שתף קטע נבחר

צילום: ויז'ואל/פוטוס

מוות בעריסה: אין טיפול, אך אפשר למנוע

החשש הכבד ביותר של הורים לתינוקות הוא למצוא את הרך הנולד ללא רוח חיים. כ-15 תינוקות מתים בישראל מדי שנה מתסמונת המוות בעריסה. סיבותיה נותרו עלומות, אך באמצעים פשוטים ניתן להפחית דרמטית את הסיכון. כך תשמרו על התינוק שלכם. כתבה שנייה בסדרת הדברים שהורים חייבים לדעת

זו חרדת האימים של כל הורה: כ-15 הורים ישראלים בשנה חווים טרגדיה שמותירה צלקת לכל החיים, כשהם מוצאים את תינוקם בבוקר ללא רוח חיים. הסיבה היא מוות בעריסה, תסמונת שסיבותיה נותרו בגדר תעלומה. עם זאת, הנחיות חדשות הצליחו בשנים האחרונות להפחית את מקרי המוות ברחבי העולם.

 

כאמור, סיבת המוות בעריסה, המתרחשת לרוב במהלך שנת החיים הראשונה, עדיין אינה ברורה. יש השערות לפיהן קיימת אי בשלות של גזע המוח שבו ממוקם מרכז הנשימה. השערות נוספות קשרו רפיון של החיך הרך. כך או כך, מוות בעריסה או SIDS בשפה הרפואית, נותר בגדר תעלומה רפואית.

 

ירידה דרמטית במקרים 

עד כה המליצו ארגון הבריאות העולמי כמו גם משרד הבריאות הישראלי, להשכיב את התינוק לישון על גבו. מאז פורסמה ההמלצה, נרשמה ירידה דרמטית במקרי המוות בעריסה בכל העולם. ועדיין, המדובר בסיבת המוות העיקרית בארה"ב עד גיל שנה.

 

הנחיות חדשות שפרסמה האגודה האמריקנית לרפואת ילדים אשתקד, כללו המלצות קודמות לפיהן יש להשכיב את התינוק בשנתו הראשונה לחיים על הגב בלבד. בתוך כך הוזהרו ההורים מפני שינה משותפת עם הילדים, לאחר מקרים טראגיים שבהם הורים מחצו או חנקו למוות את תינוקם בזמן השינה מבלי משים.

 

בהנחיות החדשות קבעו המומחים כי על סמך דיווחים על מקרי מוות בעריסה ברחבי ארה"ב בשנים האחרונות, עולה משמעותית הסיכון לתמותה אצל תינוקות הישנים בסביבת עצמים, ובכלל זה בובות, דובי, כרית או שמיכה. ההנחיות החדשות קובעות כי על התינוק לשכב במיטתו כשהיא ריקה מעצמים שעלולים לחנוק אותו או לחסום את נתיב הנשימה שלו.

 

יתרונות המוצץ 

עוד המלצה חדשה אותה אימץ גם משרד הבריאות הישראלי קובע כי יש לתת לתינוקות מוצץ במהלך השינה עד גיל שנה כאמצעי למניעת מוות בעריסה. מחקרים הראו כי תינוקות שמוצצים מוצץ בשנתם מצויים בסיכון מופחת למוות בעריסה.

 

על פי טענות קודמות, שימוש במוצצים עשוי לפגוע בהנקה או לגרום לבעיות שיניים מאוחר יותר במהלך החיים, אולם החוקרים קבעו כי אין כל הוכחות לכך. עם זאת, ההמלצה הישראלית, הצפויה להיות דומה להמלצה האמריקנית, היא לדחות את השימוש במוצץ אצל תינוקות הניזונים מחלב-אם עד גיל חודש, כדי להבטיח שהתינוק מסגל לעצמו טכניקת יניקה יעילה.

 

באשר לקשר בין שימוש במוצץ לבין שיעור גבוה של דלקות אוזניים, החוקרים ציינו כי הסיכון לכך הוא נמוך בשנת החיים הראשונה, וכי התועלת שבשימוש במוצץ עולה על סיכון זה. כך או כך, אם התינוק מסרב להשתמש במוצץ, אין להכריח אותו לעשות זאת.

 

ההמלצות

ואלה כל ההמלצות למניעת מוות בעריסה:

  • רק על הגב: השכיבו את התינוק על הגב, בשנת היום ובשנת הלילה. אין להשכיב את התינוק על הצד, שכן הוא עלול להתהפך על בטנו ולהגביר את הסיכון למוות. בזמן עירות ותחת השגחתכם, השכיבו את התינוק לפרקים על בטנו, לשם חיזוק שרירי הגב והצוואר.

 

  • התינוק ישן לבד: לעולם אין לישון יחד עם התינוק באותה מיטה. בשנים האחרונות דווחו מקרים טראגיים בהם הורים מחצו או חנקו למוות את תינוקם, מבלי משים, במהלך השינה.

 

  • מזרן מתאים: על המזרן להיות קשיח במידה מתונה, השומרת את מנח השכיבה של התינוק על גבו.

 

  • הרחיקו עצמים ממיטת התינוק: בזמן השינה, על התינוק לשכב במיטה ללא כרית, דובי, בובות, צעצועים או כל עצם אחר שעלול לחנוק אותו.

 

  • אל תעשנו: העישון במהלך ההריון ולאחר הלידה מגביר משמעותית את שכיחות מקרי המוות בעריסה. בתוך כך חשוב לזכור כי בקרב הורים מעשנים גדל הסיכון למוות בעריסה אצל התינוק. גם אם אינם מעשנים בקרבתו, רעלני הסיגריה נספגים בשיערכם, בבגדים ובחלל הפה ועוברים אל התינוק. לפיכך עשו כל מאמץ להפסיק לעשן.

 

  • תנו לו מוצץ: בזמן השינה, עודדו את התינוק להשתמש במוצץ. אין להחדיר את המוצץ לפה התינוק כשהוא כבר ישן, אלא להציע לו אותו לפני ההשכבה לישון.

 

  • אין טעם במכשירי אזהרה: לא קיימת הוכחה כי אמצעי התראה שונים הנמכרים בשוק (דוגמת "בייבי-סנס") מצליחים להפחית את שכיחות מקרי המוות בעריסה.

 

  • ידעו גם את האחרים: ודאו כי שאר המטפלים בתינוק יודעים היטב את רשימת ההמלצות למניעת מוות בעריסה.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מניעה: שינה על הגב, לבד, עם מוצץ
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים