שתף קטע נבחר

בעקבות מפצחי האטום

מידע מודיעיני חדש מגלה: אירן פתחה בציד מוחות ברוסיה ואוקראינה, כדי לפתור את הבעיה הרצינית האחרונה שנותרה לה בדרך להעשרת אורניום – הרכבת צנטרפוגות. במקביל, מפגינה ארה"ב התרככות כלפי הניסיונות האירופים להגיע לפשרה עם אירן. בישראל מודאגים

זאת בעצם הבעיה הרצינית האחרונה שנותרה בפני המדענים האירנים. אם יצליחו לפתור אותה, הם יעשו צעד ענק קדימה בדרך להעשרת אורניום לאיכות של " פצצה". כך אמר השבוע ל"ידיעות אחרונות" גורם אירופי, הבקיא במאמצים המערביים לאסוף מידע על תוכנית הגרעין האירנית. על-פי מידע מודיעיני, שהוגדר "דרמטי", אירן, שנכשלה בניסיונותיה לפתור בעצמה את אותה בעיה קשה – כיצד מחברים את הצנטריפוגות המייצרות אורניום מועשר זו לזו – מנסה כעת לייבא את הפתרון מבחוץ, הן בצורת חומרי גלם והן בצורת מומחים מרוסיה ומאוקראינה. הגילוי הזה, כמובן, מדאיג מאוד את המערב.

 

מהזווית הישראלית, השבוע האחרון לא היה ממש מוצלח בניסיונות למנוע, או לפחות לעכב, את תהליך הגרעין האירני. מתוך כוונה למצוא פתרון למשבר עם אירן הציעו מדינות אירופה סוג של נוסחה, שתאפשר לאירנים לרדת מהעץ וגם תספק מה שנראה לאירופים כסוג של ביטחון שאירן לא תייצר נשק גרעיני.

 

על-פי הנוסחה האירופית, אירן תורשה לערוך בשטחה חלק מהשלבים של העשרת האורניום, כשהשלב המכריע והאחרון יתקיים במתקנים ברוסיה, שם היא תקבל מניות ובעלות חלקית. באופן הזה, טוענים האירופים, יהיה ניתן להבטיח ששום דבר חשאי לא מתרחש מאחורי גבם של פקחי הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית.

 

העשרה במסלול חשאי

 

בישראל הודאגו מאוד מנוסחת הפשרה האירופית, ובעיקר חששו שארה"ב תקבל אותה. גורמי מודיעין טענו שאם תינתן לאירנים אפשרות לעסוק באופן חלקי בהעשרה, זה יפתח פתח למסלול חשאי שבו יוכלו להמשיך עד הפצצה. באופן רשמי אמנם הודיעה ארה"ב שהיא מסרבת לנוסחה האירופית, אך לדברי גורמים רשמיים בפאריז האמריקנים לא יביעו התנגדות אם השלישייה האירופית (בריטניה, גרמניה וצרפת) תצליח לשכנע את אירן לקבל את היוזמה.

 

המידע הזה הגיע גם למשרד הביטחון ולמשרד החוץ וגרם אי-נוחות. במקביל מדאיגות את ישראל עצם הידיעות על התרככות אמריקנית בנושא האירני, למשהו שהוא פחות מעצירה מוחלטת של כל פיתוח גרעיני אירני. ישראל פנתה לארה"ב באמצעות הוועדה המשותפת לשני משרדי הביטחון, כדי לבדוק מה בדיוק עמדתה בעניין. לפי מקורות בירושלים, בינתיים האמריקנים לא נתנו תשובה ברורה בנושא.

 

הנושא השני שמדאיג את ישראל הוא הניסיונות האירניים לפתור את הבעיה הטכנית שלהם דרך קניינים ברוסיה ובאוקראינה. אין מחלוקת בין כל גורמי המודיעין במערב שאירן בונה פצצת אטום. ישראל וארה"ב השקיעו במהלך שנות ה-90 מאמצים רבים, כדי לגלות מה בדיוק עושה אירן בכור הגרעיני שרוסיה בונה עבורה בבושהר. באיחור גדול התברר שהאירנים פיתחו נתיב נוסף, חשאי הרבה יותר, להעשרת אורניום עד לרמה של 93 אחוז, המתאימה לייצור פצצת אטום. את האורניום המועשר מבקשים האירנים לייצר באתר סודי בנתנז שבאירן.

 

מצוידים בצ'ק פתוח

 

להעשרה בצנטריפוגות יש כמה שלבים: בשלב הראשון הופכים את האורניום לחומר המכונה "עוגה צהובה". בשלב השני הופכים את העוגה הצהובה לגז שנקרא UF. בשלב השלישי מזינים את הגז UF לתוך מערך של 164 צנטריפוגות המחוברות זו לזו באשכול המכונה "קסקדה". הסחרור של הגז בתוך ה"קסקדה" מעלה את ריכוז האורניום. אם מחברים כמה "קסקדות" כאלה אחת לשנייה (משהו כמו 3,000 צנטריפוגות) אפשר להפיק מספיק אורניום מועשר כדי להרכיב פצצה אחת בשנה.

 

ברגע שמסתיים תהליך ההעשרה מרכיבים את האורניום המועשר (המעובד לצורה של כדור) לתוך מנגנון, שיכול לגרום לתחילתה של תגובת שרשרת. וזוהי פצצת אטום. בכל התהליך הזה הצליחו האירנים לפתור את רוב הבעיות הטכניות. הבעיה הגדולה והמרכזית היא שאין להם את הידע הדרוש כדי לחבר את הצנטריפוגות זו לזו בתוך ה"קסקדה". הם יודעים לחבר אשכול לאשכול, אך עדיין לא להפעיל אשכול בודד.

 

נשמע פשוט? בכלל לא. מדובר בבעיה מדעית קשה מאוד, שבגללה לא יכולים היום האירנים, שממילא נמצאים תחת פיקוח של לוויינים ואמצעי ביון אחרים, להמשיך בעבודה. בינתיים הם לא מצליחים להתקדם. כעת, על-פי המידע שנחת על שולחנות ראשי המודיעין במערב, שלחו האירנים קניינים מטעם משרד ההגנה שלהם לרוסיה ולאוקראינה, עם שני פריטים ברשימת הקניות שלהם: כמה רכיבים הדרושים לדעת האירנים כדי לפתור את הבעיה וכמה מדענים בעלי התמחות ספציפית בנושא.

 

אמנם יש כבר באירן לא מעט מדענים רוסים, המתגוררים באתר הכור בבושהר וממונים על בנייתו והפעלתו, אך הם אינם רלוונטיים לידע הדרוש להפעלת הצנטריפוגות. הקניינים האירנים, אומר המידע המודיעיני, מצוידים באישור להוציא כמה כסף שצריך כדי להביא את הפתרון, או בצורת הרכיבים או בצורת המדענים, או בצורת שניהם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
מתקן גרעיני באירן
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
חיפוש אחר מדעני אטום
צילום: רויטרס
מומלצים