שתף קטע נבחר

"ישראל תקבל מסוריה פחות מאשר בימי ברק"

ברוס ריידל, יועצו של קלינטון לענייני המזרח התיכון, היה מעורב במגעים רבים בין ישראל לסוריה עד לפני כשמונה שנים. בראיון ל-ynet הוא מדבר על ההחמצה של ברק, שברח מהתחייבותו של רבין, ומדגיש: "הסכם שלום תמיד חשוב, אבל אסד הבן אינו כמו האב - הוא לא יכול לרסן את חיזבאללה"

"שפרדסטאון היא הזדמנות שהוחמצה", אמר בראיון ל-ynet ברוס ריידל, מי שהיה יועצו של הנשיא קלינטון למזרח התיכון במועצה לביטחון לאומי ונטל חלק במגעים רבים בין ישראל לסוריה בעבר. לדעתו, השגת הסכם עם הסורים חשובה גם כיום, אם כי ישראל תקבל ממנו פחות ממה שהייתה מקבלת לפני שמונה שנים.

 

שברו את הקרח

 

ריידל, שהיה איש CIA במשך 30 שנה, השתתף בשיחות בין ישראל וסוריה בתיווך אמריקני שנערכו בעיירה שפרדסטאון במערב וירג'יניה בראשית שנת 2000. הוא אף ביקר עם מזכירת המדינה מדלן אולברייט כמה פעמים בארמון נשיא סוריה בדמשק, שהה לצד הנשיא קלינטון בפסגת ז'נבה עם חאפז אל-אסד, והשתתף בפגישות עם שר החוץ הסורי דאז פארוק א-שרע בבית הלבן.

 

"הסורים באו מוכנים לעשות עסקה בשפרדסטאון, וזו הייתה הזדמנות מוחמצת", אומר ריידל. "הם באו עם עורכי דין, גנרלים, מומחים למים, והיו מוכנים לדבר על כל נושא בפירוט.

כל מה שהם רצו זה דבר אחד - קווי 4 ביוני 1967. ראש הממשלה ברק לא היה מוכן לשים את זה על הנייר, והשיחות הסתיימו".

 

לדבריו, ברק לא הרגיש נוח עם "פיקדון רבין" שהסורים ראו בו התחייבות ישראלית שהועברה למזכיר המדינה דאז וורן כריסטופר, לחזור לגבולות 4 ביוני 1967 בתמורה לשלום. "ברק הגיע נלהב לקדם את הערוץ הסורי, אבל נראה שברגע האחרון ערב שפרדסטאון הוא קיבל רגליים קרות", נזכר ריידל.

 

- האם האמריקנים רואים בפיקדון רבין מחויבות ישראלית לסגת לגבולות 4 ביוני 1967?

"היינו תמיד במצב לסייע לצדדים להשיג הסכמה. הנשיא קלינטון החליט לא ללחוץ על ברק בשפרדסטאון", אומר ריידל ומתחמק מתשובה ישירה.

 

לגבי טריטוריה - אין בעיה למצוא פתרון יצירתי

ריידל, שייעץ לקליטון ולנשיא בוש בענייני המזרח התיכון, סבור ש"אם ישראל מוכנה לסגת לקווי 4 ביוני, הבעיה בינה לבין סוריה נפתרה. המחלוקת היא על פיסת קרקע בחוף המזרחי של הכנרת. לא קשה למצוא פתרון יצירתי שיאפשר לסורים ריבונות 'דה-יורה' (באופן משפטי בלבד - י.ב.ח) על השטח, עם מגבלות שהריבונות תבטיח לישראל ביטחון ומים".

 

ומה הוא הפתרון היצירתי שלו? "ליצור שטח פארק ארכיאולוגי בינלאומי בשליטת ארצות הברית ושומרי שלום אחרים, עם הגבלה רצינית של הסורים לעשות משהו שישראל לא תאהב. דיפלומטיה יצירתית תפתור את הבעיה בצורה שתספק את שני הצדדים".

 

המתווך האמריקני לשעבר, כיום בכיר במרכז סבן למזרח התיכון במכון ברוקינגס, אומר שלעומת שפרדסטאון, כיום הנושא הטריטוריאלי בעייתי פחות. "אחד ההבדלים המהותיים הוא שהיכולת של סוריה לספק את הסחורה - לרסן את חמאס אבל בעיקר את חיזבאללה - שונה כיום", הוא מדגיש.

 

"אין חיילים סורים בלבנון. חיזבאללה הוא מדינה בתוך מדינה בלבנון וייתכן שהם יהיו המדינה. במקרה כזה, היכולת של סוריה להגיש לישראל את החיזבאללה על צלחת כמו שהיה בשפרדסטאון, שונה מהותית", מסביר ריידל. "יש להם השפעה על חיזבאללה אבל הם לא שולטים בו. אני חושב שהסכם ישראלי סורי מאוד טוב בזכות עצמו, אבל הוא אינו מספק את הסחורה בלבנון כפי שהיה. רק האיראנים יהיו אחראים להסכם בגבול הלבנוני".

 

התוכנית של אסד האב: לטפל בחיזבאללה בכוח

ריידל מספר על שיחה בחדרי חדרים שנערכה בזמנו עם נציג סורי, שהסביר לו כיצד הם מתכננים לטפל בחיזבאללה. "נזמין אותם לארוחה בחאמה ושם נאמר להם 'מזל טוב, הפכתם למפלגה פוליטית, תניחו את הנשק שלכם'.

מי שיסכים, יחזור ללבנון ואלה שלא יסכימו להניח נשק יוכלו להשאר לעולם בחאמה", הסביר הסורי לאמריקני. "זו הייתה התוכנית של אסד האב לטפל בחיזבאללה - בכוח. בשאר הוא לא חאפז, אין לו את היכולת והחיילים שלו אינם נמצאים יותר בלבנון", מסכם ריידל.

 

- האם סוריה תהיה מוכנה להתנתק מהחיבוק האיראני?

הם יתנו לישראל נורמליזציה, ערבויות בטחוניות, אבל אני לא חושב שהם יהיו מוכנים לוותר על יחסיהם עם איראן בתמורה להסכם שלום. ההסכם הוא שלום תמורת שטחים". ריידל מוסיף ש"רק אם ארצות הברית מוכנה להיכנס למשוואה, לעשות שינוי בסיסי ביחסיה עם סוריה ולקבל את משטר אסד, אז הסורים יהיו מוכנים לשינויים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ברוס ריידל. נזכר בהחמצה
באדיבות מרכז סבן
ברק, א-שרע וקלינטון בשפרדסטאון
צילום: רויטרס
צילום: איי אף פי
אסד הבן. פחות כוח
צילום: איי אף פי
אולמרט. יילך עד הסוף?
צילום: עופר עמרם
מומלצים