שתף קטע נבחר

הטיפ היומי: איך למנוע נפילות אצל קשישים

כחלק מתופעות הזקנה נתונים קשישים לצניחת לחץ הדם במעבר לעמידה, דבר שגורר עלפון וחבלות. איך אפשר להקטין את הסיכון? הדוקטור עם הטיפים

השנים עושות את שלהן, וכחלק מתופעות ההזדקנות גם כלי הדם אינם כשהיו בעבר. ממש כמו צנרת המאבדת מחוזקה, כך גם כלי הדם הופכים עם השנים רופפים יותר כשהשכבה השרירית שלהם אינה מגיבה במהירות. אחת התוצאות המובהקות היא נפילת לחץ דם תנוחתית, בה צונח לחץ הדם במעבר משכיבה או מישיבה לעמידה.

 

כשאנו עוברים ממצב מאוזן למאונך, כח המשיכה עושה את שלו וגורר את הדם כלפי מטה. אלא שלדם יש עוד מסע ארוך ועליו להגיע גם אל המוח. לפיכך כלי הדם צריכים להגיב במהירות, להתכווץ ולהגביר את הלחץ במערכת הדם כך שהדם יוזנק במעלה הגוף אל המוח.

 

כאמור אצל קשישים, כלי הדם אינם פועלים באותה יעילות כמו אצל צעירים. גם הלב אינו מתכווץ במלוא החוזקה ולפיכך הדם אינו מספיק להגיע אל המוח. התוצאה היא חולשה, סחרחורת, טשטוש, כאבי ראש, רעד, איבוד שווי משקל וגם עלפון, נפילה חבלות קשות ושברים. במקרים קיצוניים עלול המצב גם לגרום לשבץ מוחי, להתקף לב ואף למוות.

 

אז מה תוכלו לעשות כדי לצמצם את הסיכון?

  • הגביהו ראש: הניחו כרית נוספת תחת הראש במיטה, כך שהצוואר יהיה בזווית של כ-30 מעלות מהמיטה. הפעולה תמנע את הפער הגדול בין מצב של שכיבה לישיבה או עמידה.

 

  • שתו קפה: פולי הקפאין מכילים חומר המכווץ כלי דם. לגימת כוס קפה בבוקר תסייע להעלאת לחץ הדם ולמניעת נפילות פתאומיות. אם אפשר, בקשו שכוס הקפה תוגש למיטה.

 

  • קודם רגליים: אל תקומו בפתאומיות. תחילה הניחו את הרגליים על הרצפה והניעו מעט את השרירים שיסייעו ללחוץ על כלי הדם ולדחוף את זרם הדם אל המוח.

 

  • קומו בהדרגה: לפני הקימה עברו לישיבה, המתינו מספר דקות ואז התרוממו בהדרגה כשאתם נשענים על חפץ יציב (כיסא, שולחן יציב, הליכון).

 

  • גרב אלסטית: במקרים מסויימים עשוי הרופא להמליץ על גרב אלסטית המסייעת אף היא להעלאת לחץ הדם בכלי הדם ההיקפיים ברגליים. על גרביים כאלה לחבוש את כפות הרגליים השוקיים והירכיים עד המפשעה.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
מומלץ - לא לקפוץ מהמיטה
צילום: סי די בנק
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים