שתף קטע נבחר

"איראן תנותק החודש ממסלקת הכספים הבינ"ל"

בכיר אמריקני אמר ל-ynet שארה"ב ואירופה מתכוונות לנתק עוד החודש את הבנקים האיראניים ממערכת "סוויפט", שדרכה עוברים 80% מהתשלומים בין הבנקים. כך יוכלו למנוע מאיראן לקבל כסף תמורת הנפט שהיא מוכרת. הבכיר סיפר גם: "בניגוד לספקולציות, פגישת אובמה-נתניהו לא הייתה מכרעת"

הלחץ הישראלי על ארצות הברית להמשיך ולהדק את הלולאה סביב איראן נושא פרי - הממשל האמריקני מתכוון להחריף בצורה דרמטית את העיצומים הכלכליים על המדינה. ל-ynet נודע מפי בכיר בממשל כי לבקשת ארה"ב והאיחוד האירופי, תנותק איראן כבר במהלך החודש ממסלקת המידע הפיננסי הבינלאומית "סוויפט" (SWIFT), שמושבה בבריסל.

 

דיווחים נוספים בחדשות ynet:

אלו הדרישות שהציג נתניהו לאובמה

אובמה: "עוד לא הכרזנו מלחמה על איראן"

"מנסים להקשות כמה שיותר על ישראל לתקוף 


באמצעות "סוויפט" מועברים מדי יום כ-80 אחוזים מהתשלומים בעולם בין בנקים ומערכות פיננסיות (שישה טריליון דולר ביום), והיא מהווה חבל הצלה לענף הנפט האיראני. למערכת מחוברים יותר מ-9,000 מוסדות פיננסיים ברחבי העולם.

 

נשיא ארצות הברית, ברק אובמה, אישר לפני כחודשיים סנקציות על הבנק המרכזי של איראן, בחקיקה שתפגע במי שיבוא במגע עסקי עם הבנק המרכזי שלה. אולם, בעוד הסנקציות על עסקות נפט באמצעות הבנק המרכזי האיראני יתחילו ב-1 ביולי, בממשל הגיעו למסקנה שאי אפשר לחכות עד לקיץ עם שאר המהלכים.

 

הצעד שצפויים האמריקנים לנקוט נועד בין השאר לשכנע את ישראל לתת סיכוי למאמץ הסנקציות. מטרת הפעולה החדשה, סילוק איראן ממערכת "סוויפט": חניקת המערכת הפיננסית של איראן באופן מיידי שימנע ממנה לבצע עסקים עם העולם וליהנות מכספי הנפט שהיא מוכרת.

 

שדה הנפט הגדול באיראן. המהלך יפחית את ההכנסות? (צילום: MCT) (צילום: MCT)
שדה הנפט הגדול באיראן. המהלך יפחית את ההכנסות?(צילום: MCT)
 

גורמים פיננסיים כינו צעד זה בעל השפעה דרמטית על איראן - ניתוקה מהמערכת הפיננסית העולמית בתוך ימים, אם לא שעות. פעולה כזו עלולה להזניק מייד את מחירי הנפט, אבל האמריקנים מעדיפים משבר נפט עכשיו ולא לקראת הבחירות בנובמבר, מתוך הנחה שניתוק איראן מ"סוויפט" ייאלץ אותה למהר לשולחן המו"מ על הגרעין שלה.

 

בתוך כך, הדגיש אותו הגורם בממשל: "בניגוד לספקולציות על פגישה מכרעת עם החלטות קריטיות, פגישת הנשיא אובמה וראש הממשלה נתניהו, הייתה חלק מדו-שיח מתמשך ולא סיום לדו-שיח. לא הוגשו בקשות ולא נתקבלו החלטות". הפגישה מוגדרת על ידי האמריקנים "טובה", ומבחינה אמריקנית "לא היו אי הבנות בנושאים המרכזיים: היעד למנוע מאיראן השגת נשק גרעיני, שיתוף הפעולה המודיעיני, האסטרטגיה המשותפת והסנקציות".

 

איראן טרם קיבלה החלטה לבנות פצצה

יחד עם זאת, פרשנית רשת NBC אנדריאה מיטצ'ל, דיווחה כי בפגישה של אחד על אחד בין אובמה ונתניהו "היו הבדלים קריטיים בנוגע ללוח הזמנים. הנשיא מאמין שהעיצומים יכולים לעבוד, ושארצות הברית תדע אם איראן תנסה לבנות פצצה.

גם אז תעבור עוד שנה לפני שאיראן תבנה את הפצצה עצמה". נתניהו הבהיר בפגישה שישראל לא יכולה להרשות לעצמה מרווח של טעות.

 

גם רשת CBS דיווחה כי איראן טרם קיבלה החלטה לבנות פצצה וגם כשתחליט לעשות זאת, תידרש עוד שנה לבנות אותה. רשת ABC דיווחה כי נתניהו מנסה בעצם לגרור את ארה"ב לתקיפת איראן.

 

למרות העמדה הזהירה של הממשל, נראה שהאמריקנים דווקא תומכים בתקיפה. לפי סקר של "וול סטריט גורנל" ורשת NBC ישנם 21 אחוזי תמיכה בפעולה צבאית יזומה, ישירה ומקדימה של ארצות הברית כדי למנוע איראן גרעינית. 26 אחוזים לא רוצים תקיפה אמריקנית ישירה, אבל מצדדים בסיוע אמריקני לפעולה צבאית ישראלית. 32 אחוזים תומכים בפעילות דיפלומטית קשוחה ועיצומים נגד האיראנים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אחמדינג'אד
צילום: EPA
טרם הוחלט על בניית פצצה. כור איראני
אובמה ונתניהו. סנקציה משתקת?
צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ
מומלצים