שתף קטע נבחר

דרכם האחרונה

מבט מרגש אל העבר מתוך סרטי ארכיון מונוסון - מסע הלוויה צבאית ברחובות תל אביב

"השגנו שתי תוצאות: ניצלנו משמד והקמנו מדינה" – כך סיכם הרמטכ"ל השני של ישראל, יגאל ידין, את תוצאות מלחמת העצמאות. אך למלחמת העצמאות, כדרכה של כל מלחמה, היתה גם משמעות עצובה וכואבת: כ-6,000 חללים נפלו בה, שהינם כאחוז אחד מסך אוכלוסיית היישוב היהודי באותה עת. צבא ההגנה לישראל, שהוקם בעיצומה של המלחמה ב-26 במאי 1948, ספג מכה קשה. כ-4,000 מחללי המלחמה היו חייליו. עוד בתחילתה של המלחמה, כתב המשורר נתן אלתרמן על מחיר ההקרבה הכבד שיידרש לכינונה של המדינה:

 

"אז תשאל האומה, שטופת דמע וקסם/ ואמרה: מי אתם? והשניים שוקטים/ יענו לה: אנחנו מגש הכסף/שעליו לך נתנה מדינת היהודים/ כך ויאמרו ונפלו לרגליה עוטפי צל/ והשאר יסופר בתולדות ישראל".

 

בקטע שלפניכם תיעד פרד מונוסון מסע הלוויה צבאית ברחובות ת"א, בהשתתפות הרמטכ"ל יעקב דורי, סגן הרמטכ"ל יגאל ידין, נספחים צבאיים זרים וקהל רב. תאריך הצילום אינו ידוע בבירור, ככל הנראה צולם הקטע ב-1948 או ב-1949. התוכלו לשפוך אור על האירוע? של מי ההלוויה אותה תיעד מונוסון? אם יש בידכם מידע על הסרטון, כתבו תגובה ושתפו את כולם.

 

 

מי אתה פרד מונוסון?

בשבועות הבאים נציג בפניכם סרטונים בלעדיים נוספים מתוך אוסף סרטיו של פרד מונוסון. מי היה מונוסון? באילו נסיבות צילם את האירועים החשובים ביותר בתולדות המדינה לפני הקמתה ובשני העשורים הראשונים שלה? כיצד ניצל ארכיון סרטיו ברגע האחרון מהשמדה? את התשובות לשאלות אלה ואחרות וחשיפה של סרטיו הצבעוניים הנדירים כינס הבימאי אבישי כפיר (מנהל ארכיון מונוסון) לכדי סרט תעודי בשם "אני הייתי שם בצבע" (סרטם של אבישי כפיר ויצחק רובין). למידע נוסף אודות הסרט - לחצו כאן.

 


 

אנציקלופדיה ynet מכילה מגוון עצום של ערכים וחיונית לתהליכי למידה והעשרה כמקור מידע מוביל, אמין ובטוח. ערכי האנציקלופדיה נכתבים ונערכים על-ידי צוות עורכים מקצועי, ומשולבים בהם סרטונים, מצגות ועוד.

 

                         לרכישת מינוי לאנציקלופדיה ynet 


 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מסע ההלוויה
באדיבות ארכיון מונוסון
פרד מונסון
באדיבות ארכיון מונוסון
מומלצים