שתף קטע נבחר

כך תבחרו אל-פסק למחשב

עם התלות הגוברת במחשבים, החריף גם החשש מפני גורמים העלולים לשבש את פעולתם. האויבים הראשונים במעלה לתקינותם של מחשבים אינם האקרים, וירוסים או סוסים טרויאניים אלא דווקא החשודים הלא מיידיים: הפרעות ברשת החשמל

השימוש במחשב כבר מזמן חרג מגבולות העבודה ואצל מרבית הציבור הוא תופס מקום של כבוד בבית. בשנים האחרונות עם שגשוג האינטרנט המהיר והצמיחה בהיקף השימוש בתוכנות מסרים מיידיים ובשיתוף קבצים, השימוש הפך לממושך יותר.

 

חלק מהמשתמשים נוטים אף להשאיר את המחשב פועל לאורך היום והלילה וחושפים אותו לסיכונים פחות מוכרים. נפילות ונחשולי מתח, ברקים והפסקות חשמל יכולים לגרום לנזק בלתי הפיך לרכיבי חומרה כגון לוח אם, כונן קשיח, ספק, מסך ועוד.

 

עובדות פשוטות אלו מסבירות מדוע מערכות אל-פסק הפכו למוצר חיוני בעולם המחשבים. החל מהמשתמש הביתי שהמחשב יקר ללבו וכלה בארגונים שאצלם כל דקה מבוזבזת גורמת נזק כספי עצום.

 

למרות זאת, מערכות אל-פסק - המכשירים שנבנו כדי להתמודד עם בעיות הפסקות חשמל ונפילות מתח, עדיין לא מהווים חלק מסל הקניות הטבעי של צרכני מחשב.

 

מהי מערכת אל-פסק ולמה היא נועדה?

 

אל פסק היא מערכת המגנה על המחשב והציוד ההקפי מפני הפרעות באספקת מתח כדוגמת עליות ונפילות מתח ומפני הפסקות חשמל רגעיות או ארוכות. מכשיר האל-פסק מתחבר לשקע החשמל בקיר והמחשב (ו/או כל ציוד הקפי אחר) מתחבר אליו ישירות.

 

במקרה של הפסקת חשמל המצבר המובנה בתוך האל-פסק מספק את המתח הדרוש למחשב. תפקיד המערכת אם כן, לייצב את המתח, לספק גיבוי למספר דקות בעת הפסקת החשמל, למנוע נזקים לחומרה ולאפשר שמירת הקבצים וכיבוי מסודר של המחשב.

 

מערכת אל פסק מקצועית

 

ישנן שיטות רבות מאוד, חלקן זולות מאוד, המספקות הגנה כלשהי מבעיות חשמל. אך אף אחת מהן אינה מסוגלת לבודד את המערכת כמו מערכת אל-פסק מקצועית.

 

מערכות אל-פסק (UPS, ראשי תיבות של אספקת חשמל בלתי מופרעת) נחלקות למספר שיטות ודגמים. ההבדלים בין הדגמים הם בעיקר בטכנולוגיה, בהספק המגדיר את מספר המחשבים ו/או הציוד המוגן על ידי המערכת, המחיר, הגודל הפיזי ועיצוב המערכת.

 

סוגי הגנה

 

מערכות אל פסק נחלקות לשלוש שיטות עיקריות: שיטת "מוכנות מיידית" או במינוח המקצועי - Stand By (או Off Line), שיטת "מוכנות מיידית" מובנת משוב (Line Interactive) ושיטה מקוונת (On Line) - המרה כפולה.

 

שיטת המוכנות המיידית

 

(Stand By או Off Line) מבוססת על מערכת המהווה מעין חוט חשמל בזמן אספקת חשמל תקינה. כשיש הפסקת חשמל מתבצע מיתוג מהיר (בין 4-2 אלפיות השניה) של הזרם למכשיר האל-פסק. מערכת זו, שנעלמה כמעט מהשוק, היא הכי בסיסית ופשוטה ומחירה בהתאם (150-90 דולרים).

 

שיטת המוכנות המיידית

 

(Line Interactive) - שיטה זו המוכרת גם כאון-ליין המרה בודדת - מבוססת על מייצב מתח בעל בקר אלקטרוני פנימי, המגיב לשינויים במתח החשמלי ומפצה עליהם. שיטה זו מתוחכמת מעט יותר ונועדה בעיקר לפתור את בעיית הפסקות החשמל וכן שינויים קלים ברשת החשמל.

 

מאחר והציוד בשיטה זו מחובר דרך האל פסק ישירות לשקעי החשמל, השיטה מתאימה למקום בו רשת החשמל אינה טובה ויציבה. מערכות אלו בנויות להפרעות קלות המועברות למחשב. בעת הפסקת חשמל מועבר המחשב להזנה ממצברים, בזמן זה עלול המחשב לקרוס ולגרום נזק לחומרה ולתוכנה.

 

השיטה אינה מספקת פתרון מושלם להפרעות כגון: מכות ברק, קפיצות מתח (Spike), זרמי התנעה של ציוד אחר ותדר לא יציב. במערכות אלו המטען בדרך כלל קטן ואינו מאפשר טעינה מהירה לאחר הפסקת חשמל.

 

מעלותיהם העיקריים של מכשירים שיטה זו הם: מידות קטנות, מחיר נמוך יחסית ורעש אקוסטי נמוך. זוהי שיטת הגנה זולה ויעילה למשתמשים ביתיים ולעסקים שאינם מעונינים להשקיע כסף רב. (500-300 דולרים).

 

שיטה מקוונת (On Line) המרה כפולה

 

שיטה זו מספקת הגנה מלאה מפני כל ההפרעות הקיימות ברשת החשמל. השיטה מאפשרת מעבר מתמיד מזרם חילופין (AC - רשת החשמל) לזרם ישיר (DC - המצברים) ובחזרה. נוצרת הפרדה מוחלטת

בין מתח הכניסה למתח היציאה שמיוצר מרגע ההפרעה על ידי מערכת האל-פסק.

 

המתח ביציאה מיוצב במתח ובתדר ובלתי תלוי ברשת. כך מתאימה המערכת עצמה באופן טבעי למצבי רשת משתנים. אלו לרוב מכשירים ברמה הגבוהה ביותר המייצרים מתח חשמלי טהור ומיוצב והם שימושיים בעיקר כגיבוי לציוד מחשבים רגיש בהספק גבוה.

 

החסרון העיקרי בשיטה זו הוא עלותה הגבוהה יחסית. עם יתרונותיה הרבים ניתן למנות את ההגנה המלאה מפני הפרעות והפסקות חשמל, ביצועים טובים של איכות מתח היציאה, נצילות כוללת גבוהה ללא זמן מיתוג למצברים ואפשרות לחבר ציוד רגיש ללא חשש לפגיעה בו. (החל מ-400 דולרים למערכת של 1Kvm ועד 2000 דולרים למערכת של 6Kvm).

 

כמה זה עולה?

 

מכשירי אל-פסק בסיסיים לשימוש ביתי עולים החל מ-450 שקל ומסוגלים, בעת הפסקת חשמל, להפעיל את המחשב והמסך לפרק זמן בן 10 ל-15 דקות. פרק זמן שאמור להציל את המחשב מכיבוי פתאומי, אובדן נתונים ונזק לציוד ולאפשר למשתמש לשמור את הקבצים הפתוחים ולכבות את המחשב.

 

המערכת המומלצת לרכישה בייחוד למשתמשים בעלי ציוד יקר כגון משתמשי מקינטוש היא מערכת מסוג המרה כפולה - זוהי אמנם מערכת יקרה יותר אך מספקת הגנה מלאה.

 

מהם השיקולים לבחירת מערכת אל פסק

 

רכישת מערכת אל פסק איננה שקולה לרכישת מחשב. בעוד לרכישת מחשב ישנם עשרות מדריכים ומביני דבר העשויים לסייע, פה יש מעט יועצים ועוד פחות מזה מומחים לדבר. זהו תחום סבוך עם מונחים אזוטריים מעולם החשמל הכולל תרשימים היכולים להביך ובהחלט להוציא כל חשק (אם היה כזה) לרכוש מכשיר אל-פסק.

 

הצעה הראשונה, על כן, היא להתייעץ. זו לא בושה לא לדעת. זה חמור לא לעשות דבר בעניין

ולהיתפס לבסוף עם המכנסיים למטה. כדאי להיוועץ במספר גורמים וספקים. בררו אצל לקוחות קודמים של החברה בנוגע למידת הסיפוק מהמוצר ולא להתעצל לבדוק מוצרים מקבילים באמצעות האינטרנט או דרך חברים מביני עניין.

 

לפני החלטה בררו אם המחיר כולל מע"מ, הובלה והתקנה, מה משך האחריות (בין שנתיים לארבע) והאם היא כוללת את המצברים, מהו זמן האספקה, מהם תנאי התשלום ולכמה זמן הצעת המחיר תקפה.

 

ההספק של מכשירי אל-פסק נמדדת ביחידות וולט -אמפר (VA). ככל שנתון זה גבוה יותר, כך מכשיר האל-פסק יהיה מסוגל לספק מתח לציוד רב יותר ו/או לפרק זמן ממושך יותר. הדגמים הבסיסיים מספקים 600 וולט-אמפר ויספיקו לחיבור מחשב ומסך דק 17 אינץ' לפרק זמן של כ-15 דקות. דגמים 'כבדים' מספקים 1200 וולט אמפר ויותר ויספיקו לחיבור של יותר ציוד לפרק זמן ממושך יותר.

 

כדאי לדעת כי צגים דקים (LCD) צורכים הרבה פחות הספק מצגים עבים (CRT). חשוב לפני רכישה לבדוק אילו מכשירים בכוונתכם לחבר למכשיר האל-פסק ולוודא שההספק של המכשיר מספיק ומספר השקעים במכשיר תואם את מספר המכשירים שבכוונתכם לחבר. קחו בחשבון לא רק את המסך והמחשב, אלא גם

את המודם, הסורק, רכזת או נתב ודיסק חיצוני אם יש.

 

חובה לבדוק את ממשק החיבור של המכשיר למחשב. רוב מכשירי האל-פסק כוללים חיבור טורי (RS232). אך חלק ניכר מהמחשבים החדשים כבר לא כולל חיבור זה. מכשירי אל-פסק עם חיבור USB עשויים להתאים לכמעט כל המחשבים אך מחייבים התקנת תוכנת בקרה מיוחדת המצורפת למכשיר).

 

בעלי מחשבי מקינטוש נאלצו עד לאחרונה לוותר על תוכנה זו ועל האפשרויות שהיא מציעה. דיווחים מבטיחים הופעה בקרוב של מכשירים עם תוכנה תואמת למערכת הפעלה זו.

 

בחינת טיב מערכת נעשית בכמה קטגוריות. כדאי לברר עם הספק את הסעיפים הבאים ולערוך מעין טבלה שתקל על ההשוואה בין המכשירים ובין הספקים.

 

א. ביצועי המערכת

 

1. מידת יציבות המתח המוצא ממכשיר האל-פסק בעת הפסקת חשמל.

 

2. מהי צורת הגל שהאל-פסק מוציא? ראוי לציין כי מערכות אל-פסק עלולות להזיק לציוד המחובר בתנאים מסויימים. לצורת הגל השפעה ישירה על איכות המערכת. הצורות הנפוצות: א. מרובעת - מייצרת מתח

 גבוה מדי ביחס למתח חברת החשמל. ב. מדורגת - אספקת חשמל בלתי רציפה. ג. סינוסואידלית - אופטימלית מאחר וזהה לצורת הגל שמספקת חברת החשמל.

 

3. האם המערכת מדכאת רעשים ברשת החשמל ומונעת אותם מהמחשב.

 

4. האם קיימת אספקת זרמי נהירה (Inrush) כנדרש על ידי המחשב.

 

5. האם קיים זמן גיבוי סביר בעת הפסקת חשמל לשמירת הקבצים ולכיבוי מסודר של המחשבים. (20-10 דק')

 

6. מערכת תוכנה לבקרה ושליטה - האם קיימות מערכת לבדיקה עצמית, קביעת תאריכים להורדה מסודרת של שרתים והאם יש תמיכה בתוכנת הורדה ליותר משני שרתים בו זמנית. האם השליטה וההתראה במערכת ניתנות לביצוע באמצעות טלפון נייד, רשת המחשבים והאינטרנט, האם קיימת תצוגה גרפית בזמן אמת המתריעה על מצב המערכת והאם ההתקנה מהירה וקלה.

 

7. האם קיים מודד טמפרטורה ולחות.

 

8. מצברים - בדיקה אוטומטית של תקינות המצברים. מה אורך חיי המצברים, האם יש התראה על תכולת מצברים נמוכה והם קיימת אפשרות להחלפה מהירה וקלה של מצברים ללא כיבוי מערכות (Hot Swappable). ברכישת מצברים יש לוודא שהמחיר כולל עבודה. שימו לב! לא מומלץ לבצע את החלפת המצברים בעצמכם.

 בעת ההחלפה המתקין יבצע כיול מעגלי הטעינה ונקיון המערכת. מומלץ לרכוש את המצברים מהמשווק ממנו נרכשה המערכת.

 

9. האם המערכת עמידה בתקנים כגון RFI / EMC, CE, ISO 9001.

 

10. הכי חשוב - כמה שנות אחריות מוצעות למערכת והאם היא כוללת את המצברים. נהוג להציע בין שנתיים לשלוש שנות אחריות ובודדים מציעים אחריות ל-4 שנים.

 

ב. עלויות ישירות ועקיפות

 

1. מחיר המערכת (כולל מע"מ, הובלה והתקנה).

2. גודל פיסי ומשקל.

3. רעש אקוסטי (בין 40 ל45- דציבל ממרחק מטר).

4. נוחיות הפעלה וידידותיות למשתמש.

5. תקופת אחריות כוללת למערכות.

6. זמן התגובה בעת תקלה, האם התיקון באתר הלקוח והאם מסופקת מערכת חליפית.

7. האם נעשה שימוש ברכיבים סטנדרטיים (משמעותי לחלקי חילוף).

8. מראה חיצוני נאה המשתלב בעיצוב המשרד.

9. סוללות אטומות ללא פליטת גזים וללא תחזוקה.

10. הגנה על המערכת מפני תקלות במחשב.

11. צריכת זרם קטנה מחברת חשמל וכן "גורם הספק" בכניסת האל-פסק גבוה למניעת "זיהום" הרשת ע"י המערכת (0.99).

12. הגנה על קווי האינטרנט והטלפון.

 

ג. איכויות שונות נוספות

 

1. תקנים בינלאומיים לבטיחות ואבטחת המוצר.

2. אספקת חשמל מסודרת בעת הפסקת חשמל.

3. הגנה מפני ספייקים ורעשים ברשת החשמל.

4. בקרת פרמטרים של המערכת לנוחיות המשתמש כמו: מתח, זרם כניסה ויציאה, זמן גיבוי וכו'.

 

שירות והחלפה

 

לפני רכישה כדאי לברר מה אורך האחריות ומה טיב השרות הניתן למערכת. גם לטיב המשווק יש משקל בבחירה. משווק טוב יהיה מקצועי מספיק להציג היבטים שונים של כל מערכת ויתאים מערכת נכונה, שתתמוך במערך המחשבים לאורך שנים. כדאי לנסות להשיג אופציה להחלפת המערכת למערכת מתקדמת יותר (טרייד–אין) בעתיד. שווה לברר מה רמת השירות של היצרן אצל לקוחות קיימים.

 

לסיכום

 

הפרעות והפסקות חשמל, גם הקטנות והבלתי מורגשות עשויות לגרום נזק בלתי הפיך למחשב ולציוד ההיקפי המחובר אליו. נכון, מרבית האנשים סבורים שאם עד היום להם זה לא קרה, זה בטח גם לא יקרה. וזאת כמובן, טעות. כותב מאמר זה עצמו חווה השבתה של מדפסת יקרה ושני כוננים (שלא הספיקו להשלים גיבוי).

 

זה כואב, גם בלב וגם בכיס. מי שהמחשב והציוד ההיקפי שלו יקרים לליבו, מערכת אל פסק טובה תמנע ממנו דפיקות לב מיותרות. כי בינינו, הפסקות חשמל קורות בדיוק בזמן הפחות נוח (באמצע סדרת מתח או רגע לפני שמירת המסמך). ולכן - אל תחכו לחורף, פן יכה בכם הברק כרעם ביום בהיר.

 

כתבה פורסמה במקור בגיליון מספר11 של "זמן דיגטלי", מגזין ברזולוציה גבוהה. לחצו כאן לרכישת מנוי .


פורסם לראשונה 12/07/2006 14:42

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: זמן דיגיטלי
אל פסק. השקעה משתלמת
צילום: זמן דיגיטלי
עטיפת הגיליון
זמן דיגיטלי מגזין ברזולוציה גבוהה
עטיפת הגיליון
מומלצים