שתף קטע נבחר

ידע לגברים בלבד: למה אין נשים בויקיפדיה?

כמה נשים באמת כותבות בויקיפדיה, מדוע ערכים כמו "סקס והעיר הגדולה" מקבלים אזכורים מעטים לעומת ערכים כמו "הסופרנוס", ואיך קרה שאנציקלופדיה "חופשית" ממשיכה לשעתק רציונאליות גברית, כפי שנעשה באנציקלופדיות הותיקות? מלחמת המינים עוברת זירה

ביום רביעי האחרון החשיכו את ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית שהוקמה לפני 11 שנה, וזו הזדמנות נפלאה לבדוק מה בעצם קורה שם. ויקיפדיה נמצאת במוקד המחקר האינטרנטי הבוחן את התופעה מכיוונים שונים, ואין זה פלא, שכן כמות הגולשים והמשתמשים בויקיפדיה רק הולכת וגדלה, וכך גם הביקורת עליה.

 

עוד על מין ומגדר בערוץ יחסים:

הדרת נשים מהרחבה: מאבקן של התקליטניות

זונה פוליטית

הסירנות של ירושלים: על איסור שירת נשים

ליזיסטרטה 2012: מהפכת הנשים רק החלה

 

מחקרים רבים עוסקים בחוסר הייצוג של מדינות לא מערביות והתכנים הנוגעים להן, אחרים עוסקים בסיבות לפסילת ערכים מסוימים. במחקר שפורסם השנה על ידי גייגר ופורד מאוניברסיטת ברקלי שבארה"ב, התגלה שהסיבה העיקרית לפסילת ערכים הייתה: "חוסר אינדיקציה לחשיבות מסוימת".

 

 

רק 9% מהנשים הוסיפו ערכים

גם המאפיינים של הויקיפדים עצמם, אותם מתנדבים העוסקים בכתיבת התכנים של האינציקלופדיה החופשית, לא חפים מביקורת. בכנס 2011 Wiki Sym האחרון, הציגו ממצאים הקובעים כי ישנו חוסר איזון מגדרי מובהק בויקיפדיה.

 

בכנס נחשפה העובדה המצערת שנשים שהצטרפו לויקיפדיה במהלך שנת 2009 היוו רק 16% מכלל המצטרפים לויקיפדיה באותה השנה, ורק 9% מכלל הנשים הללו הוסיפו ערכים מתוך מכלול הויקיפדים שהצטרפו באותה השנה.

 

האחוזים הללו, לדבריהם, תקפים לחמש השנים האחרונות, ולמרות שהמחקרים בוצעו רק בויקיפדיה באנגלית, הם מעלים תהיות רבות בנוגע לחוסר האיזון המגדרי הבולט בויקיפדיה בכלל.

 

האם נשים פחות מתעניינות בטכנולוגיה?

סו גרדנר, מנכ"לית עמותת ויקימדיה העולמית, הגיבה על המחקר הזה בריאיון מרתק שנתנה ל"ספארק" בספטמבר האחרון. גרדנר טענה שתוצאות המחקר לא היו בשורות חדשות עבורה, אך בו זמנית היא טוענת שלדעתה חוסר האיזון המגדרי בכל העולם הטכנולוגי החל להצטמצם לפני כעשור, וכעת מבצע נסיגה לאחור.

 

לטענתה, הפערים בין המינים חוזרים להיות גדולים ובולטים הרבה יותר, כמו למשל המחסור הבולט בנשים בסיליקון ואלי. הסיבה העיקרית לחוסר האיזון הבולט בויקיפדיה היא האנשים שהחלו לתרום בתחילת ימיה של האנציקלופדיה, כלומר אנשים שהגיעו מתחומים כמו טכנולוגיה, מתמטיקה, מדע ובעיקר סופר חנונים שיצרו כלים וסביבה מאד גיקית וגברית.

 

היא מוסיפה ואומרת שנשים, באופן כללי, פחות מעורבות או מתעניינות בטכנולוגיה, ומאחר והכלים שויקיפדיה מציעה הם "פחות ידידותיים" מטוויטר, גוגל פלוס ופייסבוק לדוגמה, הנוכחות הנשית קטנה.

 

מחסום נוסף לדעתה הם הוויכוחים האכזריים שמתרחשים על ערכים שעשויים להרתיע נשים, ולכן ויקיפדיה צריכה לגרום לסביבה להיות יותר ידידותית ותומכת על מנת לגרום להן לכתוב ולהשפיע יותר. בסופו של דבר, היא מאמינה שהנוכחות הנשית תגדל בויקיפידיה עם הזמן, אך ייקח זמן רב עד שזה באמת יקרה.

 

סקס והעיר הגדולה במיעוט, הסופרנוס שולטת

גם נועם כהן מה"ניו יורק טיימס", כתב כתבה בשנה שעברה בנושא, בה הוא דן על ההטיה המגדרית הקיצונית הזו. הוא מציין בכתבתו כי חוסר האיזון המגדרי מתבטא בעיקר בנושאים שמופיעים בויקיפדיה, וכן בנפח שלהם.

 

כהן מספר שערך שנהוג לשייך לנערות צעירות כמו Friendship Bracelets, ואפילו מעצב האפנה הידוע Manolo Blahnik, אמנם זכו לאזכור, אך למספר שורות ופסקאות מעטות בלבד, אל מול ערכים כמו קלפים של בייסבול וצעצועי חיילים.

 

בנוסף, הוא מציין את ההבדלים הניכרים בפירוט על סדרות טלוויזיה כמו "סקס והעיר הגדולה" שבה כל פרק מתואר במספר שורות מועטות, אל מול סדרה כמו "הסופרנוס", שבה כל פרק נידון באריכות רבה.

 

בויקיפדיה העברית ערכים כמו: 'מחול', 'ברבי', 'איפור' וגם 'נקודת ג'י' מחווירים אל מול ערכים כמו 'כדורגל', 'לגו', 'משחקי וידאו' ו'מקלע'. הויקיפדיה העברית, שהוקמה בשנת 2003, מונה כיום 128,190 ערכים, כאשר הערך הראשון שנכתב בה היה "מתמטיקה".

 

אין זה פלא אם כן שגם האנשים שעמדו בראש עמותת ויקימדיה ישראל, היו תמיד גברים (תחילה, דוד שי, איש צבא שתפקד מאז ראשית הויקיפדיה העברית ועד לאחרונה, וכעת תומר אשור, סטודנט לתואר שני במדעי המחשב שלקח לידיו את המושכות).

 

המרצה הושתקה כדי שגבר יענה במקומה

לפני שבוע וקצת, ביום שישי ה-13 הלכתי לכנס ויקיפדיה הראשון שלי וה-11 שלהם, שהתרחש באוניברסיטת תל אביב. מהעפת מבט אחת הבנתי שאני במיעוט צורם שם. מטרת הכנס הייתה להציג המיזמים החדשים של הויקיפדים, ביניהם: מיזם צה"ל ו"גלאם". בין השורות הובהר לי על ידי ויקיפדים אחרים, על הקשיים שביצירת ערכים שאינם תואמים את סדרי העדיפויות והחשיבות של מה שנקרא בויקיפדיה "הפרלמנט".

 

במהלך ויכוח שהיה לי על המיזמים התמוהים (למה צריך לעשות פרויקט על הצבא?), שמקדמים מוקדי כוח שגם ככה דומיננטיים, התחלתי להבין על מה גרדנר דיברה.

 

במהלך הוויכוח הושתקה המרצה על פרויקט ה"גלאם", על מנת שראש ויקימדיה הישראלי יוכל לענות במקומה, תוך כדי שכמה גברים נוספים התפרצו לדיון וניסו לענות לי בטונים רמים הגובלים בצעקות. זה היה כמובן אופליין, ולכן אני יכולה רק לשער אילו ויכוחים יש אונליין בנוגע לערכים, ועד כמה הסביבה הזו יכולה להיות כוחנית, אגרסיבית ומאד לא ידידותית.

 

איפה החופש?

הכלים עצמם שויקיפדיה מעניקה כדי ליצור ערכים הם לא כל כך שונים מאנציקלופדיית בריטניקה למשל. נדמה שגם האנציקלופדיה החופשית מקדשת את הרציונאליות הגברית, ומשכפלת פלטפורמה ופורמט שכבר קיימים, במקום להעניק אלטרנטיבה של ממש לתיעוד מידע כזה או אחר.

 

 

אבל גם אם כנס הויקיפדים נראה כמו כנס D&D, השורה התחתונה היא שלויקיפדיה יש כוח רב בכל החברה המערבית, ובישראל בפרט, ולכן אולי יש מקום לויקימדיה להתחיל ליצור מיזמים של שיתופי פעולה עם קבוצות נשים מתחומים שונים, על הדרך להעיר את הנשים לחשיבות הגדולה שבתרומתן, וכמובן - לשנות את הכלים המיושנים שבהם המידע מוצג ומוערך שם.

 

רק אז, אולי, ייווצר שינוי וויקיפדיה תצדיק את חזונה בתור אנציקלופדיה חופשית ושיתופית תוך הפיכת כל הידע בעולם נגיש לכולם, נשים וגברים כאחד.

 

לכל העדכונים, הכתבות והסקרים - כנסו לפייסבוק של ערוץ יחסים

 

 

  • אלינור כרמי, עוזרת הוראה במכללה למנהל, כותבת את התזה שלה על חדירת תרבות הטראנס לישראל. בעלת הבלוג pinkeee.com העוסק בתרבות חיי הלילה ומוזיקה אלקטרונית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
איפה הנשים? ויקיפדיה
צילום: shutterstock
הכרויות
כתבו לנו
מומלצים