שתף קטע נבחר

האו"ם: מחירי המזון בעולם עלו לשיא היסטורי

ארגון המזון והחקלאות של האו"ם פרסם את מדד מחירי המזון העולמי שמצביע על עלייה של 3.4% לעומת חודש דצמבר. זה החודש השביעי ברציפות שהמדד עולה ושובר שיא של כל הזמנים. "המחירים הגבוהים צפויים להימשך בחודשים הבאים"

(FAO) פרסם היום (ה') כי מחירי המזון בעולם עלו בחודש ינואר לשיא היסטורי חדש, זה החודש השביעי ברציפות, על פי עדכוני מדד מחירי המזון של הארגון. "הנתונים החדשים מראים בבירור שהלחץ הגורם לעליית מחירי המזון העולמיים לא מצטמצם", אמר עבדולראזה אבאסיאן, כלכלן הארגון ומומחה למחירי הדגנים. לדבריו, "המחירים הגבוהים הללו צפויים להימשך בחודשים הבאים".

 

 

 

המדד מכיל סל מצרכי מזון שהארגון עוקב אחרי השינויים החודשיים במחיריהם בעולם באופן קבוע. סל המוצרים כולל דגנים, שמנים המופקים מזרעים, מוצרי חלב, בשר וסוכר. בינואר רשם המדד ממוצע של 231 נקודות, עלייה של 3.4% לעומת דצמבר 2010.

 

זוהי הרמה הגבוהה ביותר שרשם המדד (גם במונחים ריאליים וגם בנומינליים) מאז ארגון המזון החל למדוד את המחירים בשנת 1990. מחירי כל קבוצות המוצרים המפוקחים רשמו עליות חדות בינואר, מלבד מצרכי בשר שנותרו ללא שינוי במחיר.

 

בדיווח שפרסם ארגון המזון, אמר אבאסיאן כי "הנתונים החדשים מראים בבירור שהלחץ הגורם לעליית מחירי המזון העולמיים לא מצטמצם. המחירים הגבוהים הללו צפויים להימשך בחודשים הבאים. מחירי מזון גבוהים מהווים דאגה מרכזית במיוחד עבור מדינות בעלות הכנסה נמוכה בעלות גרעון, שעלולות להתמודד עם קשיים למימון ייבוא מזון, ועבור משקי בית עניים שמוציאים נתח נכבד מהכנסותיהם על מזון".

 

עליית המחירים: מהגורמים למחאות בעולם הערבי

בארגון המזון מדגישים כי מדד מחירי המזון שונה, כשהוא משקף כעת תיקונים במדד מחירי הבשר שלו. השינוי, שנעשה בצורה רטרואקטיבית, סיפק מספרים חדשים בכל המדדים, אבל המגמות הכלליות שנמדדות מאז 1990 לא השתנו. "הגורם המעודד היחידי עד כה", אומר אבאסיאן. "נובע ממספר מדינות, שבעקבות יבולים טובים, מחירי המזון המקומיים של חלק מהמצרכים נותרו נמוכים יחסית בהשוואה למחירים העולמיים".

 

שילוב של עלייה חדה במחירי הדלק והשמנים, השימוש הגובר בדלקים ביולוגיים, השינויים הקיצוניים במזג האוויר בעולם שפגעו בתפוקת המזון העולמית ועליית המחירים בשווקי הסחורות העתידיות, דחקו את מחירי המזון מעלה בחודשים האחרונים והם גם מהגורמים המרכזיים שהובילו להצתת מחאות הענק באלג'יריה, תוניס ומצרים. 


המהומות במצרים. יחריפו עם עליית המחירים?

 

ארגון המזון והחקלאות הביע חשש כי מחירי המזון ימשיכו לעלות במידה והשינויים הקיצוניים במזג האוויר ברחבי העולם ימשכו, דבר שיגרום לפגיעה קשה במגדלי המזון.

 

הגשמים הכבדים, השיטפונות והציקלון באוסטרליה, הבצורת החריפה בים השחור בשנה שעברה, המחסור בגשמים בארגנטינה וסופות השלגים הכבדות ביותר מזה עשרות שנים ברצועת גידולי הדגנים בארה"ב, כולם אזורי גידול מזון חשובים לעולם, מגבירים את הלחץ על מחירי המזון העולמיים.

 

מנהיגי העולם שהתכנסו בפורום הכלכלי העולמי בדאבוס בשבוע שעבר, התייחסו למצב והזהירו כי הזינוק במחירי המזון עלול לגרום לאי שקט עולמי ואף לגרום למלחמות. גם דומיניק שטראוס קאהן, יו"ר קרן המטבע, אמר בנאום שנשא בסינגפור בשבוע שעבר כי "דפוסי הקדם-משבר של חוסר היציבות הגלובלית שבים ומתהווים כעת".

 

על פי ארגון המזון והחקלאות של האו"ם מדד מחירי הסוכר עלה לממוצע של 420 נקודות בינואר, עלייה של 5.4% בהשוואה לדצמבר. מחירי הסוכר בעולם ממשיכים להישאר גבוהים מאוד, כשהביקוש לסוכר נותר גבוה מאוד. מחירי השמנים, על פי המדד, זינקו בינואר ב-5.6% והם כמעט מגיעים למחיר השיא שרשמו בשנת 2008, מחיר הדגנים עלו ב-3% ומחירי מוצרי החלב רשמו עלייה חדה של 6.2% בהשוואה לחודש דצמבר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים