווררים למעבד ולמארז וגוף קירור לדיסק הקשיח, ויש פתרונות נוספים. אפשר, כמובן, גם להשתמש במאוורר ביתי, אבל על אחריותכם. 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מארז מקצועי של Nexus. הקירור כבר בפנים
מאוורר למעבד מתוצרת Zalman. חברה עם מכנסיים
מומלצים