שתף קטע נבחר

התחנה הבאה: כלא שאטה

פסטיבל "העמק הוא מטמון" מציין השנה את יובל ה-100 לרכבת העמק. במסגרת זו תוכלו - באופן חד פעמי ורק אם תתפסו מקום מראש - לבקר באחת התחנות של הרכבת המיתולוגית, שנמצאת כיום בתחומי מתקן הכליאה שאטה. הצצה לחיים בכלא, לכבוד חג החירות

"אל תשכחו תעודות זהות", חזרו והודיעו מארגני הסיור ההזוי בעקבות רכבת העמק שחוגגת בימים אלה מאה שנה,"בקצה הדרך יש הפתעה". נו, במה כבר אפשר להפתיע חבורת אנשים שעוסקים בתיירות 24 שעות ביממה?, הרהרנו כולנו, אלא שהפעם, כך גילינו לתדהמתנו, אכן מדובר באטרקציה תיירותית מיוחדת במינה: סיור מודרך על ידי סוהרים בין כתלי כלא שאטה, אחד מבתי הכלא השמורים בארץ, שנמצא בואכה עמק יזרעאל.

 

ומה הסיבה להילולה? בחול המועד פסח יתקיים באזור פסטיבל "העמק הוא מטמון" בסימן מאה שנים לנסיעתה של רכבת העמק. במרכזה הפסטיבל עומד משחק מטמון שיתנהל בין תחנות הרכבת הישנות, ואחת מהן ממוקמת בתוך מתחם כלא שאטה. השב"ס ומנהל הכלא החליטו, בפתיחות ובאומץ ראויים לציון, לחשוף בהזדמנות זו בפני המטיילים את החיים בכלא, את הפעילות החינוכית המתקיימת בו ואת עבודת השב"ס. ולראייה, בין חצר אחת לשנייה, ניתן להתרשם מלוח המודעות ב"מועדון האסירים" בו בולטת הזמנה

לסדנאות "לגעת ברגש - התמודדות עם רגשות במאסר", מודעה על תיפוף בדרבוקות וקריאה לאסירים לשחק בתיאטרון הכלא, תחת הכותרת "כל העולם במה".

 

חייבים להודות: שוטטות בין חצרות הכלא והצצה הכי מקרוב שאפשר לכוך חייהם הצפופים והנוקשים של האסירים, שישה בחדר קטן ומיושן, היא חוויה מעיקה, מכמירת לב וקשה לעיכול. המושגים חירות וחופש, שבחג הפסח כה מרבים לדבר בהם, צוברים במקום הזה משנה משמעות. קשה לדמיין את החופש, כשמכל עבר סוגרים עליך סורגי ברזל אימתניים מכוסים עד אפס מקום בגדרות תיל וכשמלמעלה משקיפים על הנעשה עשרות תצפיתנים חמושים ברובים ארוכי קנה ומגובים במצלמות ממוחשבות. "נסיונות בריחה מכאן הם עניין שבשגרה", מסבירים הסוהרים המלווים, שלא משים מילימטר, בעיקר לא מהבנות שמתגלות כאורחות רצויות מאוד וזוכות לחיוכים, קריאות התפעלות ושריקות מהאסירים שעומדים ומתבוננים בקבוצת המבקרים המוזרה. "כאן אין אינתיפאדה ולא משנה מאיזו עדה אתה", אומרים האסירים שמצליחים להגניב משפט וחצי לאורחים הסקרנים. "אצלנו מוסלמים, יהודים, נוצרים ודרוזים, חיים ביחד בשלום כל השנה".

 

גם המסילה עוד שם

 

תחנת הרכבת בכלא שאטה, שהיא, הבה נודה בכנות, רק ההסוואה לביקור החד פעמי (נקווה) בכלא, מרשימה ביותר, שכן היא נותרה כמעט בשלמותה. מדובר באחת התחנות הראשונות של רכבת העמק, ששירתה את הכפר הערבי הסמוך שאטה, ומאוחר יותר גם את קיבוצי האזור: בית השיטה, בית אלפא ואחרים. סגנון הבנייה של התחנה דומה לזה של התחנה בכפר יהושע.

 

עם הרחבת הכלא (שהוקם ב-1953) הוכנס מבנה תחנת הרכבת הוכנס אל בין החומות. מסילת הרכבת עברה מדרום למיקומו הנוכחי של הכלא, בסמוך מאוד לחומה המקיפה אותו. כיום ניתן עדיין לראות את הסוללה שעליה הונחה המסילה וכן שרידים מהמסילה עצמה. התחנה משמשת כיום כמשרד לסגל הכלא.

 

הסיור המודרך בכלא המטופח והנקי, שמצטיין בגינון מרשים ובפינות מפוסלות מעשי ידי האסירים, כולל הרצאה קצרה של מפקד הכלא, גנ"מ נזיה ליהני, שמקבל בחום את פני המבקרים, ומספר, כי בכלא שאטה נמצאים כיום כ-700 אסירים פליליים ובטחוניים, שנדונו לתקופות מאסר ארוכות. ולמה הוא ניאות לפתוח לראשונה בתולדות המדינה את שערי הכלא למבקרים חיצוניים? ליאני: "למרות הקשיים שכרוכים בסיורים בכלא, חשוב לנו להראות לכלל החברה את העבודה שעושים בכלא, במטרה להשיב את העבריינים למוטב".

 

הסיורים בכלא שאטה נערכים ללא תשלום, ומיועדים למבוגרים בלבד, מעל גיל 18. מספר המקומות מוגבל, ויש לתאם את הביקור מספר ימים מראש (טל. 6536327 - 04). ילדים בליווי הוריהם יוכלו לצפות על התחנה ממרומי אחד ממגדלי השמירה של הכלא, בתאום מראש. יש להגיע בלבוש צנוע בלבד, ואסור להכניס מצלמות לשטח הכלא.

 

עוד בפסטיבל

 

ואם אתם כבר בסביבה, כדאי להתעדכן בפעילויות הנוספות שמציע הפסטיבל: צעדת מעיינות בבקעת בית שאן, הפנינג לילדים והורים בתחנת הרכבת כפר יהושע, מטס הצדעה לרכבת העמק, מפגן מצנחי רחיפה באזור הגלבוע, תערוכת כרזות רכבת העמק של סטודנטים ממכללת עמק הירדן בעפולה, פעילויות שונות באתרי התיירות בעמקים ושלל טיולים ברגל וברכב.

 

הפסטיבל יתקיים בימים שבת - שלישי, 15-18 באפריל, ומשתפים בו פעולה "רשות ניקוז ונחלים ירדן דרומי", הרשויות המוניציפליות באזור, רשות הטבע והגנים, קק"ל, המועצה לשימור אתרים, משרד התיירות ומשרדים ממשלתיים נוספים. כל המידע נמצא באתר האינטרנט של הפסטיבל. לפרטים נוספים: 6733846 -04.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מאחורי הסורגים. למבוגרים בלבד
צילום: יפה רזיאל
חצר הכלא. "כאן אין אינתיפאדה"
צילום: יפה רזיאל
מומלצים