לאכול בטטה - שלושה מתכונים כתומים
היא מתוקה, אבל פחות משמינה מתפוח אדמה, היא מלאה בטא קרוטן והיא ממש טעימה. יעל גרטי מספרת על הירק הכתום ומגישה שלושה מתכונים טעימים
מבחינתי תמיד נחמד לעסוק בבטטות, ולא רק כשמחירן מרקיע שחקים. זהו אחד הירקות החביבים עלי, ירק שהוא גם פחמימה משביעה ומנחמת, ירק מתוק וגם מלוח, שמשתדך נהדר לכל תבלין, עשב תיבול,אגוז או גבינה.
הבטטה מוכרת לאדם כבר למעלה מ-5,000 שנה. מוצאה במרכז ודרום אמריקה ומי שהביאה לספרד היה לא אחר מקולומבוס. הבטטה היא צמח רב-שנתי תרבותי הצומח באזורים חמים (24 מעלות ומעלה) ומשופעים במים. 400 מיני בטטות קיימים בעולם, שונים זה מזה בצורתם ובצבעם. לפי נתונים משנת 2004 מופקים מדי שנה 127 מיליון טונות של בטטות והבטטה ממוקמת במקום השישי ברשימת הגידולים החקלאיים המובילים בעולם.
בעוד הבטטה נקראת באנגלית ובצרפתית תפוח אדמה מתוק - אין כל קשר בין השניים. תפוח האדמה שייך למשפחת הסולניים והבטטה שייכת למשפחת החבלבליים. כך או כך, הבטטה מזינה פי כמה מתפוח האדמה.
בטטה מכילה 120 קלוריות ב-100 גרם והיא עשירה בסיבים, חומצה פולית, מינרלים, וויטמינים B ו- C. הבטטה היא מקור מצוין של בטא-קרוטן שהופך לוויטמין A בגוף והוא נוגד-חמצון העשוי למנוע סרטן. הבטטה נהדרת לדיאטה: בתפוח אדמה יש אמנם פחות קלוריות (85 קלוריות ב-100 גרם) אולם לבטטה אינדקס גליקמי נמוך יותר, על שום הסיבים התזונתיים שבה, ואכילתה איננה מעוררת חשק לאכילת פחמימות נוספות.
איך בוחרים בטטה טובה?
בטטה טובה היא בטטה קטנה עד בינונית, יבשה, קשיחה למגע, קליפתה מתוחה והיא נטולת נקודות רכות או כתמים.
כיצד מאחסנים בטטה?
יש לאחסן בטטות במקום קריר, חשוך ויבש, כגון מרתף או מזווה. בתנאים אלה בטטה תשמר היטב במשך 3-4 שבועות. בתנאי אחסון רגילים בבית יש להשתמש בבטטה תוך שבוע מיום רכישתה. אסור לאחסן בטטות במקרר: הסוכר הטבעי שבבטטה הופך לעמילן בטמפרטורה נמוכה וכך טעמה של הבטטה משתנה. אין לשטוף את הבטטה אלא לפני בישולה, שכן לחות תגרום לדעיכתה המהירה.
איך מבשלים בטטות?
אפשרויות הטיפול בבטטות רבות: אפשר לבשל במים בסיר- אם כי אז מאבדים חלק ניכר מערכה התזונתי; לקלוף ולאפות בתנור; לאפות בתנור עם הקליפה ואז לקלוף; לשטוף היטב את הקליפה, לאפות עם הקליפה ולאכול כך; ועוד. בכל מקרה יש לחתוך בטטות בסכין מפלדת אל-חלד כך שהבטטה לא תשחיר. כמו כן יש לבשל בטטות מיד עם חיתוכן, שכן הן מתחמצנות מהר במגע עם האוויר ומשחירות. בכדי לעכב את החימצון ניתן להניח את הבטטות החתוכות בקערה, ולכסות בצלחת.
אז מה מכינים?
אפשר להכין כמעט הכל מבטטות. בטטות משתדכות נהדר לטעמים רבים, לעשבי תיבול רבים ולתבלינים רבים, מקינמון ועד אגוז מוסקט. הן משתלבות נהדר עם מיני אגוזים וזרעים ועם גבינות - אפשר לאפות אותן, להכין מהן מרק, לשלב אותן בפסטות, לצרף אותן לתבשילי קדירה, לטגן אותם כמו צ'יפס, להכין לביבות ועוד ועוד. אז אחרי ההקדמה הזו, הנה שלושה מתכונים קלים וטעימים.