שתף קטע נבחר

האם מעביד יכול למשוך כספי פיצויים של עובד?

מה קורה לקופת גמל אישית לפיצויים, שהצטברו בה כספים מעבר למה שמגיע לעובד? איך תקבלו את כספי הפנסיה אם המעביד פושט רגל? מדריך לעובד ולמעסיק

קופות גמל לפיצויים מאפשרות למעסיק להבטיח כי בעת פרישת עובד שכיר הוא יוכל לעמוד בתשלום הפיצויים. ההפקדה יכולה להתבצע לקופת פיצויים מרכזית או לקופה אישית, כמו ביטוח מנהלים או קרן פנסיה. אך מה בקשר לקופת גמל אישית לפיצויים, שהצטברו בה כספים מעבר למה שמגיע לעובד? האם יוכל המעסיק להעביר את הכספים האלה בחזרה לחברה?

 

בני ממן, מנכ"ל סוכנות הביטוח תמורה, מציין כי למעסיק מותר למשוך בחזרה גם כספי פיצויים שהפקיד בקופה אישית לפיצויים עבור עובד, אם זה חדל לעבוד בנסיבות שאינן מזכות אותו בפיצויי פיטורים, ובתנאי שהסכומים שהופקדו אינם מיועדים לקצבה.

 

איך אפשר למשוך את הכסף?

 

על המעסיק להעביר לקופה הצהרה כי העובד חדל לעבוד בנסיבות שאינן מזכות אותו בפיצויי פיטורים. לחלופין, יכול המעסיק להציג פסק דין הצהרתי של בית דין לעבודה המאשר כי העובד חדל לעבוד בנסיבות שאינן מזכות אותו בפיצויי פיטורים.

 

כאשר מבוצע החזר כספי לטובת המעסיק, חובה על הקופה להודיע לעמית בדואר רשום על כוונתה לבצע זאת, ולצרף את הצהרת המעביד או את פסק הדין לפחות 60 יום לפני ביצוע ההחזר. במקרה של החזרת כספי פיצויים מהקופה למעסיק, ינוכה מס של 40%.

 

אולם, יש מצבים שבהם אין למעסיק אפשרות למשוך את כספי הפיצויים: כאשר הוסכם מראש בין העובד למעביד כי הפיצויים יהיו שייכים לעובד בכל מקרה עם פרישתו מהעבודה, כשקיים הסכם קיבוצי או הסכם אחר האוסר על השבת כספי פיצויים הצבורים בקופה על ידי המעביד, וכשיש עיקול או שיעבוד על הכספים.

 

מה קורה כשהמעסיק פושט רגל? 

 

המעסיק שלכם פשט רגל, ואת הכספים שהוא הפקיד עבורכם במשך שנים בחברת הביטוח ו/או בקרן הפנסיה תתקשו למשוך. ירון טבצ'ניק, מנכ"ל טבצנ'יק יועצים פיננסיים, מציין כי לכאורה, לאחר סיום יחסי עובד-מעביד, הכספים שהופרשו על ידי המעביד לקרנות או לביטוח המנהלים עוברים לחזקת העובד. אולם, התנאי הוא שהמעסיק ישלח לקרן או לחברת הביטוח טופס 161, המכיל את פרטי העובד, תקופת העבודה, גובה המשכורת המבוטחת, מענקים ששולמו, ומכתב שחרור של כספי הקופה.

 

ומה אם אין מי שימציא לעובד את הטפסים הנדרשים, למשל בעת פשיטת רגל? במקרה כזה, בית המשפט ממנה מפרק לחברה, שאמור לטפל בכל התחומים שהמעסיק אמור היה לטפל.

 

אולם, יש גם מקרים קשים, כמו זה של קבוצת עובדים שהועסקה בחברת דפוס שבעליה נהג אחת לכמה חודשים לשנות את שם החברה, מבלי שדיווח לחברת הביטוח. החברה פשטה רגל, ובית המשפט מינה לה מפרק, אבל העובדים לא הצליחו לקבל את הכספים שהופרשו עבורם לחברת הביטוח בגלל התסבוכת הביורוקרטית עקב החלפת שם החברה, והעובדה שלא ניתן היה לקבל את טפסי ה-161.

 

הפתרון שנמצא: העובדים פנו לחברת הביטוח אליה הועברו הכספים, ללא טופס 161, וביקשו לקבל דו"ח כספים צבורים. השלב הבא הוא לפנות לעו"ד, ולהצהיר שהעובד אינו יכול לקבל את טפסי השחרור המתאימים מהמעסיק.

 

למסמכים יש לצרף העתק פרוטוקול של הדיון בבית המשפט, שבו הוכרזה החברה שבה הועסקו העובדים כפושטת רגל. עם המסמכים האלה צריך לגשת לפקיד השומה, כדי שינפיק לעובד אישור מס ומכתב לחברת הביטוח. המסמכים מספיקים כדי שחברת הביטוח תשחרר את הכספים גם ללא אישור המעסיק המקורי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים