שתף קטע נבחר

צה"ל: עדויות "שוברים שתיקה" מעזה - שמועות

30 חיילים אנונימיים מצוטטים בדו"ח ארגון שוברים שתיקה, ומספרים על "עופרת יצוקה". אחד מהם סיפר כיצד נעשה שימוש ב"נוהל שכן", כאשר קנה הרובה מונח על כתפו של הפלסטיני. צה"ל: לא איפשרו לנו לבדוק את המידע כדי לאשר או להפריכו

בצה"ל טוענים כי ארגון "שוברים שתיקה", המפרסם הבוקר (יום ג') עדויות אנונימיות של חיילים מיחידות שונות, שהשתתפו במבצע "עופרת יצוקה", לא מסר מידע פרטני באופן שיאפשר לבדוק את אמיתות המידע. הדו"ח, המתפרש על פני 112 עמודים, מגולל עדויות של 30 חיילים.

 

רק אחד החיילים מצוטט בשמו, וגם אז רק בשם הפרטי "אמיר". כל היתר אנונימיים. אחד מהם סיפר כיצד נעשה שימוש ב"נוהל שכן" כדי להיכנס לבניינים חשודים, כאשר קנה הרובה מונח על כתפו של הפלסטיני. בנוסף נטען בעדויות כי הצבא עושה שימוש בנוהל למרות שבאופן רשמי הוא מכחיש את קיומו.

 

"זה היה השבוע שהייתה לחימה אינטנסיבית. בשבוע הראשון היו מטענים לחשוף, היו מנהרות בשטחים הפתוחים והיו חמושים בבתים. הלחימה הייתה מאוד איטית ובסופו של דבר השתלטו על שטח מאוד קטן, כל יחידה וכל כוח, הייתה גזרה די קטנה, כמה עשרות בתים... והיו צריכים להשתלט על זה וזה לקח שבוע שלם... שיטת העבודה הייתה, כבר לא קוראים לזה נוהל שכן, יש לזה שם אחר, קוראים לאנשים "ג'וני", לאזרחים (הפלסטינים), קוראים להם ג'וני והיו שם אזרחים שנשארו למרות שפיזרו כרוזים לפני שנכנסו, הרוב עזבו באמת, אבל היו כמה אזרחים שנשארו בבית לשמור. אולי לא היה להם לאן ללכת. אחר כך ראינו שם אנשים שלא יכלו ללכת, חלק פשוט נשארו לשמור על הבית. כל בית סוגרים עליו, מכניסים את השכן, את הג'וני ואם יש חמושים, מתחילים, כמו בעבודה של סיר לחץ בשטחים. זה דרדור אמצעים", נאמר באחת העדויות.

 

בעדות אחרת נכתב: "אחרי היציאה, הייתה שיחה עם מפקד היחידה. היו אנשים שאמרו שרמת הצוות לא הייתה מוכנה מספיק וגם העלו את הנושאים של הדברים שהפריעו מבחינה מוסרית של שימוש באזרחים. הוא טען שהוא לא מכיר שום דבר כזה, אני לא מאמין לו שהוא לא יודע שזה קרה בשטח. הנוהל של להשתמש באזרחים הוא נוהל קיים, הוא יודע על זה. נוהל שכן הוא נוהל רשמי של הצבא, אבל לא קוראים לזה נוהל שכן. המח"ט היה בשטח כל הזמן. היה גם יום שהוא בא לבקר אותנו. נוהל רשמי זה הנחיות של הצבא".

 

לטענת החיילים, צה"ל הפעיל כוח מוגזם, והמפקדים הנחו ש"עדיף לפגוע בחפים מפשע מאשר להסס לפגוע באויב. אם אינך בטוח, תהרוג". אחד החיילים סיפר ש"עוצמת האש היתה לא שפויה. נכנסנו וקולות הנפץ היו אדירים. ברגע שהגענו לעמדות, התחלנו פשוט לירות באזורים חשודים. בלוחמה אורבנית, כולם אויבים, אין חפים מפשע".

 

יותר מאלף פלסטינים נהרגו במהלך המלחמה. הפלסטינים טוענים כי 926 מהם היו אזרחים, אך בצה"ל אומרים שרק חלקם הקטן הם אזרחים. בארגון שוברים שתיקה טוענים כי רוב החיילים שמסרו את רשמיהם מהמלחמה עדיין משרתים בצבא, והחליטו לדבר בשל דאגתם מ"ההידרדרות המוסרית של צה"ל".

 

החיילים אישרו שפצצות זרחן נורו ושנגרם "הרס רב שאינו קשור לשום איום ישיר על כוחות צה"ל". הדו"ח מתאר הרס שנגרם לבתים רבים ולתשתיות: "ה-D-9 עלה על הכל", סיפר אחד החיילים. אחר אמר: "לא קיבלנו הנחיות לירות על כל דבר שזז, אבל קיבלנו הנחיות כלליות - אם אתם נתונים תחת איום - תירו. הם חזרו על זה שאנחנו במלחמה, ובמלחמה פתיחה באש אינה מוגבלת".

 

בשוברים שתיקה אומרים כי לפי העדויות נראה שצה"ל לא לקח בחשבון שיקולים הומניטריים, ומטרתו היתה "לבצע פעולה עם מינימום נפגעים לצבא".

 

צה"ל: לא איפשרו לנו לבדוק את הטענות

בצה"ל הביעו צער על פרסום דו"ח המכיל עדויות אנונימיות וכלליות "מבלי לבדוק את פרטיהן או מהימנותן ומבלי לאפשר לצה"ל, בהגינות מינימלית, את האפשרות לבדוק את הדברים ולהגיב להם טרם הפרסום. זאת, תוך הטלת דופי בצה"ל ובמפקדיו והוצאת דיבתם רעה".

 

דובר צה"ל סבור כי על ארגון "שוברים שתיקה" לעודד את מוסרי העדויות "לשבור את שתיקתם" ולהעלות תלונות ספציפיות על מנת שניתן יהיה להתמודד עם הטענות באופן הולם ולחקור אותן במידת הצורך ולא "להתחבא" מאחורי עדויות אנונימיות וכלליות.

  

בדומה לעדויות שפורסמו לפני מספר חודשים מהכנס במכינת רבין, גם הפעם אומרים בצה"ל כי חלק ניכר מהעדויות מבוסס על שמועות ועדויות שמיעה. ברוב המקרים מדובר בעדויות אנונימיות הנעדרות פרטים מזהים כמו דרגה, אות ראשונה של השם, גדוד, מקום ותאריך, "ולפיכך לא ניתן לבצע על בסיסן בדיקה פרטנית שתאפשר חקירה, אישור או הפרכה של הדברים. החלטת ארגון 'שוברים שתיקה' לגבות עדויות באופן זה ומסוג זה מעוררת את התחושה שהארגון אינו מעוניין באמת בקיומה של בדיקה מהימנה ומקיפה ביחס לטענותיו. לצערנו, אין זו הפעם הראשונה בה נוקט הארגון את דרך הפעולה הזו".

 

בצה"ל מבטיחים לבחון כל טענה מבוססת שתועבר, וקוראים לכל חייל ומפקד שחושדים שהיו עדים להפרות של פקודות או נהלים שהובילו לפגיעה בחפים מפשע, להעביר אותם לידי הגורמים המוסמכים, מתוקף חובתו החוקית והמוסרית. "מעדויות שפורסמו, כולל בדו"ח זה, ומתחקירי הקרבות עולה בבירור כי חיילי צה"ל נהגו לפי דיני הלחימה שבמשפט הבינלאומי וההוראות, למרות מורכבות הלחימה". 

 

דן קוסקי, מהעמותה לאחריות על ארגונים לא ממשלתיים, מסר בתגובה לעיקרי הדו"ח: "הדו"ח דומה מאוד לטענות הקודמות של ארגון 'שוברים שתיקה' - מדובר בטענות חד-צדדיות היוצרות נרטיב חד-צדדי. מדובר בראיות שנבררו ושלא ניתן לאמתן, והבעייתיות עם הדו"ח היא הרושם החד-צדדי של המצבים. הדו"ח מתעלם מהמאמצים שנעשו על-ידי הצבא להזהיר את האזרחים הפלסטינים לפני מתקפות כדי להגן על חיים".

 

בהכנת הידיעה השתתף חנן גרינברג
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כוח מופרז? תקיפה ברפיח במהלך המבצע
צילום: AFP
חיילים יוצאים מעזה
צילום: רויטרס
הרס רב נותר מאחור
צילום: רויטרס
נמלטים במתחם אונר"א
צילום: AFP
מומלצים