שתף קטע נבחר

מזוז בודק חשד נגד אולמרט במכירת בנק לאומי

במשרד המשפטים מאשרים: משרד מבקר המדינה העביר ליועץ המשפטי לממשלה חומרים הנוגעים למכירת גרעין השליטה בבנק לאומי. על פי החשד, ראש הממשלה, אהוד אולמרט, וגורמים נוספים ביצעו לכאורה עבירות שוחד ומעורבות אסורה במכרז המכירה. הובהר: טרם נתקבלו החלטות ולא מתקיים הליך פלילי

במשרד המשפטים אישרו היום (ג') כי לפני כמה שבועות העביר משרד מבקר המדינה ליועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, חומרים הנוגעים למכירת גרעין השליטה בבנק לאומי. על פי החשד, שפורסם לראשונה באתר NFC, ראש הממשלה, אהוד אולמרט, וגורמים נוספים ביצעו עבירות שוחד במכרז המכירה. גורמים במערכת המשפט מסבירים כי מדובר לכאורה במעורבות אסורה במכירת הבנק.

 

היועץ העביר חומרים אלה לפרקליטות לשם בדיקה והכנת חוות דעת כיצד לנהוג בהם. בשלב זה טרם נתקבלו החלטות ולא מתקיים הליך פלילי. עם זאת, אמרו גורמים משפטיים כי החשדות שבודקת פרקליטות המדינה הם חשדות פליליים.

 

יועץ מבקר המדינה לשחיתות שלטונית, יעקב בורובסקי, סירב להתייחס לשאלות בדבר החומרים החדשים הנוגעים למכירת גרעין השליטה בבנק לאומי ואמר כי "אינו מאשר ואינו מכחיש את הדברים".

 

על-פי החשד, בעת שכיהן אולמרט בשנת 2005 כממלא מקום שר האוצר – אז פעל לכאורה שלא כחוק, עבור שניים מידידיו, דניאל אברמס ופרנק לואי וניהל עימם, ישירות ובעקיפין, מערכת יחסים שבה גלום לכאורה שוחד. 

 

על פי הפרסום באתר NFC אולמרט פעל לקדם את מועמדותו של אברמס במכרז למכירת בנק לאומי. הניסיונות נעשו תוך-כדי מתן הקלות ותוך כיפוף ידיהם של בכירי משרד האוצר, שהתנגדו לסירוס מהלכי המכרז.

 

באותה שנה נמנה לואי עם המתמודדים על רכישת בנק לאומי. על פי החשד, אולמרט, ששימש כאמור כממלא מקום שר האוצר, לא נמנע מלפעול ולקדם את האינטרסים של פרנק לואי, כל זאת תוך ניגודי עניינים חדים וברורים.

 

שמו של אברמס קשור לפרשה אחרת הנבדקת על-ידי מבקר המדינה. אברמס היה זה שרכש מאולמרט את הבית בשכונת טלביה בירושלים במחיר שהיה גבוה ממחיר השוק. אחרי המכירה המשיך אולמרט להתגורר בבית, כשבכל חודש שילם 2,250 דולר שכר דירה, נמוך בהרבה ממחיר השוק. לפי הטענות, אברמס ידוע כאיל הון אשר תורם מכספיו לאישי ציבור ונחשב לאחד מתומכיו של אולמרט.

   

לאחר המכירה בחודש נובמבר 2005, אמר אולמרט כי מדובר בהישג למשק הישראלי בכלל ולתהליך ההפרטה בפרט. "מכירת חבילה כה גדולה של מניות בבנק מרכזי בישראל, במחיר שיא של כל הזמנים למשקיע אסטרטגי, תעצים את התחרות בין הבנקים ותתרום לשוק ההון המקומי".

 

במכרז התמודדו שבע קבוצות משקיעים, מהן ארבע שהגישו את ההצעה על בסיס אסטרטגי ושלוש על בסיס פיננסי. את ההצעה שתפסה את המקום השני הגישה אי.די.בי של נוחי דנקנר בהפרש קטן מחברת ההשקעות האמריקנית, קרן 'סרברוס' שזכתה במכרז.

 

קרן 'סרברוס', שאינה קשורה ללואי ואברמס, היא קרן השקעות סודית, שאינה שקופה לציבור ואינה רשומה באף בורסה. מדובר בקבוצת השקעות שאין לה מיקוד עסקי, אין לה כיוון כלכלי מוגדר ואין לה התמחות בניהול בנקים או בניהול ענפי אחר. בחמש השנים האחרונות היא רכשה חבילות של מניות בעשרות חברות בקשיים, או אפילו בהקפאת הליכים; בחלק מהשקעותיה הצליחה, בחלק כשלה.

 

יו"ר הקבוצה והאיש המייצג אותה כלפי חוץ הוא דן קוויל, מי ששימש סגן נשיא בממשל ג'ורג' בוש האב, ומי שנחשב אחד האנשים הכי-פחות-חכמים בהיסטוריה של הפוליטיקה האמריקנית. בין אחזקותיה: רשת ההמבורגרים ברגר-קינג, עסקי נדל"ן בארצות-הברית וגרמניה, חברת התעופה הקנדית אייר קנדה, הבנק יפני "אאוזורה" ועוד ארבעה קרנות גידור.

 

כיום מחזיקה המדינה ב-10.01 אחוזים ממניות בנק לאומי, קרן 'סרברוס' ב-9.99 אחוזים, 10 אחוזים נמצאים בידי איש העסקים שלמה אליהו, 60 אחוזים בידי הציבור, חמישה אחוזים נמצאים באחזקת עובדי הבנק וחמשת האחוזים הנותרים בידי חברת אוצר התיישבות היהודים.

 

ובתוך כך, בערוץ 10 פורסם כי מבקר המדינה צפוי להמליץ ליועץ על פתיחה בחקירה פלילית נוספת נגד ראש הממשלה. הפעם מדובר על ניגוד עניינים של אולמרט בהיותו שותף לשעבר של עו"ד אורי מסר. מפרטי הפרשה כפי שפורסמו עולה כי אולמרט פעל לכאורה כשר התמ"ת באופן אינטנסיבי כדי להעביר השקעות ממרכז ההשקעות של יחידת סבר של משרד התמ"ת בסכומים של מיליונים לחברת סינקט באשקלון, המיוצגת על ידי מסר. העברת המיליונים היו בניגוד גמור לעמדת הדרג המקצועי במשרד התמ"ת - כך העלה המבקר בממצאיו. בעניין הזה סבור מבקר המדינה שיש פה משום עבירת מרמה.


פורסם לראשונה 24/10/2006 13:46

 

בהכנת הידיעה השתתפו אבי שאולי ומירי חסון
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ניב קלדרון
אולמרט. עבירות שוחד?
צילום: ניב קלדרון
צילום: עומר הכהן
בנק לאומי
צילום: עומר הכהן
צילום: גיל יוחנן
בורובסקי. סירב להתייחס
צילום: גיל יוחנן
מומלצים