שתף קטע נבחר

המדינה חשפה מידע חדש על נפגעי הכור: 'טעינו'

עשרות החולים שתבעו את המדינה לאחר שלקו בסרטן בעקבות עבודתם בקרייה למחקר גרעיני בדימונה, לטענתם, קיבלו רק לאחרונה מסמכים חדשים. כעת הם ייאלצו לפתוח שוב בהליך הרפואי. נציגם: "תרמית וטיוח". המדינה: "טעות לא מהותית"

תיק נפגעי הכור בדימונה - הדורשים הכרה כנפגעי תאונות עבודה לאחר שלקו במחלות סרטן, בעקבות חשיפתם לחומרים רדיואקטיביים במהלך העבודה, לטענתם - מתנהל בבית המשפט כבר מאמצע שנות ה-90. חלק מהתובעים כבר הלכו לעולמם, אבל רק לפני שבועיים נזכרה הקריה למחקר גרעיני כי ברשותה בדיקות רפואיות נוספות אותן לא העבירה. כך חשף היום (ב') בבית המשפט עו"ד אילן קנר, שהגדיר את ההתנהלות כ"תרמית". לדברי המדינה, "אכן נפלה טעות בהתנהגות שלנו, אבל היא לא מהותית".

 

עוד בערוץ החדשות :

 

משמעות הדבר היא כי עשרות החולים התובעים, שכבר עברו בדיקות רפואיות מקיפות, ייאלצו כעת להגיש חוות דעת רפואיות חדשות, המתחשבות במסמכים שהעבירה המדינה לאחרונה. עו"ד קנר דרש מהמדינה לשאת בהוצאות בגלל איחור מסירת מידע, עלות המוערכת בכשני מיליון שקלים.

 

הקריה למחקר גרעיני בדימונה. "טיוח" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הקריה למחקר גרעיני בדימונה. "טיוח"(צילום: AFP)
 

לטענת קנר, "הקריה רימתה את כולם והיתלה גם בבית המשפט", משום ש"רק לפני שבועיים היא נזכרה שיש אצלה בדיקות רפואיות נוספות שלא העבירו אליי כל השנים. התנהלות זו היא חלק ממלאכת הטיוח שנעשתה על ידי אנשי הקריה ובהשוואה אליה, תחוויר פרשת קו 300. אל לו לבית המשפט לתת לזה יד, אסור לתת למדינה לפעול במחשכים".

 

בדיון שהתקיים בבית המשפט המחוזי בפתח תקווה, ביקש עו"ד אהרון גל מפרקליטות מחוז תל אביב, שייצג את המדינה, מהשופטת אסתר דודקביץ כי הדיון יתקיים בדלתיים סגורות, אולם קנר, נציגם של התובעים, וכן נציגי התקשורת - "ידיעות אחרונות", ערוץ 2 וערוץ 1 - התנגדו לכך בתוקף. "הבקשה לסגירת הדלתיים אינה מיועדת להגנה על סודות המדינה, אלא למנוע מהציבור לדעת אילו מעשים נעשו כאן על מנת להסוות מחדלים של 35 שנים", אמר קנר, "אור השמש נחוץ כאן מאי פעם".

 

במהלך הדיון, טען עו"ד משה תדמור מטעם המדינה כי "הנתונים הם לא מסמכים אישיים של אדם, אלא רצף של תוצאות שהועברה לעו"ד קנר לפני שבועיים, מבחינה מהותית, זה לא מעכב את חקירת המומחים. יש בפני המומחים את הנתונים".

 

לעומתו, טען עו"ד קנר כי "הם היתלו בבית המשפט. מאין הועתקו הנתונים?... אם מישהו עשה רשימה מסודרת הוא היה צריך לשמור אותה".

 

השופטת כתבה בהחלטתה כי "מסתבר כי מסמכים מהותיים לא גולו לתובעים עד לפני שבועיים. הדבר משנה את מסד הנתונים על בסיסו הוכנו חוות דעת התובעים, ומצריך עריכה מחדש של חוות דעת במידת הצורך".

 

בהמשך הדיון, שהתקיים לבסוף בדלתיים פתוחות, נחקר פרופסור עופר מרימסקי מבית החולים איכילוב. הוא נתן שורה של חוות דעת, בהן מצא כי קיים קשר סיבתי בין עבודתם של העובדים בקריה לבין מחלות הסרטן בהם חלו. 

 

המשך הדיון נקבע ליום רביעי הקרוב, בו צפויה להישמע חקירתה של ד"ר תלמה בירן, מדענית בעלת שם עולמי מתחום הדוזמטוריה, שעבדה במרכז למחקר גרעיני סורק ונאותה לסייע לתובעים אשר נתקלו בקשיים באיתור מומחים בתחום.

 

בתוך כך, מדיניות הגרעין ברחבי העולם ממשיכה להוות מטרה לחיצי ביקורת מצד ארגוני סביבה. לפנות בוקר, פלשו פעילים של הארגון "גרינפיס" למתקן גרעיני בפאתי פריס, ותלו שלטים שקראו: "גרעין בטוח אינו קיים". התעלול התקשורתי בוצע בתזמון מדויק, זמן קצר לאחר יישומה של תוכנית אבטחה חדשה בכורים ברחבי צרפת.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הקריה למחקר גרעיני בדימונה
צילום: צפריר אביוב:
עו"ד אילן קנר
צילום: מיכאל קרמר
מומלצים