שתף קטע נבחר

שישה מיליון קטגורים באו"ם

לרגל יום הזיכרון לשואה התקיים באו"ם פאנל לציון חמישים שנה למשפט אייכמן

"שישה מיליון קטגורים", זוהי כותרת התערוכה לציון חמישים שנה למשפט אייכמן, שנפתחה השבוע בקומת הכניסה בבניין האו"ם. הכותרת נלקחה מתוך נאום הפתיחה שנשא התובע במשפט, גדעון האוזנר, ומוקרן כחלק מהתערוכה: "במקום זה בו אני עומד לפניכם, שופטי ישראל, ללמד קטגוריה על אדולף אייכמן, אין אני עומד יחיד, עמדי ניצבים כאן, בשעה זו, שישה מיליון קטגורים. דמם זועק, אך קולם לא ישמע". זוהי הפעם הראשונה בה האו"ם מציין את יום השואה באותו התאריך במקביל לישראל, זאת במסגרת החלטת הממשלה ביוזמת השר יוסי פלד לציין יובל למשפט ששינה את פני החברה הישראלית.

 

אלי ויזל עם השגריר פרושאור השבוע באו"ם ()
אלי ויזל עם השגריר פרושאור השבוע באו"ם

 

בנוסף לתערוכה, התקיים השבוע באו"ם פאנל בנושא המשפט ותרומתו לצדק במאה ה-21, בהשתתפות הפרופסור אלי ויזל, ניצול שואה וחתן פרס נובל לשלום. ויזל, שהגיע לפאנל היישר מוושינגטון, שם ליווה את ביקורו של הנשיא אובאמה במוזיאון השואה, סיפר למאות הנוכחים באולם על ניסיונו כעיתונאי שסיקר את המשפט: "כל המדינה הקשיבה למשפט. אנשים דיברו, התווכחו, בכו... במובן מסוים המשפט שינה את פני החברה בישראל משום שהניצולים דיברו על הזוועות שהם חוו. זו הפעם הראשונה שהעולם כולו שמע את הדברים. אייכמן טען להגנתו לכל אורך המשפט כי הוא בסה"כ מילא פקודות. הוא לא הביע חרטה, הוא לא חשב שיש לו בכלל על מה להצטער", אמר ויזל. "ניסיתי להבין האם הוא אנושי. דיברתי עם רופאיו, הם אמרו לי שהוא אוכל טוב, ישן טוב. פניו היו לי מוכרות מהרגע הראשון. רק לקראת סוף המשפט הבנתי שראיתי אותו בכפר שלי, כפר קטן של כמה אלפי יהודים. הוא אמנם היה אחראי מטעם הנאצים על משלוחי הרכבות והאקציות מכל רחבי אירופה אל מחנות הריכוז וההשמדה, אבל הוא הקפיד להגיע כמעט לכל מקום על מנת לוודא שלא ישאר אף לא יהודי אחד".

 

השר יוסי פלד ושגריר ישראל לאו"ם רון פרושאור (צילום: שחר עזרן) (צילום: שחר עזרן)
השר יוסי פלד ושגריר ישראל לאו"ם רון פרושאור(צילום: שחר עזרן)

 

משפט אייכמן נפתח באפריל 1961, לאחר שהוא נחטף ע"י המוסד בארגנטינה והוברח לישראל. המשפט נמשך כשמונה חודשים שבסופם הוא נמצא אשם ונידון, לראשונה בישראל, למוות בתליה. האוזנר ביקש שלא להסתמך על מסמכים כפי שנעשה במשפטי נירנברג אלא על עדויות של ניצולים. בתו, עורכת דין ויושבת ראש הרשות השניה, תמר האוזנר-רווה, שהשתתפה השבוע באירועי האו"ם בניו-יורק, הייתה נערה כשאביה נפגש עם הניצולים בסלון המשפחה. "אני זוכרת שאחת השכנות שלנו, ניצולת שואה, הגיעה בתחילת המשפט לאמא שלי ואמרה לה: 'למה בעלך עושה לנו את זה? אנחנו חווים את הזוועה מחדש'. בסוף המשפט היא אמרה: 'אנחנו מודים לו. בזכותו נפתחו לנו הפצעים וכל המוגלה יצאה החוצה'.

 

בנו של האוזנר, עו"ד עמוס האוזנר, סיפר בפאנל כי למרות שאביו היה חבר במפלגת הליברלים העצמאיים והתנגד לעונש המוות, זהו העונש היחיד שהיה ראוי להינתן כגזר דין במקרה הנ"ל.

 

השר יוסי פלד, שנמסר כשהיה תינוק בזמן מלחמת העולם השנייה לידי משפחה קתולית, גילה לקהל כי רק כשהיה בן שמונה פגש לראשונה את אמו הביולוגית ששרדה את אושוויץ והשניים עלו לארץ בסיוע הבריגדה היהודית. אביו, אותו לא הכיר, נספה באושוויץ.

 

"אין מקום מתאים יותר מהאו"ם להעביר לעולם את המסר החשוב שניצחנו", אומר השר פלד, "וכי רק זיכרון ימנע שואה נוספת. לא 50 שנה וגם לא 500 שנים ישכיחו את האסון הנורא ביותר שידע העם היהודי. החלטת הממשלה לקיים אירועים אלו בישראל וברחבי העולם חשובה מאין כמוה".

 

שגריר ישראל לאו"ם, רון פרושאור, הוסיף כי "הציווי לזכור ולא לשכוח חקוק על לוח ליבנו, כמספר הצרוב על יד. התערוכה מציגה לכל העולם לא רק את ממדי הזוועה, אלא גם את מדינת ישראל העושה משפט-צדק באויביה והנחושה להגן על עצמה בכוחות עצמה".

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
השר יוסי פלד. פאנל בנושא המשפט ותרומתו לצדק
מומלצים