שתף קטע נבחר

תוכנית: תעודת בגרות על מעורבות חברתית

יוזמה חדשה של משרד החינוך מציעה להעניק לכל תלמיד המסיים את כיתה י"ב תעודת בגרות חברתית-אזרחית בנוסף לתעודת הבגרות המסורתית. המטרה: העדפת בני נוער מעורבים חברתית בצה"ל, באקדמיה ובמקומות העבודה

בקרוב יקבלו תלמידי ישראל שתי תעודות בגרות עם הגיעם לסוף כיתה י"ב: יוזמה חדשה של משרד החינוך מציעה להעניק לכל תלמיד המסיים את לימודיו תעודת בגרות חברתית-אזרחית, בנוסף לזו הרגילה וגדושת הציונים. לתעודה החדשה תהיה השפעה של ממש גם על עתידו של התלמיד - היא תשמש כקריטריון נוסף בקבלה ללימודים גבוהים.

 

היוזמה באה בעקבות הצלחתו של "פרויקט מעורבות חברתית קהילתית ואזרחית", בו לקחו חלק בשנה שעברה כ-24 אלף תלמידים מכיתות ז'-י"ב. 800 תלמידים ראשונים כבר קיבלו את התעודה החברתית בסוף שנת הלימודים הקודמת כחלק מהניסוי.

 

מטרת היוזמה החדשה היא להחליף את פרויקט "המחויבות האישית", שהיה קיים עד כה בבתי הספר התיכוניים וחייב תלמידים בפעילויות שונות למען הקהילה בתמורה לציון. מטרה אחרת היא שהתעודה תילקח בחשבון בכל השלבים שעוברים בני הנוער אחרי שסיימו את לימודיהם: צה"ל, אוניברסיטאות ומקומות עבודה.

 

מנהלת התחום הפדגוגי במשרד החינוך, לאה רוזנברג, אשר עומדת בראש הפרויקט, אמרה שאחת ממטרות התעודה החדשה היא ש"אם ירשמו לאוניברסיטה שני סטודנטים לרפואה בעלי ציונים זהים, הרי שהסטודנט שהוכיח עצמו כמחוייב לקהילה וכבעל רגישות חברתית עוד מתקופת לימודיו בבית ספר - יועדף". יש לציין כי עדיפות לסטודנטים "בעלי רקע חברתי" ניתנת כבר היום באוניברסיטת בן-גוריון בנגב ובמרכז הבינתחומי בהרצליה.

 

הקריטריונים לקבלת התעודה החדשה יהיו: פעילות שבועית קבועה בהיקף של 60 שעות לפחות בשנה, הכשרה מסודרת בתחום ההתנדבות או האזרחות הפעילה בהיקף של לפחות 30 שעות בשנה ולבסוף - כתיבת עבודת גמר. המרכזים בהם יוכלו התלמידים להתנדב הם: מד"א, המשמר האזרחי, חונכות לילדים צעירים, סיוע לקשישים ובבתי אבות, בתי חולים, סיוע למשפחות שכולות, פעילות במועצת נוער העירונית או היישובית, פעילות למען הגנת הסביבה ועוד.

 

"ממליץ להתנדב כי יוצאים נשכרים"

מנהל מינהל חברה ונוער במחוז דרום, אלי שטרית, סבור כי "בניגוד לפרויקט המחויבות האישית שהיה בגדר חובה, הפעילות המוצעת היא התנדבותית לגמרי. אנחנו מאמינים שברגע שהפרויקט מחייב את התלמידים, הם משקיעים יותר ורוצים להתבלט יותר. אי אפשר לכפות תוכנית חינוכית ערכית".

 

מתברר כי יש כבר מי שנהנה מהיוזמה החדשה. חגי אייל סיים בשנה שעברה את לימודיו בבית ספר מקיף א' בבאר שבע, וקיבל תעודת בגרות חברתית.

"הייתי שותף במועדון לניצולי שואה, ארגנו להם ערבי נגינה וגם טקסים ואירועים במסגרת בית הספר", הוא מספר.

 

"כיף להיות שותף לדברים כאלה ולעזור לאחרים. זה מראה על עשייה וערכים. הרעיון של התעודה הוא לציין משהו חוץ מהישגים לימודיים מספריים. נותנים אותה לאנשים שרוצים לפרגן להם גם בתחום לא מספרי, על תרומה ערכית. אני בהחלט ממליץ לתלמידים אחרים להתנדב כי יוצאים נשכרים", מסכם אייל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עידו בקר
לומדים לבגרות (ארכיון)
צילום: עידו בקר
צילום: ניב קלדרון
רוזנברג. פן נוסף ללימודים
צילום: ניב קלדרון
מומלצים