שתף קטע נבחר

פרס בעצרת הזיכרון: יריות הרוצח פגעו בכולנו

"מי שכיוון קנה אקדחו אל ניר כץ וליז טְרוֹבִישִי, כיוון אותו גם אליכם כולכם, כולנו, אליך, אלי", אמר נשיא המדינה - וזכה לתשואות מבאי עצרת הזיכרון בת"א. רון חולדאי: "מהי החירות אם לא החופש לחיות אחרת, לחשוב אחרת, להיות שונה". השר סער: "נתחייב להיאבק ברעה החולה והמרעילה – ההומופוביה - עד למיגורה"

קול צלול וברור נגד השנאה מהאזרח מספר 1. "אנחנו עם של 'לא תרצח'". כך פתח הערב (שבת) נשיא המדינה שמעון פרס את נאומו בעצרת הזיכרון בתל אביב, במלאות שבוע להתקפת הירי ב"בר-נוער", שבה נרצחו ניר כץ וליז טְרוֹבִישִי. לפי הערכות לא רשמיות, כ-25 אלף איש הגיעו לכיכר רבין, רבים מהם הניפו את דגלי הקהילה הגאה, ושלטים רבים בגנות האלימות ושנאת ההומואים והלסביות. מארגני הארוע טענו כי למקום הגיעו 70 אלף איש.

 

פרס אמר כי הרוצח פגע לא רק באלה שנהרגו ונפצעו. "היריות שפגעו בראשית השבוע בקהילה הגאה פגעו בכולנו. כבני אדם. כיהודים. כישראלים. מי שכיוון קנה אקדחו אל ניר כץ וליז טְרוֹבִישִי, כיוון אותו גם אליכם כולכם, כולנו, אליך, אלי. אסור שיהיו אקדחנים בתוכנו".

 

קודם לנשיא דיברו שניים מפצועי התקפת הירי ב"בר-נוער". אחד מהם, אור גיל, ריגש את הקהל: "הפחד לא יתגבר על החופש, אף משוגע או פסיכופט לא יחזיר אותי לארון. אני רוצה לקרוא מעל במה זו לכל נער ונערה כמוני לא להתפשר על האמת הפנימית צאו מהארון זה הדבר הנכון לעשות".

 

בהמשך נאומו אמר פרס כי אין להפלות בין אדם לאדם, בשל נטיותיו. "כל האזרחים הם אזרחים שווי זכויות. כל אדם נולד שווה, ולכל אזרח יש החופש להיות מי שהוא. והרשות נתונה להיות שונה וגאה. להיות אחר. אין אנו רשאים לנבור בחייהם של אחרים, כל עוד הם שומרים על החוק והסדר. רשות שכזו נוטלים לעצמם רק רודנים במשטרים רודניים".


עצרת הגאווה, הערב בתל-אביב (צילום: עופר עמרם)

 

"לחופש נולדנו - ובחופש נחיה"

בסיום נאומו, אמר נשיא המדינה כי יש לגנות את הרצח. "אין אדם היכול להחיות מתים, ועל כן אין אדם הרשאי ליטול חיים. איש מאיתנו אינו משוחרר מלהתקומם נגד פשע כזה, ונגד פושעים כאלה. לחופש נולדנו - ובחופש נחיה", אמר וזכה לתשואות. "כדורים לא ישנו את יסודות חיינו. לרוצחים לא תהא תקומה".

 

"באתי להזדהות עם אמת נעלה זו של חיינו. באתי להזיל דמעה על אובדן חיי אנשים צעירים, על לא עוול בכפם. ישראל לעולם לא תשלים עם עוון כזה. ולא תדע מנוח עד אשר הפושע יובא לדין. דמם יזעק מאדמתנו. מעשה הרצח הנורא לא יימחק מליבנו. חיזקו ואימצו". הקהל הגיב לדברים בתשואות רמות.


רבבות הגיעו לעצרת הזיכרון (צילום: יעל גולן)

 

מנחה העצרת, גל אוחובסקי, הודה לפרס במילים חמות. "יש לי צמרמורות מהדברים שאמר נשיא המדינה. הרבה זמן חיכינו שנשיא המדינה יגיד את הדברים האלה עלינו ויחבק אותנו ככה - אמנם לא בנסיבות האלה כמובן", אמר אוחובסקי.

 

שר החינוך: להיאבק בהומופוביה עד למיגורה

בהמשך נשא דברים גם שר החינוך, גדעון סער. "אני קורא לכל המנהיגים ואנשי הציבור – זהו הרגע לחשבון נפש ולא לחשבונות פוליטיים או אישיים. הערב הזה נתחייב כולנו - להיאבק ברעה החולה והמרעילה – ההומופוביה, עד למיגורה. הערב הזה נזכיר לעצמנו שאנחנו נבחנים ביכולתנו לקבל את השונה מאיתנו כמות שהוא, כמות שהיא"

 

"הקהילה של ההומואים הלסביות הטראנס והבי היא אחת הקהילות התורמות ביותר למדינת ישראל בתחומים רבים ומגוונים - בתרבות באמנות במערכת המשפט, החינוך ובצה"ל. אם היא יוצאת דופן, זה ניכר בכשרונותיה", אמר סער.

 

"יש לכל אחד ואחת מחברי הקהילה את הזכות הבסיסית לחיות את חייו בלי פחד ובלי להיות יעד לשנאה, לביזוי ולגינוי - ואנחנו כולנו נגן על הזכות הזאת", אמר סער.


משתתפות בעצרת בכיכר רבין (צילום: עופר עמרם)

 

בהמשך הבטיח כי מערכת החינוך בראשותו תעמיק את החינוך בקבלת האחר והשונה לסובלנות. "מערכת החינוך תקיים הכשרות, תיתן כלים למחנכים ומורים להושיט יד לנערות ונערים שסובלים ממצוקה, לא בגלל חטא שחטאו אלא רק בגלל מה שהם".

 

"עתידה של ישראל תלוי ביכולתה להבטיח את החירות. זה מה שנבטיח לילדינו, לאלו שנצלו מהטבח. זה מה שנבטיח לזכרם של הנרצחים - וזה מה שנקיים", סיכם סער.

 

בעצרת נאמה גם השרה לימור לבנת, שאמרה: "באתי לכאן הערב כמי שכואבת את מותם של ניר ושל ליז, ואת הפגיעה בבני נוער תמימים ורכים שכל מה שרצו לדעת זה שאינם לבד בעולם. שרצו למצוא תשובות לסימני השאלה שלהם, שכל מה שביקשו זה למצוא חום ותמיכה. ברגעים קשים אלה אני מחבקת אתכם. מדינת ישראל היא אמנם אחת המדינות המתקדמות בעולם בנוגע לזכויות הומואים לסביות בי וטראנס, אבל הדרך לפנינו עוד ארוכה. לא מספיק להעניק שוויון זכויות, צריך לסלק את הבורות, השנאה הדעות הקדומות. צריך להבטיח שהומואים ולסביות לא יצטרכו לפחד לצאת מהארון, ולהבטיח שאף אחד לא ינסה להחזיר אותם לתוך הארון".

 

שר הרווחה יצחק הרצוג אמר: "כל בני האדם שווים, אך מסכותיהם שונות. האתגר שלנו הוא להוריד את המסכות, להראות שכולנו שווים ולומר- אני אוהב אותך כמו שאתה. בעולם הרווחה השונות מקשה עוד יותר. לאנשים עם מוגבלויות, פיגור שכלי, מיעוטים, חרדים ונוער שמתלבט עם עצמו מכל קצוות הקשת. כשר הרווחה אני מבטיח לבני הנוער בקהילה שאמשיך לעמוד לצידכם. אישרתי בעבר זכויות והקלות לקהילה הגאה בתחום הדיור, ביכולת לאמץ, לקבל זכויות שוות מהביטוח הלאומי. אני מתכוון להמשיך בזאת".

 

חולדאי: מהי החירות אם לא החופש לחיות אחרת

ראשון הנואמים היה ראש העיר תל-אביב, רון חולדאי, שאמר: "איש מאיתנו איננו חופשי באמת, אם רעיו אינם חופשיים כמוהו - ומהי החירות אם לא החופש לחיות אחרת, לחשוב אחרת, להיות שונה. להיות מה שאני".

 

"חשבנו שבתל אביב יפו, עיר סובלנית המכבדת את הקהילה ההומו-לסבית מזה שנים, תובטח חברה פתוחה ומקבלת יותר.

הרגשת הכישלון בוערת, משום שדווקא המקום המחבק והבטוח הפך להיות מקום של שנאה ורצח", אמר ראש העיר.

 

"יש לחוקק ולומר בקול גדול: לא עוד הסתה. אנחנו היום רוצים שהקליעים שחדרו לליבם של ליז וניר יהיו הקליעים שינפצו את חומות השנאה והבורות בחברה שלנו".

 

"הארווי מילק שנרצח לפני 30 שנה בשל היותו הומו אמר לפני מותו - אם קליע יחדור למוחי אני רוצה שיחריב בדרכו דלת של כל ארון. אנחנו היום רוצים שהקליעים שחדרו ללבם של ליז וניר ז"ל ופצעו את חבריהם יהיו הקליעים שינפצו את חומות הבורות והשנאה של החברה שלנו", אמר חולדאי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פרס. עם של "לא תרצח"
צילום: עופר עמרם
חולדאי. החופש לחיות אחרת
צילום: עופר עמרם
סער. רגע לחשבון נפש
צילום: עופר עמרם
אוחובסקי. צמרמורת מדברי הנשיא
צילום: עופר עמרם
מומלצים